Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τον πατέρα του Ιωάννη Β’ Lusignan και λιγότερο συνετός από τη μητέρα του Μαρία των Πατρών ή Μαρία Κουτσομύτα, όπως έγινε γνωστή όταν η νόμιμη σύζυγος του Ιωάννη, Ελένη Παλαιολογίνα της δάγκωσε και έκοψε τη μύτη, ο νόθος γιος τους Ιάκωβος Β’ ήταν ο τελευταίος Φράγκος βασιλιάς της Κύπρου από τη δυναστεία των Lusignan.

Γιάκουμος ο μπάσταρτος

Γεννήθηκε το 1440, ως καρπός της παράνομης σχέσης του πατέρα του με τη Μαρία των Πατρών για αυτό και τον αποκαλούσαν «Γιάκουμος ο μπάσταρτος». Όμορφος στο κορμί, όπως γράφουν οι χρονικογράφοι, γοητευτικός με πολλές αρετές και ταυτόχρονα πολλά ελαττώματα, η ιστορία του είναι γεμάτη από ίντριγκες.

Ιάκωβος Αποστόλες

Στο Χρονικό του Γεώργιου Βουστρώνιου, ονομάζεται και ως Αποστόλες. Αν και κάποιοι θεώρησαν πως είχε δύο ονόματα Απόστολος-Ιάκωβος, αυτό δεν στέκει. Την ονομασία Απόστολος την πήρε όταν ο πατέρας του τον προώθησε στη χηρεύουσα θέση του Λατίνου Αρχιεπίσκοπου Λευκωσίας. Ωστόσο, ο διορισμός ου στο αρχιεπισκοπικό αξίωμα δεν επικυρώθηκε από τον Πάπα και ο Ιάκωβος χαρακτηρίστηκε ως postulatus. Η λέξη αυτή που στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο των Δυτικών σημαίνει αίτηση για παροχή εξουσίας προς διορισμό σε κάποιο εκκλησιαστικό αξίωμα μετατράπηκε από τους Έλληνες σε Αποστόλες.

Ο γάμος της Αικατερίνης Κορνάρο με τον Ιάκωβο Β’

Εχθρός της αδελφής του

Ο Ιάκωβος Β΄ ζούσε στη Ρόδο όταν η ετεροθαλής αδελφή του Καρλόττα έμεινε χήρα από τον σύζυγό της, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δηλητηριάστηκε από τη μητέρα της, Ελένη Παλαιολογίνα, η οποία ήταν θανάσιμος εχθρός των Λατίνων. Τότε η Καρλόττα στράφηκε στον αδελφό της Ιάκωβο για υποστήριξη. Αυτή ήταν και η ευκαιρία του. Επέστρεψε στην Κύπρο και όντως απεδείχθη ικανός ηγέτης. Επέβαλε τους δικούς του όρους και άρχισε να πολεμά τους υποστηρικτές της Ελένης. Κάποιοι από αυτούς δολοφονήθηκαν, μπροστά στα ίδια του τα μάτια.

Το 1458 Η Ελένη και ο Ιωάννης, γονείς της Καρλόττας αρρώστησαν βαριά και πέθαναν. Η Καρλόττα έμεινε μόνη διάδοχος του θρόνου που έγινε βασίλισσα της Κύπρου. Όχι για πολύ όμως αφού εμπόδιο στη βασιλεία της στάθηκε ο ίδιος της ο αδελφός. Εξασφαλίζοντας τη βοήθεια του σουλτάνου της Αιγύπτου κατάφερε να την εκθρονίσει το 1460. Ένα χρόνο μετά η Καρλόττα έφυγε από την Κύπρο. Προσπάθησε πολλές φορές να ανακτήσει το βασίλειό της χωρίς όμως καμιά επιτυχία και πέθανε στη Ρώμη το 1487.

Ιάκωβος Β’, ο τελευταίος Φράγκος βασιλιάς

Ο Ιάκωβος αναδείχθηκε σε ικανό ηγέτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κατάφερε να εκδιώξει τους Γενουάτες από την Αμμόχωστο και την Κερύνεια και προσεταιρίστηκε τους Βενετούς επικυρώνοντας τη συμμαχία αυτή με τον γάμο του με την Αικατερίνη Κορνάρο.
Ο Ιάκωβος έκανε μαζί με την Αικατερίνη ένα γιο, τον Ιάκωβο Γ’, ο οποίος όμως πέθανε σε ηλικία ενός έτους και άλλους τρεις νόθους γιους, τους οποίους μνημονεύει στη διαθήκη του.

Για αυτό και η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας εξόρισε τη Μαρία των Πατρών μαζί με τα τρία νόθα εγγόνια της από την Κύπρο, ούτως ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν τον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα τους.

Ο Ιάκωβος πέθανε στις 6 Ιουλίου 1473. Παρόλη τη ρωμαλαία του εμφάνιση και την υγιή του κατάσταση, μετέβη μια μέρα στους αγρούς για κυνήγι, αρρώστησε απότομα και απεβίωσε μέσα στους αγρούς, αφού πρώτα κατάφερε να υπαγορεύσει τη διαθήκη του. Κάποιοι λένε πως μέσα στους αγρούς, ο Ιάκωβος δηλητηριάστηκε από τους Βενετούς.

Τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, έμεινε η Αικατερίνη Κορνάρο και η Κύπρος πλέον περιήλθε στην εξουσία της Βενετίας.