Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Στις 30 Μαΐου 1958, η διεύθυνση του περιοδικού Τάιμς οφ Σάιπρους, έλαβε έναν σφραγισμένο φάκελο με άγνωστο αποστολέα. Ανοίγοντάς τον είχε ένα δεύτερο σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος είχε μέσα 110 αγγλικές λίρες σε χαρτονομίσματα των 5 λιρών και ένα γράμμα που απευθυνόταν στον πρόεδρο του Αγγλικού Ερυθρού Σταυρού. Το γράμμα έφερε την υπογραφή «ΕΟΚΑ».

Το γράμμα ανέφερε προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ. πως τα χρήματα έπρεπε να διατεθούν στους Ούγγρους Πρόσφυγες της Αγγλίας. Το απίθανο με την περίπτωση είναι πως το υπέρογκο ποσό είχε μαζευτεί από ανθρώπους που έλαβαν χρήματα δήθεν για να δώσουν πληροφορίες στους Βρετανούς.

17 μέρες αργότερα, ο Πρόεδρος του Αγγλικού Ερυθρού Σταυρού απάντησε με μάι ευχαριστήρια επιστολή προς τα μέλη της ΕΟΚΑ για τη συνεισφορά τους. Το Τάιμς οφ Σάιπρους τη δημοσίευσε αυτούσια

Αγαπητέ κύριε,

Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός μας απέστειλε το γράμμα σου τη 31η Μαίου, μαζί με το δώρο των 110 λιρών για το οποίο σε ευχαριστούμε.

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η δωρεά αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στο έργο της για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ούγγρων προσφύγων και των οικογενειών τους και για την ανεύρεση μελών οικογενειών Ούγγρων, τα οποία διεσκορπίσθησαν κατόπιν των γεγονότων του Οκτωβρίου 1956.

Ειλικρινώς υμέτερος,

Ρ. Γκάλλοπιν

Οι Ούγγροι πρόσφυγες και η κρίση του 1956

Τον Οκρώβριο του 1956, πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία η Ουγγρική Επανάσταση, η οποία ήταν επί της ουσίας μία αντισοβιετική εξέγερση κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Η αφορμή της εξέγερσης ήταν μια διαδήλωση φοιτητών, η οποία προσέλκυσε χιλιάδες κόσμο, που διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη με πορεία προς το κτίριο του Κοινοβουλίου. Μια αντιπροσωπεία των φοιτητών, αφού εισέρχεται στο κτίριο του ραδιοφώνου, σε μια προσπάθεια να επιδώσει ψήφισμα με τις απαιτήσεις της, τέθηκε υπό κράτηση. Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση της αντιπροσωπείας, αλλά δέχονται πυροβολισμούς από το εσωτερικό του κτιρίου. Οι ειδήσεις διαδίδονται με ταχύτητα και ταραχές και βία ξεσπούν σε όλη την πρωτεύουσα. Οι εξεγερθέντες άντεξαν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. 200.000 Ούγγροι εγκατέλειψαν τη χώρα ως πρόσφυγες και οι μαζικές συλλήψεις συνεχίστηκαν για μήνες μετά, αν και αμνηστία δόθηκε το 1963.