Αν και η τέχνη της φωτογραφίες αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στην Κύπρο, με την άφιξη των πρώτων Βρετανών το 1878, ωστόσο, κάποιοι περαστικοί ταξιδιώτες απαθανάτισαν σημεία του νησιού, πολύ πριν την έναρξη της αποικιοκρατίας. Μια τέτοια φωτογραφία, ίσως η πιο παλιά της Κύπρου, τραβήχτηκε το 1850.

Σήμερα βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο της Λάρνακας και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Χρονικό του Πολίτη το 2002. Τραβηγμένη το 1850, η φωτογραφία που απεικονίζει την παραλία της Λάρνακας, είναι ένα πολύ σημαντικό τεκμήριο αφού αφενός μπορούμε να δούμε πώς έμοιαζε η πόλη του Ζήνωνα το 1850 και αφετέρου, είναι ίσως η πιο παλιά φωτογραφία της Κύπρου.

Η φωτογραφία φαίνεται να τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της αποβίβασης πάνω στο πλεούμενο που έφερνε τους αξιωματικούς στη στεριά και δείχνει τα κτήρια στην παραλία.

Μετά από τη λήψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας, μπορούμε να εντοπίσουμε και πάλι φωτογραφίες από τη Λάρνακα, και από την πρώτη μέρα αποβίβασης των βρετανικών στρατευμάτων στο νησί, στις 8 Ιουλίου 1878. Εξάλλου, η Λάρνακα εκείνη την περίοδο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις, αφού αποτελούσε ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο με το λιμάνι στο οποίο όλοι αποβιβάζονταν. Εκεί διέμεναν και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και ταξιδιώτες της εποχής.

Από το 1878 βέβαια και την άφιξη της φωτογραφίας μαζί με τους Βρετανούς, έχουμε πολλές περισσότερες φωτογραφίες της Κύπρου, με το πιο γνωστό φωτογραφικό λεύκωμα του J. Thompson.