Το 1960, και αφού προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην Αθαλάσσα μετά από πλημύρες, 6000 λίρες εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Το 1962 κατασκευάστηκε ο υδατοφράκτης Αθαλάσσας έναντι 22000 λιρών. Από το 1966 παρατηρήθηκε ότι τα νερά του φράκτη μολύνονταν από ακάθαρτα νερά και απορρίμματα, με αποτέλεσμα η Αθαλάσσα να γίνει «μεγαλύτερος βόθρος» της Κύπρου.

Μολυσμένα νερά

Για πρώτη φορά το 1966 παρατηρήθηκε ότι απορρίμματα από το εργοστάσιο της Σέβεν-Απ και τη θυγατρική εταιρία της, του κονσερβοποιείου SONKO, στον δρόμο Λευκωσίας-Λατσιών, αλλά και οι ακαθαρσίες από τις αποχετεύσεις του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας κατέληγαν στον υδατοφράχτη. Συγκεκριμένα για το Ψυχιατρείο το θέμα ήταν μεγαλύτερο. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 βρίσκουμε αναφορές στον τύπο.

«Για χρόνια ολόκληρα ρυπαίνει το χώρο κατά τρόπο ασύγκριτα σοβαρότερο από οποιαδήποτε βιομηχανική μονάδα της περιοχής».

Ο «μεγαλύτερος βόθρος» της Κύπρου και οι επιπτώσεις

Το 1974 ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως έγραφε για τη ρύπανση

«ήτις μετέτρεψε την τεχνητή λίμνη Αθαλάσσης εις τον μεγαλύτερον βόθρον της Νήσου και αποτελεί στίγμα εις τον αγώνα μας δια την διατήρησιν και βελτίωσιν του φυσικού περιβάλλοντος…»

Σε άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος το Μάιο του 1976, ο αρθρογράφος σχολίαζε τη δυσοσμία ολόκληρης της περιοχής, γράφοντας ότι ο παράδεισος της Αθαλάσσας έχει μετατραπεί σε κόλαση. Μέχρι και το 1976 δεν είχε εξευρεθεί οποιαδήποτε λύση με τα λήμματα των εργοστασίων και του ψυχιατρείου να εξακολουθούν να καταλήγουν στον υδατοφράκτη.

Το Τμήμα Δασών σε επιστολές του ανέφερε ότι εχτός από τη μόλυνση των υπόγειων νερών της περιοχής, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα ψάρια του υδατοφράχτη, ενώ όσα πτηνά δεν πεθαίνουν πίνοντας το νερό, μεταναστεύουν λόγω της ακαταλληλότητάς του. Ο φράχτης κατέληξε να είναι εστία εκκολάψεως κουνουπιών και άλλων εντόμων, μολύνοντας γενικά το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και συμβάλλοντας στην μειωμένη απόδοση των δασικών υπαλλήλων και εργατών λόγω ισχυρής κακοσμίας.

Image result for αθαλασσα

Περί σκουπιδιών και οχετών

Ακόμα και με το Κυπριακό συσχετίστηκε η υπόθεση όταν, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 1978, αρθρογράφος στην εφημερίδα Αλήθεια σχολίαζε ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών

«είχε την έμπνευση… να πη ότι οι προτάσεις των Τούρκων έκαμναν μόνο για τον κάλαθο των σκουπιδιών. Προχθές σε μια συνέντευξή του, θεώρησε καλό να μιλήση για νεροχύτες. Και δεν αποκλείεται σε μια άλλη μελλοντική παρομοίωση να φθάσωμε και στους οχετούς, όπως – καλή ώρα 0 εκείνους που μολύνουν το φράγμα της Αθαλάσσας».

Το 1979 φάνηκε ότι η υπόθεση έκλεισε, με επιβολή προστίμου 275 λιρών από την Κυβέρνηση στην εταιρία SONKO.

Εφημερίδα Φιλελεύθερος, 16 Σεπτεμβρίου 1985

Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να βρουν μια μονιμότερη λύση στο γενικότερο θέμα των αποχετευτικών υποδομών, ειδικότερα του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας.