Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Το τελευταίο διάστημα η Ελεάνα Χρυσάνθου κάνει αίσθηση με τον λογαριασμό της στο Instagram, πίσω από το προφίλ @sketchingcy. Όμορφες, μικρές ζωγραφιές οι οποίες φανερώνουν αντίστοιχα όμορφες, μικρές γωνιές της Κύπρου μας. Η Ελεάνα ωστόσο, δεν ξεκίνησε να ζωγραφίζει ούτε από χόμπι, ούτε το τελευταίο τρίμηνο που την ακολουθούν εκατοντάδες followers στο δημοφιλές κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

Γεννημένη στην Κύπρο πριν 36 χρόνια, τη συνάντησα να στήνει έναν συμπαθητικό πάγκο με ζωγραφιές στην οδό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Discover Larnaka που διοργάνωνε η ομώνυμη σελίδα. Μόλις τελείωσε με την οργάνωση του τραπεζιού της, άνοιξε ένα κινητό καβαλέτο κι άρχισε να στήνει τις μπογιές της σε σειρά: το παραδοσιακό μπαλκόνι που βρισκόταν απέναντι από τον πάγκο της ήταν το νέο σημείο συνάντησης των χρωμάτων της και της Κύπρου.

Το να την πλησιάσει κανείς δεν είναι δύσκολο. Αν και φαίνεται ιδιαίτερα συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει και αγαπά, παρόλα αυτά μια καλημέρα, ένα γεια ή ένα επίμονο βλέμμα στον πάγκο της θα την κάνει να σου χαμογελάσει. Η συζήτηση μαζί της κύλισε αβίαστα και κάπως έτσι γνώρισα έναν άνθρωπο που κυριολεκτικά λατρεύει τον τόπο του.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λευκωσία πριν 36 χρόνια. Δεν ξεκίνησα να ζωγραφίζω χθες για να πω την αλήθεια, καθώς είμαι δασκάλα τέχνης και διδάσκω σε ιδιωτική σχολή στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα λαμβάνω μέρος σε διάφορες εκθέσεις.

Σπούδασα εφτά χρόνια τέχνη στη Μόσχα. Είχαμε ένα μάθημα ελεύθερης επιλογής και πάντα ζωγράφιζα την Κύπρο. Και τα εφτά χρόνια. Αγαπώ πολύ την Κύπρο και την ταυτότητα μας. Δυστυχώς, οι ξένοι εκτιμούν περισσότερο το νησί μας, απ’ ότι εμείς. Όταν ζωγραφίζω τα τοπία της Κύπρου, είναι η στιγμή μου, η ώρα η δική μου.

Κάπως έτσι ξεκίνησα και τον λογαριασμό στο Instagram. Βέβαια, δεν φανταζόμουν ποτέ αυτή την επιτυχία του. Είχα κάποια σχέδια που έκανα στον ελεύθερό μου χρόνο. Ούσα παντρεμένη με δύο κόρες, αντιλαμβάνεσαι πως ο χρόνος σου διαφοροποιείται. Η στιγμή που ζωγραφίζω είναι η δική μου στιγμή, ο δικός μου χρόνος. Επισκέπτομαι διάφορα γνωστά και άγνωστα σημεία του τόπου μας και τα ανατυπώνω στο χαρτί. Επίσης, κάνω και αυτό το project με τη “σημαία” της Κύπρου, κρατώντας το χαρτί με το σχέδιο και εφαρμόζοντάς το ως κάδρο φωτογραφίας μέσα στο οποίο εγκλωβίζονται στιγμιότυπα από τα τοπία».

Η προσέγγιση της Ελεάνας, είναι καθόλα πρωτότυπη. Αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου μας και τις πιο καλαίσθητες γωνιές της που ίσως μέχρι σήμερα να μην παρατηρούσαμε κι ας βρίσκονταν ανέκαθεν στο οπτικό μας πεδίο.

Θα τη βρείτε να εγκλωβίζει με τον πιο δημιουργικό τρόπο στους πίνακές της, την πραγματική ομορφιά μιας Κύπρο που αξίζει όλοι να γνωρίσουμε.

Facebook

Instagram