«Η Κύπρος είναι το νησί μου. Όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα ήθελα να έρθω να σε βρω σε ένα μέρος σαν κι αυτό».

Τους πιο πάνω στίχους έγραψε ο θρυλικός τραγουδιστής David Bowie, το 1979 για το κομμάτι του «Move on». Ποια ήταν όμως η σχέση του τραγουδιστή με το νησί μας και σε ποια Κύπρια αναφερόταν;

Πηγή έμπνευσης αυτού του κομματιού ήταν η πρώτη σύζυγός του, Angie Barnett. Το πανέμορφο μοντέλο είχε γεννηθεί το 1949 στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, όταν οι γονείς της βρέθηκαν στην Κύπρο. Ο πατέρας της εργαζόταν για την Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία.

Κάποια στιγμή έφυγαν οικογενειακώς για την Αμερική όμως επέστρεψαν ξανά πίσω. Η ίδια σε συνέντευξη που είχε δώσει τόνιζε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε τον Ιούλη του ’74.

Άρθρο της Angie Barnett για την Κύπρο, που έγραψε όταν ήταν 11 χρονών

«Θυμάμαι έντονα μια επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στην αποβάθρα της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρίας, στον Ξερό, όταν επιτέθηκαν σ’ ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο. Θυμάμαι τα αεροπλάνα να πετούν από πάνω μας και μετά, κάνοντας επαναστροφή, να βομβαρδίζουν το πλοίο. Ήμουν έξω στον κήπο εκείνη τη στιγμή και τα είδα όλα. Τότε ήταν που η εταιρία μετέφερε όλους τους ξένους υπαλλήλους της μαζί με τις οικογένειές τους στη Σκουριώτισσα, όπου παραμείναμε για μια εβδομάδα χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβαινε. Αργότερα, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία να ‘ρθω να δω και πάλι αυτά τα μέρη, αλλά δεν νομίζω ότι θα αναγνώριζα τον τόπο όπου μεγάλωσα ή θα υπήρχε το σπίτι που γεννήθηκα».

H Angie Barnett στην πέτρα του Ρωμιού

Την αγάπη της για το νησί τη μετέδωσε και στον David Bowie με τον οποίο το είχαν επισκεφθεί δύο φορές.

«Μια – δυο φορές, είχαμε έρθει και με τον David στην Κύπρο για διακοπές, μετά το γάμο μας το 1970. Είχαμε φέρει και τον μικρό Ζowie. Τη μια φορά, μείναμε στον Ξερό, στους γονείς μου και την άλλη, επειδή ήρθαμε μαζί με τους Mick Ronson, Trevor Bolder και Woody Woodmansey, μείναμε σε μια έπαυλη, έξω από την Κερύνεια. Εγώ με τον γιο μου, ήρθαμε και μείναμε επίσης πολλές φορές μαζί με τους γονείς μου, στον Ξερό».

Αν και δεν έζησε όλα της τα χρόνια στην Κύπρο και δεν είχε καταγωγή από το νησί, η ίδια όπου στεκόταν δήλωνε Κύπρια.

«Ναι, λοιπόν, λατρεύω το νησί και, ναι, θεωρώ τον εαυτό μου Κύπρια. Η καρδιά μου, βλέπεις, δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ξέρει από πού κατάγεται».