«Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η ώρα είναι έξι. Μεταδίδουμε έκτακτη είδηση. Ο λαός πενθεί από σήμερα την αυγή τον θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Μακαριότατος απεβίωσε στις πέντε και δεκαπέντε το πρωί, από καρδιακό έμφραγμα».

Ήταν η πρώτη είδηση που μετέδιδε εκείνο το πρωί το ΡΙΚ. Η Κύπρος πάγωσε και συγκλονίστηκε στο άκουσμα του χαμού του ηγέτη της. Οι ενοχλήσεις στην καρδιά του, είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από την προηγούμενη μέρα. Σε συνολικά έξι ώρες, ο Μακάριος υπέστη 3 καρδιακές προσβολές. Η τελευταία ήταν η μοιραία.

Την ίδια στιγμή μετέβησαν ιατροί και ιατροδικαστές στο κρεβάτι του στην Αρχιεπισκοπή, αφού κανείς δεν δεχόταν να μεταφερθεί η σορός του Εθνάρχη στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Κυπρίων ιατρών έργα», ο γιατρός Λάκης Αναστασιάδης, η νεκροτομή έγινε «με πρωτόγονες και απαράδεκτες νεκροτομικές διεργασίες» για αυτό και δεν κατέστη δυνατή η καταγραφή επίσημης νεκροτομικής έκθεσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εποχής, «Την καρδιάν του Μακαριωτάρου είχεν αφαιρέσει ο ειδικός κλινικός παθολογοανατόμος κ. Πάνος Σταυρινός έπειτα από επιθυμία οικειων και στενών συνεργατών του για να διατηρηθεί και να τη βλέπουν για να παραδειγματίζονται οι επόμενες γενεές».

Σύμφωνα με τον γιατρό

«Τα στεφανιαία αγγεία είχαν εκτεταμένες στενώσεις με διάχυτη ασβεστοποίηση και σκλήρυνση τους. Υπήρχε ουλή παλαιού εμφράγματος, αυτού που είχε υποστεί τον Απρίλιο του 1977. Η καρδιά παρουσίαζε υπερτροφία και το βάρος της υπολογίσθηκε – δεν είχαμε την απαραίτητη ζυγαριά για ακριβές μέτρημα- σε περίπου 450 – 480 γραμμάρια. Την καρδιά την αφαίρεσα από τη σορό και τη μετέφερα προσωπικά στο Λονδίνο για περαιτέρω εξετάσεις, κατόπιν οδηγιών του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μιλτιάδη Χριστοδούλου»

Η καρδιά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου παρέμεινε ταριχευμένη για 33 χρόνια, όταν το 2010 μεταφέρθηκε στον τάφο του στο Θρονί του Κύκκου.