«Σύμφωνα με την πολιτική του Channel 40, να σας μεταδίδει την επικαιρότητα “με αίμα και κότσια” και έγχρωμα, θα παρακολουθήσετε άλλη μία πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας».

Αυτά ήταν τα λόγια της δημοσιογράφου Κριστίν Τσάμπακ, την ώρα που εκφωνούσε το βραδινό δελτίο ειδήσεων στις 15 Ιουλίου 1974. Την ίδια στιγμή έβγαλε ένα περίστροφο από την τσάντα της, στόχευσε το κεφάλι της και πάτησε τη σκανδάλη.

Οι κάμερες του καναλιού, που δεν είχαν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης κατέγραψαν χωρίς να το θέλουν τη δημόσια αυτοκτονία της Κριστίν. Η ροή του προγράμματος διακόπηκε και η αιμόφυρτη κοπέλα μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όταν 14 ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός της.

Η 29χρονη Κριστίν Τσάμπακ γεννημένη στο Οχάιο, είχε σπουδάσει δημοσιογραφία στη Βοστώνη. Όσοι τη γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο απόμακρο και μοναχικό, που εύκολα καταλάβαινες ότι βασανιζόταν από μελαγχολία.

Η Κριστίν πέρα από την καταθλιπτική της διάθεση αντιμετώπιζε και το πρόβλημα της ερωτικής μοναξιάς. Δεν είχε κάνει ποτέ σχέση, ήταν παρθένα και είχε βγει μόνο δύο ραντεβού στη ζωή της.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ίδρυσε μία λέσχη με την ονομασία «Dateless Wonder Club» («Λέσχη θαυμάτων για όσους δεν βγαίνουν ραντεβού»).

Το περίστροφο με το οποίο αυτοκτόνησε

Αν και προσπαθούσε να καταπολεμήσει τη μελαγχολία της με συχνές επισκέψεις σε ψυχίατρο δεν είχε μιλήσει ποτέ για τις αυτοκτονικές της τάσεις. Μάλιστα, τέσσερα χρόνια πριν τη δημόσια αυτοκτονία της στην τηλεόραση είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της πίνοντας υπερβολική δόση χαπιών.

Μία εβδομάδα πριν την αυτοκτονία της, σε μία συνάντηση επαγγελματική του σταθμού, ο διευθυντής είχε ζητήσει από τους δημοσιογράφους του θέματα με «αίμα και κότσια». Αυτή ήταν και η ευκαιρία της Κριστίν, η οποία είχε «μπουχτίσει» με τον σταθμό και τη ζωή της.

Τότε άρπαξε την ευκαιρία και ζήτησε από τον αρχισυντάκτη Ρομπ Σμιθ να κάνει μία έρευνα για τις αυτοκτονίες. Πράγματι η έρευνα πραγματοποιήθηκε. Ένας από τους συνεντευξιαζόμενους της είπε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυτοκτονήσει κανείς ήταν με «38ρι περίστροφο».

Εκείνο το βράδυ η Κριστίν ήταν έτοιμη για το «ρεπορτάζ» της. Το βραδινό δελτίο ειδήσεων ξεκίνησε τη ροή του κανονικά. Όταν κάποια στιγμή το βίντεο που πρόβαλε μία τοπική είδηση, σταμάτησε, βρήκε την ευκαιρία της.

Κοίταξε την κάμερα, ανακοίνωσε την αυτοκτονία της και πυροβόλησε.

Στα χαρτιά της είχε αφήσει ένα σημείωμα που θα εκφωνούσε ο επόμενος παρουσιαστής: «H Κριστίν Τσάμπακ από τις ειδήσεις του Channel 40 αυτοπυροβολήθηκε σε μια ζωντανή εκπομπή σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του προγράμματος του καναλιού. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sarasota Memorial όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση»

Το 2016, ο σκηνοθέτης Αντόνιο Καμπός, γύρισε μία ταινία που επικεντρώνεται γύρω από την προετοιμασία της απόφασής της αλλά και της ψυχικής της ασθένειας. Στόχος του ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό που αντιμετωπίζει το ζήτημα των αυτοκτονιών ως ταμπού. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ένα ντοκιμαντέρ από τον Ρόμπερντ Γκριν με τον τίτλο “Kate plays Christine”που και αυτό επικεντρώνεται στη ζωή της Κριστίν.