Τα Μ.Μ.Ε και η πρόγνωση του καιρού, λένε πως ίσως φέτος στην Κύπρο κάνουμε πράγματι λευκή Πρωτοχρονιά, αφού οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές που μπορεί να ρίξει χιονόνερο και γιατί όχι, ίσως και χιόνι. Μπορεί για εμάς σήμερα αυτό να φαίνεται πολύ μακρινό σενάριο, ειδικά στην πρωτεύουσα αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, όμως κάποτε στην Κύπρο χιόνιζε για τα καλά, και το χιόνι έστρωνε και στη Λευκωσία και στη Λάρνακα.

Μία από τις πιο παγωμένες χρονιές ήταν και το 1929 και 1930, όταν το χιόνι έστρωνε κάπως διακριτικά, τους δρόμους της Λευκωσίας.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Ήταν Φεβρουάριος του 1950, όταν η Κύπρος βίωνε έναν από τους πιο παγερούς χειμώνες του 20ου αιώνα. Ο Λούης Περεντός, αναφέρει σε σχετική δημοσίευσή του

Τον Γεννάρη και τον Φεβράρη του 1950 χιόνισε βαριά σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Στη Λευκωσία το ύψος του χιονιού έφτασε το ένα πόδι. Χιόνισε και στη Λάρνακα.  Στις φωτογραφίες βλέπετε τους Λαρνακείς να το διασκεδάζουν στο Γ.Σ.Ζ., στο δρόμο προς την αλυκή, ακόμη και στις στέγες των σπιτιών. Σπάνιες εικόνες για τη Λάρνακα, που τις χάρηκαν τότε, όταν τα μέσα συγκοινωνίας ήταν περιορισμένα και η πρόσβαση στο Τρόοδος ήταν δύσκολη λόγω των κακών-επικίνδυνων διαδρομών.
Τα αμέσως επόμενα χρόνια ακολούθησαν μεγάλες βροχοπτώσεις. Γράφει ο Ανδρέας Ευρυβιάδης στο βιβλίο του Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ (1993).

 

DE (25).jpg

Χιόνια στην Έγκωμη, 1950 / Πηγή: Αψίδα


«Στις αρχές του χειμώνα του 1952 καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν την αλυκή Λάρνακας. Το θέαμα ήταν συναρπαστικό. Η αλυκή είχε στο κέντρο της νερό βάθους πέντε ποδιών και στις ακτές γύρω στα τρία. Γέμισε χιλιάδες υδρόβια πουλιά.». Ήταν τότε που οι Λαρνακείς πρωτοτύπησαν και διοργάνωσαν ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην…αλυκή της Λάρνακας.
Οι φωτογραφίες είναι από τα αρχεία Μαρούλλας Δ. Λάμπρου , Κάκιας Ζιρίγκοβιτς και Νόρμας Αραβή.

 tree, outdoor and nature

 one or more people and outdoor

 

 2 people, outdoor

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες