Της Μαρίας Χριστοδούλου

Τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου 1972 στο δρόμο των χωριών Μύρτου-Διόριος, μια Ελληνοκύπρια έγκυος γυναίκα δολοφονήθηκε, ενώ ο άντρας της τραυματίστηκε κρίσιμα από σπείρα Ελληνοκυπρίων, εμπόρων ναρκωτικών που μετέφεραν ναρκωτικά με πλοίο από την Τουρκία τροφοδοτώντας τις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου. Με αφορμή το έγκλημα, η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας στράφηκε κατά των «αρχών» των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ήταν ήδη από το 1963 κλεισμένοι σε θύλακες. Συγκεκριμένα, κατηγορούσε την «Τουρκοκυπριακή αστυνομία» ότι κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά την καλλιέργεια κάνναβης στους θύλακες. Σύμφωνα με την αστυνομία, μεγάλες ποσότητες κάνναβης εξάγονταν παράνομα από τους θύλακες. Το τραγικό αυτό έγκλημα μετεξελίχθη σε πολιτικό ζήτημα το οποίο πυροδοτούσε περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δύο μόλις χρόνια πριν την τουρκική εισβολή. 

Το όχημα του ζεύγους εξετάζεται από άνδρες του ανιχνευτικού σώματος
Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή, 31 Αυγούστου 1972

«Ανίκανη η ‘Ελληνοκυπριακή αστυνομία’»

Σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε η «αστυνομία» σχετικά με τις κατηγορίες ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η «Τουρκοκυπριακή αστυνομία» για την αμέλεια και την ανικανότητα των Ελληνοκυπρίων.

«Εμείς διεξάγουμε ανελέητο και ανεξάντλητο αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της καλλιέργειας κάνναβης», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η «αστυνομία».

Υποστήριξαν επίσης ότι για την εξαφάνιση του φαινομένου αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η «Ελληνοκυπριακή αστυνομία» που ελέγχει όλες τις εξόδους από τη χώρα.

10 τόνοι φύλλα ινδικής κάνναβης, αξίας 3 εκατομμυρίων λιρών

Η αγγλική εφημερίδα The People δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την καλλιέργεια ναρκωτικών στους Τουρκοκυπριακούς θύλακες. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Τουρκοκύπριοι κατάφερναν να στείλουν στην Αγγλία 10 τόνους φύλλα ινδικής κάνναβης τον χρόνο, ποσότητα που τους απέφερε 3 εκατομμύρια λίρες.

Λίγες ημέρες αργότερα ή Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Bozkurt ισχυριζόταν ότι το αγγλικό έντυπο κατέστη όργανο της Ελληνικής αντιτουρκικής προπαγάνδας και κατηγορούσε την Ελληνική πλευρά ότι προχωρά σε δυσφήμιση των Τούρκων, παραφουσκώνοντας το θέμα των ναρκωτικών, για να καλύψει τα εγκλήματα που γίνονται στους Ελληνικούς τομείς.

Κατέστρεφαν μέχρι και φίζες με χαλλούμια

Οι Βρετανικές τελωνειακές αρχές προχώρησαν στη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στα εμπορεύματα και κιβώτια με αποστολείς Τουρκοκύπριους, καταστρέφοντας ακόμα και δοχεία με χαλλούμια στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν τα ναρκωτικά. Το αποτέλεσμα ήταν να ανασταλούν προσωρινά οι εξαγωγές των Τουρκοκυπριακών Συνεργατικών στη Βρετανία.

Έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ιντερπόλ

«Η κυπριακή κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα αλλά εμποδίζεται από τον διοικητικό διαχωρισμό» έγραφαν οι εφημερίδες, ενώ οι αστυνομικές αρχές του νησιού ήταν ήδη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ για να εξαρθρώσουν το δίκτυο Τούρκων λαθρεμπόρων και των εν Κύπρω συνεργατών τους που εφοδίαζαν με ναρκωτικά την Κύπρο.

Γκόρντον και Ρόμπινσον, δύο Καναδοί αξιωματικοί της Ιντερπόλ, που κατέφθσαν στο νησί για να συνεργαστούν με την Κυπριακή Αστυνομία για το θέμα των ναρκωτικών
Πηγή: Εφημερίδα Αγώνας, 21 Σεπτεμβρίου 1972

Την ίδια ώρα, οι «Τουρκοκυπριακές αρχές» διακήρυξαν ότι ήταν κι εκείνες έτοιμες να συνεργαστούν πλήρως με την Ιντερπόλ, και οποιοδήποτε άλλο διεθνές οργανισμό, για ό,τι αφορά την πάταξη διεθνών εγκλημάτων.

«Επιθυμούμε να βελτιώσουμε ακόμα παραπάνω τη συνεργασία που έχουμε με διεθνείς οργανισμούς σε μεμονωμένες υποθέσεις» έγραφε η ανακοίνωση.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ο Φαζίλ Κιουτσούκ συναντήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1972 με τον Διευθυντή του Αμερικανικού Γραφείου Πληροφοριών, Φρανκ Σέξπιρ, και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο, Ντέιβιντ Πόπερ.

Ο Φαζίλ Κιουτσούκ στη συνάντηση με τον Διευθυντή του Αμερικανικού Γραφείου Πληροφοριών και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο

«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν με τους Έλληνες»

Το έγκλημα εξιχνιάστηκε, παίρνοντας απίστευτη τροπή, αλλά η υπόθεση των ναρκωτικών κατέληξε σε πολιτική συζήτηση. Τουρκοκύπριοι αρθρογράφοι υποστήριζαν ότι το μόνο πραγματικό γεγονός που διαφαίνεται μέσα από την ιστορία είναι η

«Τουρκική έχθρα που διέπει τους Έλληνες αρθρογράφους σαν το αίμα που κυλά στις φλέβες. Όλα αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν με τους Έλληνες. Τους θεωρούμε εθνικούς και θρησκευτικούς επαναστάτες που πρέπει να συνθλιβούν».