24 Αυγούστου 1956. Η ώρα ήταν 2 μ.μ., ο ήλιος έκαιγε και δύο νεαροί αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Αθηαίνου, δοκίμαζαν τη νέα πυρίτιδα που τους είχε σταλεί για τη δημιουργία βομβών. Αν και είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, η απρόβλεπτη βόμβα έκανε το δικό της κουμάντο. Ξαφνικά μία έκρηξη προκάλεσε χάος.

Ο 22χρονος Τουμάζος Τουμάζου από την Αθηαίνου βρισκόταν μαζί με τον συναγωνιστή του Κυριάκο Νεοκλέους. Ήταν μόνο 12 μέρες αφότου πέθανε από έκρηξη βόμβας ο υπεύθυνος του τομέα τους, Αρτέμης Φραντζέσκου. Τη θέση του είχε πάρει ο Τουμάζος.

Ο συναγωνιστής του Κυριάκος, που επέζησε θυμάται τις ανατριχιαστικές, τελευταίες του στιγμές.

«Μετά τον θάνατο του υπευθύνου μας Αρτέμου Φραντζέσκου, στις 12 Αυγούστου 1956, τη θέση του πήρε ο συναγωνιστής μας Τουμάζος Τουμάζου. Μας είχε σταλεί ένα νέο είδος πυρίτιδας και, επειδή γνωρίζαμε τον κίνδυνο, αποφασίσαμε με τον Τουμάζο να δοκιμάσουμε το γέμισμα της βόμβας έξω από το χωριό. Παρόλο που πήραμε όλα τα μέτρα ασφάλειας η βόμβα εξερράγη στα χέρια μας, ενώ τη συναρμολογούσαμε. Καθόμασταν σταυροπόδι. Ο Τουμάζος έμεινε με το πόδι σταυρωμένο, ενώ το σώμα του φλεγόταν. Εγώ είδα το ένα μου χέρι να πετάγεται σε κάποια απόσταση μέσα στο αμπέλι. Το άλλο κρεμόταν κομμένο. Δεν έχασα τις αισθήσεις μου. Προσπάθησα να σηκωθώ, αλλά ήταν και το πόδι μου κομμένο. Έπεσα πάνω στο φίλο μου και με τα κομμένα μου χέρια προσπαθούσα να του σβήσω τη φωτιά. Ήταν 24 Αυγούστου, στις γύρω στις 2μ.μ.».

Ο Τουμάζος Τουμάζου γεννήθηκε το 1934 στην Αθηαίνου. Ορκίστηκε στον αγώνα ήδη από το ξεκίνημα μαζί με άλλους συγχωριανούς του και ανέλαβε την ευθύνη για τις ομάδες νεολαίας.

Οι γονείς του Τουμάζου Τουμάζου, Μιχαήλ και Θεοδώρα

Μαζί με τον υπεύθυνο Αρτέμο Φραντζέσκου, έπρεπε να εμφυσήσουν στους νέους το πνεύμα και τον παλμό του αγώνα για ελευθερία και Ένωση. Επιπλέον, είχαν ως καθήκον να οργανώσουν ομάδες στα Τύμπου, Πυρόι, Τρεμετουσιά και Άρσος, να εξεύρουν οπλισμό και να διανέμουν φυλλάδια. Για διευκόλυνση των ενεργειών αυτών ο Τουμάζος ίδρυσε την ΟΧΕΝ Αθηαίνου, απ’ όπου έκανε την επιλογή των μελών για την επάνδρωση των ομάδων.

Πέρα όμως όλων αυτών έπρεπε να βρίσκει και οπλισμό αλλά και να κατασκευάζει χειροβομβίδες. Μία τέτοια τον έστειλε νεκρό στο νοσοκομείο στις 24 Αυγούστου 1956.

Ο συναγωνιστής του επέζησε, αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση.

Σήμερα, σε κεντρική τοποθεσία στην κοινότητα της Αθηαίνου, εντός του Κωνσταντινίδειου Δημοτικού πάρκου βρίσκονται οι προτομές των δύο ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, Αρτέμου Κ. Φραντζέσκου και Τουμάζου Μ. Τουμάζου.