Λίγο πριν ακουστούν οι εκρήξεις της ΕΟΚΑ, οι Βρετανοί, ήσυχοι και βέβαιοι για την κυριαρχία τους στο νησί, ετοιμάζονταν για ακόμη μια χρονιά να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στον νέο τους τόπο, την Κύπρο. Στρατιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και ταξιδευτές συνέρρεαν στο νησί της Αφροδίτης λόγω της αποικιοκρατίας.

Μαζί με τις βαλίτσες τους οι νέοι «κυρίαρχοι» του νησιού, έφερναν ήθη και έθιμα και συνέχιζαν ανενόχλητοι τη ζωή τους. Πραγματοποιούσαν δεξιώσεις και γιορτές, έκαναν τα ψώνια τους στον μακρύδορμο της Λευκωσίας –τη σημερινή Λήδρας-, αντάλλαζαν δώρα και στόλιζαν τα σπίτια τους.

Λίγους μήνες μετά, την «ησυχία» αυτή θα ανατίναζε η ΕΟΚΑ και τα Χριστούγεννα στο νησί δεν θα ήταν ξανά τα ίδια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το βίντεο που ακολουθεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, δείχνει κάποιες από τις εικόνες της καθημερινότητας των Βρετανών όταν αυτοί έκαναν τα ψώνια τους και ετοιμάζονταν για τη μεγάλη γιορτή.

Διακρίνονται εικόνες από τα καταστήματα και τα παιχνίδια που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο, καθώς και το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Φωτογραφίες και βίντεο: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών