Το 1924, το γνωστό περιοδικό National Geographic βρέθηκε στην Κύπρο για να φωτογραφήσει το νησί της Αφροδίτης. Οι φωτογράφοι επικεντρώθηκαν στη δύσκολη, αγροτική ζωή και έδωσαν έμφαση στα ταλαιπωρημένα πρόσωπα των Κυπρίων. Το φωτογραφικό αφιέρωμα ονομάστηκε «Η Κύπρος στις αρχές του περασμένου αιώνα».

Ένα από αυτά τα πρόσωπα που τους έκαναν εντύπωση ήταν αυτό της Ελένης από το Ριζοκάρπασσο. Την πρώτη φορά που την εντόπισαν, ήταν μόνο 24 ετών και εργαζόταν μαζί με τη μητέρα της σε έργα οδοποιίας σπάζοντας πέτρες. Τα πράσινα μάτια της, τα λεπτά χαρακτηριστικά της και τα καστανά μαλλιά της ήταν αρκετά για να γοητεύσουν τους φωτογράφους του N.G.

Την φωτογράφισαν κατά τη διάρκεια της εργασίας της αλλά και μόνη της φορώντας την παραδοσιακή στολή της Κύπρου μέσα σε ένα καταπράσινο λειβάδι.

Το 1958 οι φωτογράφοι επέστρεψαν για ένα δεύτερο αφιέρωμα. Θυμούνταν όμως την όμορφη Ελένη που τόση εντύπωση τους έκανε και την αναζήτησαν ξανά. Μάλιστα έμαθαν πως η φήμη για την ομορφιά της είχε ταξιδέψει έως τις Η.Π.Α. από όπου της έστειλαν και πρόταση γάμου.

Η Ελένη όντως είχε ήδη παντρευτεί και αποκτήσει εφτά παιδιά. Τη φωτογραφίζουν ξανά εν ώρα εργασίας. Η ίδια κρατώντας ένα καλάθι στο οποίο ξεχωρίζει κουκούλια παραδέχεται «δεν μπορώ να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα».

Η κόρη της Μαρία Παρπόττα, ανέφερε στην Ιωάννα Αλεξάνδρου από το Ριζοκάρπασο: «θυμάμαι έντονα το φωτογράφο μαζί με άλλα δύο άτομα στο σπίτι μας στο Ριζοκάρπασον το 1952 και τις χρωματιστές λάμπες flash όταν ήρθε για να φωτογραφήσει την μάνα μου».