Η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Γερμανίας ήρθε στο φως

Η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Γερμανίας ήρθε στο φως

Ένα θεαματικό εύρημα ήρθε στο φως στην Κολωνία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η βιβλιοθήκη είχε φιλοξενήσει πάνω από 20.000 παπύρους

Κείμενο: ελc team

Τα ερείπια της παλαιότερης δημόσιας βιβλιοθήκης στη Γερμανία, ένα κτίριο που χτίστηκε πριν από περίπου δύο χιλιετίες και εκτιμάται ότι διέθετε περίπου 20 χιλιάδες παπύρους και περγαμηνές, ανακαλύφθηκε στην Κολωνία, όπως διαβάζουμε στη Guardian.

Τα τείχη αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2017, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο έδαφος μιας προτεσταντικής εκκλησίας στο κέντρο της πόλης. Οι αρχαιολόγοι ήξεραν ότι ήταν ρωμαϊκής προέλευσης, αφού η Κολωνία είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Γερμανίας, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 50 μ.Χ.

«Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να ταιριάξουμε τις παραλλήλους. Βλέπαμε πως οι εσοχές είναι πολύ μικρές για να είχαν τοποθετηθεί εκεί αγάλματα. Τελικά ήταν κάτι σαν ντουλάπια για τους παπύρους», δήλωσε ο Dirk Schmitz από το Ρωμαιογερμανικό Μουσείο της Κολωνίας.  «Είναι πολύ ιδιαίτερες για τις βιβλιοθήκες. Μπορεί κανείς να δει παρόμοιες στη βιβλιοθήκη της Εφέσου», συμπλήρωσε.

Φωτό: Hi-flyFoto/Roman-Germanic Museum of Cologne

Φωτό: Hi-flyFoto/Roman-Germanic Museum of Cologne

Το κτίριο της βιβλιοθήκης εκτιμάται ότι ήταν λίγο μικρότερο από τη φημισμένη βιβλιοθήκη της Εφέσου ή αλλιώς βιβλιοθήκη του Κέλσου, που χτίστηκε το 117 μ.Χ. Ο Dirk Schmitz περιγράφοντας την ανακάλυψη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πραγματικά απίστευτη. Είναι ένα θεαματικό εύρημα».

Ο κ. Schmitz συμπλήρωσε πως ίσως υπάρχουν πολλές αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις που έχουν βιβλιοθήκες, αλλά δεν έχουν ανασκαφεί. Ο ίδιος, τόνισε ότι το κτίριο φαίνεται να είχε χρησιμοποιηθεί ως δημόσια βιβλιοθήκη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι είναι χτισμένο από πολύ ισχυρά υλικά και καταλαμβάνει μεγάλο όγκο. Συνήθως κτίρια με τέτοιες προδιαγραφές ήταν δημόσια.

Κεντρική Φωτογραφία: Hi-flyFoto/Roman-Germanic Museum of Cologne

Σαν σήμερα

  • 1235 Πεθαίνει στη Λευκωσία ο βασιλιάς της Κύπρου Ερρίκος Α’, σε ηλικία 36 ετών. Στον θρόνο ανήλθε από το 1218 σε ηλικία ενός έτους και κυβέρνησε έως το 1233
  • 1888 Κυκλοφορεί στη Λεμεσό η 15νθήμερη σατιρική εφημερίδα ο Διάβολος του Βασίλη Μιχαηλίδη
  • 1951 Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εξήγγειλε επισήμως το 1951 την ίδρυση της Π.Ε.Ο.Ν
  • 1957 Έπεσε τα μεσάνυχτα κοντά στην Ευρύχου, σε σύγκρουση με τους Άγγλους ο Μάρκος Δράκος
  • 1958 Σκοτώθηκε στο χωριό Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, της επαρχίας Λευκωσίας, από έκρηξη βόμβας ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Κατελάρης Παντελής  
  • 1973 Δεκαπέντε ένοπλα μέλη της ΕΟΚΑ Β’ επιτέθηκαν σε αστυνομική περίπολο στη Λεμεσό και απέσπασαν τον οπλισμό της

Η σελίδα μας στο facebook