Δύο χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας του Ακρωτηρίου πολύ κοντά στο ακρωτήρι των Γάτων, που παλαιότερα ονομαζόταν «Κουριάς», βρίσκεται το αρχαίο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Γνωστό και ως Μοναστήρι των Γάτων, θα δεις εκεί δεκάδες γατιά, που ελεύθερα μπαινογβαίνουν στον ναό. Γιατί όμως μόνο οι γάτες επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στην εκκλησία της Μονής;

Η Μονή του Αγίου Νικολάου είναι η αρχαιότερη στο νησί. Λέγεται πως την έκτισε η Αγία Ελένη, όταν τον 4ο αιώνα μ.Χ. το καράβι που τη μετέφερε από τους Αγίους Τόπους, προσάραξε στην Κύπρο. Αφού έκτισε Μονές στο Σταυροβούνι και στο Όμοδος, κατευθύνθηκε και στο Ακρωτήρι.

Ωστόσο, επειδή η Μονή βρισκόταν σε μία περιοχή γεμάτη πυκνή βλάστηση και νερά, η περιοχή μαστιζόταν από δηλητηριώδη φίδια. Η Αγία έδωσε τη λύση: αφού η Μονή επανδρώθηκε, ζήτησε όπως οι μοναχοί της φροντίζουν περί τους 100 γάτους. Ο λόγος για να κυνηγάνε τα φίδια και να μένει η Μονή καθαρή.

Μια άλλη παράδοση λέει πως τον 4ο αιώνα, ο Κυβερνήτης Καλόκαιρος, απεσταλμένος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, έχοντας ως στόχο την εξολόθρευση των φιδιών στην Κύπρο, συγκέντρωσε στο μοναστήρι 1000 περίπου γάτους. Ο Καλόκαιρος έθεσε ως όρο στους μοναχούς να εκτρέφουν κάθε μέρα τουλάχιστον 100 γάτους, στους οποίους μάλιστα έπρεπε να δίνουν πρωί και βράδυ λίγο κρέας ώστε να μην τρώνε συνέχεια το δηλητήριο των φιδιών. Μετά την Οθωμανική κατάκτηση το μοναστήρι ερημώθηκε και οι γάτοι άρχισαν να περιφέρονται σε όλη την Κύπρο για να επιβιώσουν, πράγμα που εξηγεί το μεγάλο αριθμό τους στο νησί.

Αν είχατε ποτέ επισκεφθεί τη Μονή και το Ναό, σίγουρα θα είδατε γάτες να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητες. Κι αυτό γιατί, λέγεται πως ο μόνος λόγος που επιτρέπεται οι γάτες να μπαινοβγαίνουν στο ιερό είναι επειδή ένας γάτος έσωσε τη θεία κοινωνία από έναν ποντικό.

Το Μοναστήρι καταστράφηκε τον 15ο αιώνα από σεισμό και επαναλειτούργησε έως το 1570, όταν και οι μοναχοί του σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς.

Αργότερα η Μονή ερημώθηκε και πάλι και αποκαταστήθηκε τον 19ο αιώνα όπου επαναλειτούργησε ως Γυναικεία Μονή.