Στις 15 Ιουλίου 1955, ο Κυβερνήτης της Κύπρου, Άρμιτεϊτζ, προκειμένου να καταστείλει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ εφάρμοσε τον Νόμο περί Προσωποκράτησης, βάσει του οποίου μπορούσε η αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση να συλλάβει οποιοδήποτε Κύπριο και να τον στείλει στα κρατητήρια χωρίς δίκη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κρατητήρια της Κύπρου με συλληφθέντες. Κατά την τετραετία του αγώνα περίπου 3.300  Έλληνες έζησαν κρατούμενοι για μήνες ή χρόνια στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, στο φρούριο της Κερύνειας και στα ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κοκκινοτρομιθιάς, της Πύλας, του Μάμμαρι και του Πολέμι.

Παρόλα αυτά, οι αγωνιστές ήταν πολύ πειθαρχημένοι και δεν οργάνωναν αποδράσεις που δεν είχε εγκρίνει πρώτα ο Γεώργιος Γρίβας. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας πραγματοποιήθηκαν 11 αποδράσεις στις οποίες απέδρασαν συνολικά 49 άτομα. Κάποιες από αυτές, θύμιζαν ταινία δράσης του Χόλυγουντ.

Η πιο εντυπωσιακή ίσως απόδραση ήταν αυτή από το Κάστρο της Κερύνειας. Τα πάντα έγιναν με μαθηματική ακρίβεια και εξωφρενική ταχύτητα.

16 άτομα σε 16 λεπτά

Το ιστορικό Κάστρο της Κερύνειας χτίστηκε το 1206 από τους Φράγκους. Αποτελούσε ένα ισχυρό φρούριο το οποίο περνούσε από κατακτητή σε κατακτητή. Τελικά, τη δεκαετία του ’50 οι Βρετανοί το μετέτρεψαν σε φυλακή. Στα σπλάχνα του ιστορικού κάστρου φυλακίστηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ή οποιοασδήποτε θεωρείτο συνεργός του αγώνα.

Ωστόσο, τα αυστηρά μέτρα των Βρετανών δεν εμπόδισαν τους αγωνιστές από το να ξεφτιλίσουν για ακόμη μια φορά τη Γηραιά Αλβιωνία. Το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου 1956, 16 αγωνιστές της ΕΟΚΑ πραγματοποίησαν μία κινηματογραφική απόδραση. Το σχέδιο υποβλήθηκε αρχικά στον Διγενή ο οποίος το ενέκρινε, έστω κι αν οι πιθανότητες αποτυχίας ήταν μεγάλες. Οι αγωνιστές Μάρκος Δράκος, Λάμπρος Καυκαλίδης, Μιχαλάκης Ρωσσίδης, Λεύκιος Ροδοσθένους, Πέτρος Στυλιανού, Πέτρος Παπαϊωάννου, Ευάγγελος Ευαγγελάκης, Χριστάκης Ελευθερίου, Κωνσταντίνος Λοΐζου, Στέλιος Σιάμισης, Χαρίλαος Ξενοφώντος, Παύλος Νικήτας, Ανδρέας Πολυβίου, Παναγιώτης Παπαναστασίου, Δήμος Βρυωνίδης και Μίκης Φυρίλλας συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και κανόνισαν να συναντηθούν σε ένα κελί.

Τρεις από τους αποδρασθέντες: Μάρκος Δράκος, Μίκης Φυρίλλας και Λεύκιος Ροδοσθένους

Οι αγωνιστές για να τα καταφέρουν άρχισαν να κόβουν τα σίδερα που έφραζαν το παράθυρο. Όμως έκαναν πολύ θόρυβο και για αυτό κάποιοι άλλοι αγωνιστές τραγουδούσαν και συζητούσαν δυνατά, για να καλύψουν τον θόρυβο.

Έδεσαν σεντόνια και τα πέταξαν έξω από το παράθυρο. Οι αγωνιστές χωρίστηκαν σε ομάδες και προχώρησαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να μην κινήσουν υποψίες. Επτά απ’ αυτούς συνελήφθησαν. Οι άλλοι εννέα, ο Ευαγγελάκης, ο Ξενοφώντος, ο Καυκαλίδης, ο Δράκος, ο Ροδοσθένους, ο Φυρίλλας, ο Πολυβίου, ο Ελευθερίου και ο Νικήτας, έγιναν μέλη ανταρτικών ομάδων και συνέχισαν τη δράση τους στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η απόδραση είχε διάρκεια 16 λεπτά.