Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Φυσικά χρώματα για κραγιόν και πούδρα και βότανα για αρωματικά. Μπορεί σήμερα η βιομηχανία των καλλυντικών και της μόδας να αποτελούν κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, πως αποτελούν δημιουργήματα της σύγχρονης εποχής. Μάλιστα, η μόδα και τα καλλυντικά, ήταν συνήθεις και στην αρχαιότητα και οι αρχαίες Ελληνίδες της Κύπρου, ήξεραν πολύ καλά να χρησιμοποιούν τα φυσικά καλλυντικά και να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια της εμφάνισής τους.

Ιδιαίτερα κατά την κλασική περίοδο, παρατηρείται ανάπτυξη στη χρήση των φυσικών καλλυντικών και της μόδας. Οι αρχαίες Κύπριες φορούσαν πολυτελή και προσεγμένα ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα, αρώματα ενώ δεν παρέλειπαν να βάφουν τα φρύδια και τα χείλη τους.

Image result for μοδα αρχαιοτητα

Τα αρχαίο «νεσεσέρ» αποτελείτο από φύκο ή μίλτον για τα χείλη, ψιμύθιον για make-up, φούμο για τα φρύδια και μαστιχόλαδο για αποσμητικό. Από τη τσαντάκι καλλυντικών δεν έλειπαν ποτέ μυρωδικές αλοιφίες από λάδια για το πρόσωπο και το σώμα.

Όσον αφορά την ένδυση, ήταν αυτή, που μαρτυρούσε και την κοινωνική τους θέση. Τα περισσότερα γυναικεία ενδύματα κατασκευάζονταν από μαλακό μαλλί σε διάφορους χρωματισμούς. Το κύριο ένδυμα ήταν η εσθήτα μαζί με ένα ιμάτιο το οποίο σκέπαζε το κεφάλι. Άλλες φορούσαν και την κυπασσίδα, ένα είδος ημίπαλτου.

Όμως το πιο εξεζητημένο και σαγηνευτικό ένδυμα, το οποίο κυρίως φορούσαν οι πλούσιες, ήταν το πέπλον. Ένας πολύ ανοιχτός και κοντός χιτώνας και ιμάτιο ταυτόχρονα, το οποίο έμοιαζε με το σημερινό «μίνι».

Την εμφάνισή τους συμπλήρωναν με κοσμήματα, προτιμούσαν έλικες και ψέλλια, δηλαδή βραχιόλια γυριστά πάνω στο μπράτσο. Στον λαιμό περνούσαν περιδέραια και στα αυτιά ελλόβια ή έρματα τα σημερινά σκουλαρίκια.

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, η Κύπρος πρωτοστατούσε και στη βιομηχανία αρωμάτων, αφού ο «πρώτος οίκος Chanel»ήταν κυπριακός.

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να παρακολουθήσετε το μίνι ντοκιμαντέρ για το πρώτο εργοστάσιο αρωμάτων που βρέθηκε στην Κύπρο!