Της Ιωάννας Αλεξάδρου

Το 1953 ο Γιώργος Σεφέρης επεδίωξε να ανακαλύψει και να αποθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό την κυπριακή ενδοχώρα. Στην πρώτη του αυτή επίσκεψη επισκέφτηκε αρκετά σημεία του νησιού μας, μεταξύ των οποίων και η κωμόπολη του Ριζοκαρπάσου ενώ το ίδιο έτος ανέλαβε τη διπλωματική ευθύνη του κυπριακού ζητήματος.

Στο ταξίδι του ο Σεφέρης απόλαυσε τις φυσικές ομορφιές του νησιού, επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους (μυκηναϊκής έως πρωτοχριστιανικής εποχής), ναούς, κάστρα και αρκετές εκκλησιές. Παρατήρησε και φωτογράφισε έργα λαϊκής τέχνης, συνομίλησε με τους ντόπιους και κατέγραψε με τον φακό του 145 τοπία της κυπριακής ενδοχώρας.

Ένα από αυτά ήταν και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φίλωνα στην κοινότητά μας.

Με μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό σημείωσε στο ημερολόγιό του:

«Από εδώ νιώθει κανείς την Ελλάδα (ξαφνικά) ευρύχωρη, πιο πλατιά. Το αίσθημα πως υπάρχει ένας κόσμος που μιλά ελληνικά, είναι ελληνικός. Που δεν εξαρτάται από την Ελληνική Κυβέρνηση, και το τελευταίο τούτο συντελεί στο αίσθημα αυτής της ευρυχωρίας».

Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο «Οι Φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2000