Πρόκειται για τη μεγαλύτερο ατραξιόν της Πάφου εδώ και χρόνια. Ο αξιολάτρευτος πελεκάνος, με το κυπριακό όνομα «Κόκος» αποτελεί τη φίρμα της πόλης και όχι μόνο. Η φήμη του, έχει ξεπεράσει τα σύνορα φτάνοντας μέχρι τις σελίδες ρωσικών περιοδικών.

Ο «παππούς» Κόκος, βρέθηκε στην Πάφο το 1967. Μια δεκαετία νωρίτερα, στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου είχε ανοίξει ένα μικρό καφενείο – εστιατόριο με την ονομασία «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» για να εξυπηρετεί τους λιγοστούς ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Το 1967, κάνει την εμφάνισή του το πανέμορφο και εντυπωσιακό ροζ πουλί. Ο πελεκάνος με τα μεγάλα φτερά, εξαντλημένος «αράζει» στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Ταλαιπωρημένος καθώς ήταν, οι ψαράδες τον μεταφέρουν στο μικρό καφενείο. Ο ιδιοκτήτης τον φροντίζει, τον ταΐζει και λίγες μέρες μετά ο πελεκάνος γίνεται… «περδίκι»! Και προφανώς, με τίποτα δεν άφηνε τα δωρεάν γεύματα, την αγάπη του κόσμου και τη φροντίδα. Έτσι δεν ξεκίνησε ποτέ για το ταξίδι της επιστροφής και γίνεται Παφίτης.

Related image

Ο κόσμος αγάπησε τον πελεκάνο που έγινε ο σταρ της Κάτω Πάφου. Τον βάφτισαν Κόκο και ταυτίζεται με την περιοχή, τόσο που δύο χρόνια αργότερα, ο ιδιοκτήτης του καφενείου αλλάζει το όνομα της επιχείρησης και το καφενεδάκι από Αφροδίτη ονομάζεται πλέον Pelican.

Δυστυχώς, ο πρώτος Κόκος το 1972 σκοτώθηκε από λεωφορείο. Δύο χρόνια αργότερα το καφενείο, καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Αεροπορίας κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του Ιουλίου. Το 1975 όμως επαναλειτουργεί.

Κόκος ο νεώτερος

Το 2004, μετά από πολλές προσπάθειες φτάνει στην πόλη της Αφροδίτης ένας νέος πελεκάνος από την Αφρική. Λαμβάνοντας το όνομα του προκάτοχού του, ο νέος Κόκος γίνεται και πάλι φίρμα. Ο κόσμος τον φροντίζει και διασκεδάζει μαζί του.

kokos-rosides-pafos

Μάλιστα, ο νέος Κόκος γίνεται φίρμα και διεθνώς, όταν το 2016 κάποιες Ρωσίδες τουρίστριες φωτογραφήθηκαν μαζί του γυμνές. Οι φωτογραφίες είναι φυσικά καλλιτεχνικές, αλλιώς ο Κόκος δεν θα συμμετείχε με τίποτα.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο Νίκος Τυρίμος ταΐζει τον Κόκο τον πελεκάνο, 18/8/69 πηγή: Γραφείο τύπου και πληροφοριών