Ιούλιος 1976. Η μηνιαία δίκη της Λουάντας φτάνει στο τέλος της. Δεκατρία άτομα καταδικάζονται με την κατηγορία για παράνομη είσοδο στην Αγκόλα ως μισθοφόρος, για την ανάμειξή του στην σφαγή 14 στρατιωτών του στην Μακέλα ντο Ζόμπο στην βόρεια Αγκόλα καθώς και για τον φόνο και βασανιστήρια αμάχων αλλά και στρατιωτών του MPLA στην πόλη του Σάο Σαλβαντορ. Ένας από αυτούς, γεμάτος υπεροψία, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής, αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα όσα ακούστηκαν. Είναι ο Κύπριος Κώστας Γεωργίου, γνωστός ως Συνταγματάρχης Κάλαν, το πιστό σκυλί της CIA. Στις 10 Ιουλίου, ανέβηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με άλλους τρεις κατηγορούμενους.

Ο Κώστας Γεωργίου

Γεννημένος το 1951 στην Κύπρο, ο Κώστας Γεωργίου μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αγγλία το 1963.  Μεγαλώνοντας σε βρετανικό έδαφος, ο Κώστας Γεωργίου μεγάλωσε αποκτώντας ακραιφνείς ακροδεξιές αντιλήψεις. Κ ατατάχθηκε στον Βρετανικό στρατό και υπηρέτησε με ιδιαίτερες διακρίσεις στο 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών του Συντάγματος της Βορείου Ιρλανδίας.

Το Τάγμα δηλαδή που οι Βρετανοί επάνδρωναν με τους πιο άγρια φανατισμένους, ακροδεξιούς Βρετανούς και τους έστελναν στις συγκρούσεις μεταξύ Προτεσταντών που υποστήριζαν με θέρμη το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Καθολικούς, που υποστήριζαν την Ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.

Μάλιστα, του απέδωσαν εύσημα ως ενός από τους καλύτερους σκοπευτές της μονάδας. Λόγω της σωματικής του δε ρώμης και των ικανοτήτων του στην σκοποβολή έγινε σωματοφύλακας του διοικητή της μονάδας.

Σύμφωνα με τους «IRISH TIMES» θεάθηκε να πυροβολεί τουλάχιστον 26 φορές κατά αμάχων. Αποστρατεύτηκε ατιμωτικά και λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 1975 θα είναι ο πρώτος Βρετανός μισθοφόρος που έφτασε στην Αγκόλα.

Από άμισθος νοσοκόμος σε αιμοσταγή μισθοφόρο

Εκείνη τη χρονιά, ο Κώστας Γεωργίου «βαφτίστηκε» Συνταγματάρχης Κάλαν, όπως συνήθιζαν οι μισθοφόροι της εποχής. Το «καλλιτεχνικό» του όνομα «Συνταγματάρχης Τόνι Κάλεν» φέρεται να εμπνεύστηκε από ένα πρώην φίλο του από τον στρατό. Δημοσιεύματα ανέφεραν πως εμπνεύστηκε το όνομα από την τηλεοπτική σειρά κατασκοπίας «Κάλαν».

Στην Αγκόλα τον ξεχώρισε ο αρχηγός του FNLA, όταν κατά την διάρκεια μιας υποχώρησης των αντρών της μονάδας αυτής οι μαχητές του MPLA, κόντεψαν να καταλάβουν το νοσοκομείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί. Ο Γεωργίου μαζί με μια χούφτα Πορτογάλους στρατιώτες του FNLA σταμάτησε τους μαρξιστές του MPLA.  Αυτή του η νίκη τον έκανε να ξεχωρίσει και έτσι ο Χόλντεν Ρομπέτρο, που τον διόρισε αρχηγό του στρατού του FNLA με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Παρανοϊκός και αιμοσταγής

Ο Κάλαν είχε υπό την άμεση διοίκησή του μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από Πορτογάλους και Ελληνοκύπριους μισθοφόρους και ένα Ιρλανδό με το όνομα Λόντον Σίχαν.  Αν και ήταν μικρή ομάδα, της οποίας οι δυνατότητες δεν θα άλλαζαν και τόσο τη ροή του πολέμου, ωστόσο έγινε γνωστή για τις ακρότητες της. Σε μια ενέδρα που έστησε μια διμοιρία της μονάδας αυτής σε μια αυτοκινητοπομπή του MPLA, ο Ιρλανδός Σιχάν σκότωσε σχεδόν 60 από τους 600 μαχητές του MPLA και τους Κουβανούς στρατιώτες που τους συνόδευαν, ενώ κατέστρεψε και 4 άρματα μάχης Τ-34 και 4 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών. Αναφορές κάνουν λόγο για εκτέλεση αιχμαλώτων.

Ο Γεωργίου με τον καιρό άρχισε να επιδεικνύει σημάδια αυταρχικότητας και παράνοιας. Δεν άργησε να εκτελέσει δικούς του μισθοφόρους, ενώ σε μια «ανταρσία» εναντίον του, εκτέλεσε 14 στρατιώτες.

Το 1976 συνελήφθη τραυματισμένος και στάλθηκε σε δίκη στη Λουάντα. Στις 10 Ιουλίου εκτελέστηκε και η σορός του μεταφέρθηκε στην Αγγλία και θάφτηκε σύμφωνα με τα ελληνορθόδοξα έθιμα.