10 Δεκεμβρίου 1973. Ο Αντώνης Ανδρόνικου ταξίδευε μαζί με τη 14χρονη κόρη του Ελένη προς τον Μαζώκαμπο. Οι δυο τους πέρναγαν πολλές ώρες μαζί, ακούγοντας μουσική και συζητώντας και εκείνη ήταν ακόμη μία συνηθισμένη μέρα. Μέχρι που ένα αυτοκίνητο με δύο «αστυνομικούς» τους σταμάτησε λίγο έξω από την Παρεκκλησιά. Ήταν η τελευταία φορά που η Ελένη είδε τον πατέρα της, να την κοιτάζει δακρυσμένος από το αυτοκίνητο ενώ απομακρυνόταν. Δυο μέρες μετά βρέθηκε νεκρός σε σκουπιδότοπο με διάτρητο από τις σφαίρες σώμα, στην Αγία Βαρβάρα.

Γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1925 στη Μελίνη της Λάρνακας, ο Αντώνης Ανδρόνικου εργαζόταν ως κτηνοτρόφος και ήταν οργανωτικό στέλεχος της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ). Μετά τον γάμο του με τη Μαρία απέκτησαν έξι παιδιά: τον Ανδρόνικο, τον Χρυσόστομο, τον Γιώργο, τον Μιχάλη, την Άννα και την Ελένη και εγκαταστάθηκαν στον Μαζώκαμπο.

Εντελώς αναίτια, μπροστά στα παιδικά μάτια της κόρης του, ο Αντώνης Ανδρόνικου έπεσε θύμα απαγωγής και λίγο αργότερα μς βάναυσο τρόπο / Πηγή: Χρύσανθος Χρυσάνθου, Με αίμα στεριώσε η Δημοκρατία

Όσοι τον γνώριζαν μίλαγαν για έναν άνθρωπο φιλήσυχο και δημοκρατικό. Υποστηρικτής της Δημοκρατίας και του Προέδρου Μακαρίου, ο Αντώνης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με αστυνομικούς, κάτι το οποίο έμελλε να αποτελέσει την αιτία δολοφονίας του.

Δεκαπέντε μέρες πριν τη δολοφονία η αστυνομία εντόπισε το κρησφύγετο του ΕΟΚΑΒητατζή Ππουρή. Εκείνη τη μέρα, μέλη του σώματος επισκέφτηκαν τον Αντώνη για καφέ, κάτι που θορύβησε τη σύζυγό του. Έντρομη τους είπε να φύγουν αφού η ΕΟΚΑ Β’ θα πίστευε πως με αυτήν τους την επίσκεψη, ο Αντώνης ήταν μέλος του σώματος και κατήγγειλε μέλη της ΕΟΚΑ Β’ σε αυτούς.

Οι φόβοι της δεν άργησαν να επαληθευτούν. Στις 10 Δεκεμβρίου, μέλη της ΕΟΚΑ Β’ έστησαν παγίδα θανάτου στον 49χρονο Αντώνη.

Μπροστά στα μάτια της κόρης του

Ο Αντώνης ταξίδευε με την κόρη του, η οποία τον λάτρευε. Ξαφνικά ένα αυτοκίνητο με δύο «αστυνομικούς» τους έκανε σήμα να σταματήσουν. Τότε οι δύο άντρες άρπαξαν τον Αντώνη μπροστά στα έντρομα μάτια της 14χρονης κόρης του, η οποία θυμάται με λυγμούς:

«Έφυγε με την έγνοια μου. Δεν ξέρει τι απέγινα εγώ εκείνο το απόγευμα. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να γυρνάει συνεχώς και να με κοιτάζει»

Η Ελένη, επέστρεψε στο χωριό περπατώντας και ενημέρωσε τον μεγαλύτερο αδελφό της. Δυο μέρες μετά ο πατέρας τους βρέθηκε νεκρός σε σκουπιδότοπο στην Αγία Βαρβάρα.

Δυο μέρες μετά το νεκρό σώμα του Αντώνη βρέθηκε σε αποσύνθεση και διάτρητο

Το σώμα του ήταν διάτρητο από σφαίρες στην αριστερή πλευρά.

Η υπόθεση της δολοφονίας του παρέμεινε ανεξιχνίαστη.