Της Μαρίας Χριστοδούλου

Οι δέκα κυπριακές προστατευόμενες εκκλησίες που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO χρονολογούνται από την Υστεροβυζαντινή περίοδο. Προστατευόμενες για την αρχιτεκτονική τους αλλά και τις τοιχογραφίες τους, οι εκκλησίες κυριολεκτικά μαγεύουν τον επισκέπτη. Η εκδρομή μας διήρκησε μία ολόκληρη ημέρα και σας παραδίδουμε τις εντυπώσεις μας.


Και οι δέκα εκκλησίες βρίσκονται στην οροσειρά Τροόδους (βλ. χάρτη). Όλες είναι κατασκευασμένες με την ίδια τεχνική και με τα ίδια υλικά. Το βασικό δομικό υλικό είναι τα πυριγενή πετρώματα της οροσειράς Τροόδους. Η στέγη τους έχει ξύλινο σκελετό καλυμμένο από επίπεδα κεραμίδια, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν μια τριγωνική στέγη που -στις περισσότερες εκκλησίες- το μήκος της μιας πλευράς είναι μεγαλύτερο από την άλλη.

 

Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Παναγία η Φορβιώτισσα στην Ασίνου-Νικητάρι, Παναγία της Ποδίθου στη Γαλάτα, Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά και Άγιος Νικόλαος Στέγης στην Κακοπετριά

Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι οι επιβλητικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό των εκκλησιών, όπου οι φωτογραφίες, όμως, απαγορεύονται. Η τεχνική ζωγραφικής τους είναι η ίδια και όλες είναι ζωγραφισμένες κατά τη βυζαντινή τεχνική.  Ιδιαίτερο δέος προκαλεί μία τοιχογραφία στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού στο Πελέντρι, η οποία απεικονίζει την Ελισάβετ, μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, και την Παναγία, που συναντιούνται κατά την κύηση των υιών τους. Ο αγιογράφος απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον Ιησού σαν μωρά μέσα στις κοιλιές των μανάδων τους, με τον Βαπτιστή να υποκλίνεται στον Χριστό.

 

Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Τίμιος Σταυρός στο Πελέντρι, Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, Παναγία του Μουτουλλά στον Μουτουλλά και Ναός της Μεταμορφώσεως στο Παλαιχώρι

 

Και οι δέκα εκκλησίες είναι άριστα διατηρημένες. Σε κάθε μια από αυτές υπάρχει ενημερωτική πινακίδα για το κοινό, με πληροφορίες για την τοποθεσία, την ονομασία, καθώς και για τη χρονολογία που κτίστηκε η εκκλησία.

 

Αριστερά: Παναγία του Άρακα στα Λαγουδερά. Δεξιά: Σταυρός του Αγιασμάτη στην Πλατανιστάσα

Εμείς συνδυάσαμε μια ολοήμερη εκδρομή στο βουνό με μια αξέχαστη πνευματική εμπειρία που μας επιμόρφωσε και μας σύστησε σε άγνωστες πτυχές της θρησκευτικής μας παράδοσης.