«Το Φλεβάρη του 1934 στη διάρκεια της έρευνάς μας για θέσεις πρώιμες, πρόσεξα τον οικισμό της χοιροκοιτίας. Ταξίδευα με αυτοκίνητο στον κύριο δρόμο από τη Λευκωσία στη Λεμεσό. Αμέσως μόλις πέρασα τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μαρωνιού, ανάμεσα στον 30ο και 31ο μιλιοδείχτη, διέκρινα στην πλαγιά του λόφου στα δεξιά μου πέτρινα θεμέλια που τα είχαν κόψει για να δημιουργήσουν μια πιο εύκολη πρόσβαση στο γεφύρι», Πορφύριος Δίκαιος.

Ήταν Φεβρουάριος του 1934, όταν ο πατέρας της κυπριακής αρχαιολογίας, Πορφύριος Δίκαιος πρόσεξε κάποια πέτρινα θεμέλια σε μία περιοχή που δεν είχε ακόμη μελετήσει.

Αμέσως, ζήτησε από τον κ. Γεώργιο Αναστασίου, υπάλληλο του αρχαιολογικού μουσείου που τον συνόδευε, να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου. Οι δύο άντρες κατέβηκαν και περπάτησαν μέχρι τον λόφο ψάχνοντας για επιφανειακά θραύσματα κεραμικής ή άλλες μαρτυρίες. Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχαιολόγος αντίκριζε τον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας. Σήμερα, ο οικισμός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Πηγή: Πορφύριος Δίκαιος, Πρόσωπα και τόποι της Κύπρου (1933-1956).