Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται παράδοξος και το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στους τρεις άντρες να είναι τεράστιο, ωστόσο, η ιστορία και οι πηγές ανατρέπουν πολλά από όσα έχουμε ως δεδομένα στο μυαλό μας.

Όποιοι κι αν ήταν λοιπόν οι ιδεολογικοί ορίζοντες του καθενός, ο αντάρτικος αγώνας που εφάρμοσε ο Γεώργιος Γρίβας στην Κύπρο, αποτέλεσε πρότυπο και εξέπληξε πολλούς αγωνιστές της διεθνούς σκηνής εκείνη την περίοδο.

Δεν ήταν και δεν είναι λίγοι αυτοί που έως σήμερα διδάσκονται και διδάσκουν τις πρακτικές που εφάρμοσε ο Διγενής στον αγώνα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος σε επιστολή που συνέταξε το 1959 απευθυνόμενος στον Γεώργιο Γρίβα, παραδεχόταν:

«Συνταγματάρχα ο αγώνας σου με έχει γοητεύσει και μαζί χρησιμεύσει ως παράδειγμα και για την ελευθερία της δικής μου πατρίδας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι να βασιλεύσει επιτέλους στον κόσμο Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».

Και οι επιστολές του δεν τελείωναν εκεί, αφού όταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ απεβίωσε, ο Φιντέλ Κάστρο δεν παρέλειψε να αποστείλει συλλυπητήρια κάρτα στην Κική Γρίβα, σύζυγο του αρχηγού, όπου της έγραφε:

«Εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».

Η ομιλία για την Κύπρο

Λίγα χρόνια μετά, ο σύντροφος του Κάστρο, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ανέβαινε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. εκπροσωπώντας την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας και άνοιγε την ομιλία του διευκρινίζοντας τη θέση της Κούβας.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ, Αντλάϊ Στίβενσον, αφού είχαν προηγηθεί η κρίση των πυραύλων, η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων και ο οικονομικός αποκλεισμός εκ μέρους του Κένεντι.

Φορώντας τη στρατιωτική του στολή και χωρίς το διπλωματικό κουστούμι που επέβαλε η περίπτωση, ο Υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας, Τσε Γκεβάρα, χρησιμοποιώντας πληθώρα παραδειγμάτων, μίλησε εναντίον της επεμβατικής αμερικανικής πολιτικής.

Από τις επεμβάσεις σε Καμπότζη, Λάος και Βιετνάμ ως τον Κονγκό, κατήγγειλε την επιθετικότητα της Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων, ο Τσε αναφέρθηκε και στην έκρυθμη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι βομβαρδισμοί στην Τηλλυρία από το τουρκικό κράτος και η τουρκανταρσία στην Κύπρο, εστιάζοντας στα εξής:

«Η Σοβιετική Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μόνο η παγκόσμια ειρήνη που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή της Ασίας που απειλούνται διαρκώς και υφίστανται τα καπρίτσια του Αμερικανού εισβολέα. Η ειρηνική συμβίωση δοκιμάζεται επίσης –κατά βάναυσο τρόπο– στην Κύπρο, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου να υπερασπιστούν ηρωικά την κυριαρχία τους».