Στις 16 Αυγούστου 1956, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, αρχηγός της ΕΟΚΑ κήρυξε εκεχειρία δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για διαπραγματεύσεις με τον Στρατάρχη Χάρτινγκ.

Βέβαια, ο βρετανός αποικιοκράτης θεώρησε την κίνηση αυτή του Γρίβα ως ένδειξη αδυναμίας και αντί να χρησιμοποιήσει την εκεχειρία, έδωσε στους αγωνιστές προθεσμία τριών εβδομάδων να παραδοθούν με καταληκτική ημερομηνία τη 14η Σεπτεμβρίου.

«Οι νικητές δεν παραδίδονται»

Η απάντηση του Γρίβα ήρθε άμεσα. «Οι νικητές δεν παραδίδονται» τόνισε στον αγωνιστή και δικηγόρο Ρένο Λυσιώτη και ευθύς αμέσως του έδωσε οδηγίες, όπως βρει οποιοδήποτε τρόπο θα αναπτέρωνε το ηθικό των αγωνιστών.

Όλοι οι αγωνιστές στη θέση τους

Ο καιρός περνούσε και η λήξη της προθεσμίας που έδωσε ο Χάρτινγκ έφτανε στο τέλος της.
Προς το τέλος της τρίτης εβδομάδας είχε συμφωνηθεί να πεταχτούν φυλλάδια, να αναρτηθούν πανό και να εκφωνηθούν συνθήματα με τηλεβόα δίνοντας μία και μοναδική διαταγή «Όλοι οι αγωνιστές στις θέσεις τους».
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ θα έληγε όταν θα το αποφάσιζε ο Γρίβας και όχι ο Χάρτινγκ.

Ο Ρένος Λυσιώτης

Με τον καιρό να περνάει ο Ρένος Λυσιώτης ανησυχούσε. Κάποια στιγμή η Αντρούλα Κούσπερτη τον ρώτησε γιατί τον έβλεπε ανήσυχο, όταν εκείνος της εξομολογήθηκε τις ανησυχίες του. Αν κάποιος παραδιδόταν; Αν λιποψυχούσε και δεν άντεχε άλλο την ταλαιπωρία του αντάρτικου;

Η απάντηση της Αντρούλας Κούσπερτη ήρθε αυθόρμητα:

«Μόνο ένας γάιδαρος θα μπορούσε να παραδοθεί!»

Η ιδέα ήρθε σαν αστραπή και ο Ρένος Λυσιώτης δίνει τις πρώτες διαταγές «Να βρείτε τον γάιδαρο, να τον κλέψετε αφού αφήσετε το αντίτιμο της αξίας του με μια σημείωση πως τον χρειάζεται η ΕΟΚΑ και να τον κρύψετε κάπου».
Την επόμενη μέρα, ο Ρένος Λυσιώτης συμπλήρωσε «Να ετοιμαστούν ξύλινα όπλα και δυο-τρία πανό που γράφουν «My Marshall, I surrender» και να ντυθεί το γαϊδούρι όπως σας πω».

Τη μέρα της παράδοσης ο φωτογράφος Φάνης Παρπαϊρης, φωτορεπόρτερ του Φώτο-Σμαρτ έλαβε ένα τηλεφώνημα. «Εδώ ΕΟΚΑ! Στις 4 το απόγευμα να είσαι στη Λεωφόρο Ευαγόρου. Κάτι πολύ ενδιαφέρον θα συμβεί!».

Τη μέρα «της παράδοσης», ντόπιοι και ξένοι ακόμη και Άγγλοι στρατιώτες, εμπιστευόμενοι την εκεχειρία της ΕΟΚΑ, απολάμβαναν αμέριμνοι τη βόλτα τους στη λεωφόρο Ευαγόρου.

Έκπληκτοι άρχισαν να παρακολουθούν με αμηχανία ένα περίεργο συμβάν.

Το γαϊδούρι του Λυσιώτη έκοβε βόλτες πάνω-κάτω με μια πινακίδα που έλεγε «Στρατάρχα μου, παραδίδομαι!».

Την επόμενη μέρα ο Λυσιώτης έλαβε το τηλεγράφημα του Γρίβα.

«Εξευτέλισες τον Στρατάρχη με την έμπνευσή σου. Μπράβο».

Στο βιβλίο του «Στρατάρχα μου, παραδίδομαι!», ο Ρένος Λυσιώτης τονίζει, πως η έμπνευση ανήκε στην Ανδρούλλα Κούσπερτη.