Της Ιλιάνας Κουλαφέτη 

Κάθε φορά που ανέβαιναν στη σκηνή, οι φανατικοί και ως επί το πλείστο φανατικές, ακόλουθοί τους παραλληρούσαν. Στριγκλιές, φωνές, κλάματα πανικός, χορός και έξαλλα χαμόγελα. Οι Ισαδόρας δεν ήταν ένα τυχαίο συγκρότημα. Δικαιολογημένα θα μπορούσαν να αποκαλεστούν οι “Beatles” της κυπριακής μουσικής σκηνής, που έγραψαν με τις νότες τους ανεξίτηλα την ιστορία τους στην Αμμόχωστο, τη Λευκωσία, την Κύπρο αλλά και τη Φινλανδία.

Οι Checkmates

Όλα ξεκίνησαν το 1969, όταν ο Θέμης Θεμιστοκλέους, η φωνή και η κιθάρα του συγκροτήματος συνάντησε στον στρατό τον Κόκο, τον Αντωνάκη και τον Βάσο Βιολάρη. Οι τέσσερις νεαροί, ήταν οι μόνοι που ήξεραν μουσική και για αυτό δημιούργησαν ορχήστρα η οποία έπαιζε για τους αξιωματικούς. Όμως τα στενά όρια του στρατοπέδου δεν τους χωρούσα. Για αυτό οι τέσσερίς τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι πιο διασκεδαστικό, δημιουργώντας το συγκρότημα “Checkmates”. Ωστόσο, το συγκρότημα διαλύθηκε με το τέλος της στρατιωτικής θητείας και δημιουργήθηκε ένα καινούριο με τους Κόκο Νικολάου, Αντώνη Δημητριάδη και Λούη Φιλίππου.

Checkmates στο Pallas στη Λευκωσία

 

Οι αξιαγάπητοι

Το νέο συγκρότημα έπρεπε να βρει όνομα για να μπορεί να εμφανιστεί. Ένα απόγευμα στο ξενοδοχείο του Χίλτον που κάθονταν με τον Βρετανό αντζέντη τους, ήρθε η έμπνευση. Η παράφραση της λέξης «αξιαγάπητοι» στα ισπανικά ηχούσε τέλεια στα αυτιά του νέου συγκροτήματος, που χωρίς να το γνωρίζει ήταν έτοιμο να γράψει τη δική του ιστορία στη νυχτερινή ζωή του νησιού. Και εγένετο Isadoras.

Το ντελίριο

Το νέο συγκρότημα δεν χάλαγε καρδιές. Το ρεπερτόριό τους ευρύ, τραγουδούσαν από ελληνικά ως ξένα, από ροκ ως μπαλάντες. Αυτό που είχε σημασία για τους ίδιους, ήταν πρώτα να περνάει καλά ο κόσμος και μαζί τους το συγκρότημα. Η φήμη κα η δόξα δεν άργησε να έρθει και οι Ισαδόρας απέκτησαν το δικό τους, αποκλειστικό κοινό, το οποίο ομολογουμένως τους ακολουθεί ως σήμερα όταν παίζουν στο μπαρ Αντωνάκης.

Μετά το μπαμ που προκάλεσαν, το ΡΙΚ κάλεσε τον τραγουδιστή Θέμη Θεμιστοκλέους για παράσταση το 1970

Ξεκινώντας την καριέρα τους από την Αμμόχωστο, οι Ισαδόρας απέκτησαν και ξένο κοινό, ιδίως σκανδιναβικό, το οποίο κάθε καλοκαίρι έκανε τις διακοπές του στην πανέμορφη κυπριακή πόλη.

Το 1974 έκοψε την πορεία τους βίαια – όπως και τόσα άλλα- όμως οι Ισαδόρας δεν το έβαλαν κάτω. Ξενιτεύτηκαν στις σκανδιναβικές χώρες, όπου το αγαπητό τους κοινό σε Φινλανδία και Σουηδία κατέκλυζε τα μαγαζιά στα οποία εμφανίζονταν.

Isadoras Night Spot

Στο εξωτερικό χτύπησε το τηλέφωνό τους. Ήταν ο Ανδρέας Ομπάσιης, ιδιοκτήτης του κέντρου Κοσμοπόλιταν, που ζητούσα από την αξιολάτρευτη μπάντα να επιστρέψει και μαζί να αναστήσουν τα βράδια της πρωτεύουσας.

Ο πανικός και το ντελίριο συνεχίστηκε. Συντεντεύξεις, περιοδικά, εμφανίσεις, στριγκλιές για ακόμη μια φορά. Οι Ισαδόρας προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και δημιούργησαν το δικό τους κέντρο Isadoras Night Spot, στο οποίο κάθε νύχτα, χωρίς καμία υπερβολή, γινόταν το «έλα να δεις».

Γύρω στο ’95, πούλησαν το μαγαζί όμως οι ίδιοι δεν εγκατέλειψαν τα μουσικά τους όργανα. Εμφανίζονται σταθερά στο Αντωνάκης Μπαρ στη Λευκωσία. Μαζί τους κάθε φορά, το αγαπητό τους κοινό που μαζί τους μεγάλωσε κι εκείνο. Κάθε φορά που ο Θέμης και η μπάντα του ανεβαίνουν στη σκηνή, η νύχτα γυρνάει πίσω. Σε μία άλλη εποχή γεμάτη ροκ ‘ν’ ρολ και χρώμα.