Ήταν ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που συνέβησαν στη Λευκωσία του ’60 και πολλοί θυμούνται έως σήμερα. Στις 6 Μαρτίου 1963, στην ήδη ταραγμένη από τις ταραχές πρωτεύουσα, η 15χρονη Αστέρω θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Ο δολοφόνος της, τη μαχαίρωσε 40 φορές από «ερωτική απελπισία».

Το χρονικό του εγκλήματος

Ήταν πρωί ακόμη όταν το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές και μαθήτριες από το χωριό Κοντεμένο στάθμευσε έξω από το Κινηματοθέατρο Παλλάς. Η Αστέρω, μαζί με άλλες συμμαθήτριές της, κατέβηκαν με προορισμό τη Σχολή Καλόγραιων, στην οποία φοιτούσαν. Μαζί τους περπατούσε ως συνοδός, ο αδελφός της μίας κοπέλας, ο 21χρονος Γιάννης.

Αφού είχαν διανύσει κάποια μέτρα, ο Γιάννης φώναξε στην Αστέρω νεύοντάς της πως κάτι ήθελε να της πει. Ενοχλημένη η 15χρονη του είπε να την αφήσει ήσυχη.

Δεν ήθελε δεύτερη. ο 21χρονος έβγαλε το μαχαίρι και άρχισε να το καρφώνει με μανία στο σώμα της 15χρονης. Όπως είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας που περνούσε από το σημείο, ο 21χρονος: «της έμπηγε το μαχαίρι συνεχώς με αστραπιαία ταχύτητα».

Το φρικτό έγκλημα είδαν και οι χτίστες που δούλευαν σε μια οικοδομή πιο κάτω. Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη μανία του νεαρού, άρχισαν να του πετάνε τούβλα. Τίποτα όμως δεν τον σταματούσε.

Όταν έφτασε η αστυνομία αντίκρισε τη νεκρή κοπέλα σε μία λίμνη αίματος. Ο κόσμος γύρω της είχε παγώσει. Μέχρι να απομακρυνθεί ο δράστης, κανείς δεν είχε πλησιάσει για να τη σώσει.

Ο 21χρονος, όπως μαθεύτηκε αργότερα ήταν βαθιά ερωτευμένος με την Αστέρω. Όμως η 15χρονη δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του με αποτέλεσμα αυτό να τον εξαγριώνει. Λέγεται δε, πως είχε ζητήσει και το χέρι της, όμως ο πατέρας της αρνήθηκε.

Για αυτό και αποφάσισε να θέσει ένα τέρμα στο μαρτύριό του, σκοτώνοντάς την. Όπως ομολόγησε στους αστυνομικούς αργότερα, «τη σκότωσε, γιατί την αγαπούσε».