5 Σεπτεμβρίου 1998. Ο φίλαθλος κόσμος της Κύπρου μαζεύτηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Αντώνης Παπαδόπουλος», για τα προκριματικά του Γιούρο 2000. Η Εθνική Κύπρου ήταν έτοιμη να αγωνιστεί με την Εθνική Ισπανίας. Κανείς δεν περίμενε πως εκείνη τη μέρα η ομάδα του μικρού νησιού θα διέλυε την υπερδύναμη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, Ισπανία. Όλοι εκτός από ένα άτομο.

Ένα απόγευμα πριν τον αγώνα, οι Ραούλ, Λουίς Ενρίκε, Ιέρο, Σαλγκάδο, Μοριέντες, Κανιθάρες και άλλα μεγάλα ονόματα έκαναν την εμφάνισή τους σε ένα εκ των μικρότερων γηπέδων που φιλοξένησαν ποτέ αγώνες της Α’ Κατηγορίας στην Κύπρο: του Κύκκου. Οι Ισπανοί αστέρες βρέθηκαν στο μικρό γήπεδο, αφού οι ιθύνοντες αποφάσισαν να αποφύγουν τα πήγαινε-έλα στη Λάρνακα.

Η απόφαση αυτή των επιτελών του αγώνα, στάθηκε μια ευτυχέστατη συγκυρία για τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Πανίκο Γεωργίου, κληθείς από την αθλητική σύνταξη του «Φιλελευθέρου» να μιλήσει για τον αγώνα. Ο τεχνικός, που παρακολούθησε την προπόνηση των Ισπανών, κατέγραψε τα πάντα. Από το αρχικό σχήμα μέχρι τις στατικές εκτελέσεις. Στο τέλος, ο Πανίκος Γεωργίου έγραψε σε μια κόλλα χαρτί την κυπριακή ενδεκάδα και είπε: «Με τους παίκτες που έχουμε και με την τακτική που θα ακολουθήσουμε, θα τους νικήσουμε τους Ισπανούς και θα με θυμηθείτε!».

Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, στον αγωνιστικό χώρο του «Αντώνης Παπαδόπουλος», για τα προκριματικά του Γιούρο 2000, ό,τι είπε ο Κύπριος τεχνικός το τήρησε κατά γράμμα. Εμπνέοντας και τους διεθνείς μας. Ο τερματοφύλακας Νίκος Παναγιώτου, ο λίμπερο Κώστας Κώστα, οι στόπερ Δημήτρης Ιωάννου και Μάριος Χαραλάμπους, οι πλάγιοι μπακ χαφ Γιώτης Εγκωμίτης και Πάμπος Πίττας, οι μέσοι Βάσος Μελαναρκίτης, Μιλένκο Σπόλιαριτς και Μάριος Χριστοδούλου, ο στράικερ Σίνισα Γκόγκιτς και ο «κρυφός» φορ Κώστας Μαλέκκος παρουσιάστηκαν ανθεκτικοί ανασταλτικά, έκαναν ωραίους επιθετικούς συνδυασμούς, σκόραραν και έριξαν τη βόμβα μεγατόνων: Κύπρος – Ισπανία 3-2!

Μέχρι να καταλάβουν οι Ισπανοί πως ο τουρισμός λάμβανε τέλος και να αντιδράσουν (73’ Ραούλ, 80’ Μοριέντες), η ομάδα μας είχε ήδη κλειδώσει (43’ Εγκωμίτης, 49’ Γκόγκιτς, 77’ Σπόλιαριτς) τη σπουδαιότερη επιτυχία στην ιστορία της.


Πληροφορίες