Αν και σαν τραγούδι υπήρξε ανέκαθεν γνωστό, η αλήθεια είναι πως η ισπανική σειρά La Casa de Papel, το μετέτρεψε ξαφνικά σε “hit” του καλοκαιριού. Το γνωστό ιταλικό τραγούδι, ακούγεται σε διάφορες σκηνές της σειράς, ειδικά όταν ο “Professor” και ο “Berlin” βρίσκονται μαζί. Εκατομμύρια τηλεθεατές αναζήτησαν το ιταλικό κομμάτι και το επανέφεραν στην επιφάνεια. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι;

Οι γυναίκες στα ρύζια

Πολλοί θεωρούν πως το κομμάτι τραγουδήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως το “Bella Ciao” τραγουδήθηκε πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα, από τις γυναίκες που εργάζονταν στις φυτείες ρυζιού στην ιταλική επαρχία “Terre d’Acqua” κοντά στην Μπολόνια. Στους στίχους περιέγραφαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και στρέφονταν κατά των σκληρών αφεντικών τους. Οι στίχοι του τραγουδιού κατηγορούν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας μέσα στον καυτό ήλιο. Η πρώτη γνωστή ερμηνεία του 1906 έχει τη μορφή αντίδρασης κατά του αφεντικού, που «μ’ ένα ραβδί στο χέρι» παρακολουθεί τους εργάτες, χαραμίζει τη ζωή των γυναικών και δεν πληρώνει τους μισθούς. Η μέρα όμως πλησιάζει, που οι εργάτριες θα απελευθερωθούν.

Από τα χωράφια στην αντίσταση

Το τραγούδι όμως έγινε παγκοσμίως γνωστό το 1943, όταν χρησιμοποιήθηκε ως ύμνος αντίστασης από τους Ιταλούς. Στη νέα διασκευή των στίχων, οι στίχοι του τραγουδιού εξυμνούν τον απελευθερωτικό αγώνα των παρτιζάνων και τον ηρωικό τους θάνατο.

love

Διαχρονικός ύμνος αντίστασης

Τον Ιούνιο του 2013 το «Bella Ciao» ακούστηκε στην πλατεία Ταξίμ από όλο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί για να διαμαρτυρηθεί μετά τη βίαιη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας λίγων εκατοντάδων οικολόγων από την αστυνομία. Μια διαμαρτυρία η οποία είχε ξεκινήσει με σκοπό να εμποδίσει την καταστροφή του μικρού δημόσιου πάρκου Γκεζί στην Ταξίμ και τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο!

Και πολύγλωσσος

Το «Βella ciao» έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες όπως στα  Αραβικά, Βρετονικά, Καταλανικά, στη γλώσσα των Καβύλων, στα Θιβετιανά. Πολύ γνωστές εκτελέσεις έχουν γίνει από τον Manu Chao, τον Goran Bregovic, τον Chumbawamba και του Woody Allen στην Ρώμη και την Μαρία Φαραντούρη!