Σημαντικά στοιχεία που αφορούν τις κοινότητες της Εποχής του Χαλκού στις παρυφές του Τροόδους έχουν προκύψει από τη διερεύνηση των αρχαιολογικών στοιχείων στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά.

Η θέση, που χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού (περ. 2100 – 1850 π.Χ.), φαίνεται ότι υπήρξε η πρόγονος κοινότητα της αρχαίας Ταμασσού, έδρας ενός εκ των σημαντικότερων βασιλείων της Γεωμετρικής περιόδου στην Κύπρο. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα ΝΔ της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, στους πλούσιους σε χαλκό πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους

Το 2018 συνεχίστηκε η διερεύνηση των αρχαιολογικών στοιχείων που είχαν ανασκαφεί και επισκοπηθεί μεταξύ 2004- 2017. Από τις έρευνες αυτές έχουν προκύψει τα εξής στοιχεία:

  1. Οστά ελαφιών υποδηλώνουν μεγάλης έκτασης δημόσια κατανάλωση φαγητού (συμπόσια) που περιλάμβανε και ελάφι το οποίο οι κοινότητες κυνηγούσαν στα κοντινά δάση.
  2. Οι κάτοικοι της θέσης Πολιτικό-Τρουλλιά εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα χαλκού της περιοχής και διεξήγαγαν μεταλλουργικές δραστηριότητες στα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή εργαλείων από κράμα χαλκού (π.χ. λεπίδες, ξέστρα, αξίνες). Ο οικισμός πιθανόν να εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρής διάβρωσης (που ίσως να αμβλύνθηκε λόγω δυνατής βροχόπτωσης), αλλά και της μείωσης του ύψους του ρυακιού «αργάκι της Καμάρας» οπόταν οι υδάτινες πηγές του οικισμού εξαντλήθηκαν.

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση του δρ. Στίβεν Φάλκονερ και της δρος Πατρίσια Φολ του Πανεπιστημίου της Δυτικής Καρολίνας στην Σάρλοτ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά παρέχουν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις γεωργικές και μεταλλευτικές κοινότητες οι οποίες συνέβαλαν στη μετέπειτα αστικοποίηση του νησιού. Οι ανασκαφείς είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ευγενική στήριξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI) και για τη στήριξη, παρότρυνση και φιλία που έχουν προσφέρει στα μέλη του προγράμματος οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πέρα (Ορεινής) και Πολιτικού και ιδιαίτερα η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Θεοδοσία Μάου Παρτασή, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κώστας Μηλιώτης, ο Ιωάννης Δημητριάδης και οι φίλοι και συνάδελφοι στην κοινότητα Πέρα Ορεινής.

Πηγή: philenews