04:20 π.μ., 11 Ιουλίου 2002. Από το αεροδρόμιο της Λακατάμειας, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο απογειώνεται με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Πάφου. Οι επιβάτες του, Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελος Φλωράκης, ο Διοικητής της Αεροπορίας Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, ο Υποπλοίαρχος Νικόλαος Γεωργίου και ο Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, επιβιβάστηκαν για να παρακολουθήσουν νυκτερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001. Ωστόσο, περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, το ελικόπτερο κατέπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών που έσπευσαν στην περιοχή, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα φρικτό θέαμα.

Όλοι οι επιβαίνοντας βρήκαν φρικτό θάνατο. Μόλις έφτασε η αστυνομία στο σημείο, αντίκρισε τους πέντε άνδρες νεκρούς και απανθρακωμένους. Ο μόνος τρόπος να ταυτοποιηθούν δεν ήταν άλλος από την εξέταση DNA.

Ευάγγελος Φλωράκης, ο Τζουμερκιώτης που αγάπησαν οι Κύπριοι

Γεννημένος στο Ρωμανό Αγναντών το 1943, ο Ευάγγελος Φλωράκης τελείωσε το Γυμνάσιο της περιοχής του και ακολούθως έγινε δεκτός στη Σχολή Ευελπίδων το 1962. Αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του.

Το χακί ήταν πάντοτε το όνειρό του. Ο ίδιος έλεγε πως «το (χακί) το πρωτοφόρεσα από πολύ νωρίτερα. Aπό τη δευτέρα τάξη Γυμνασίου. Ήταν μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Eυελπίδων ο αδερφός μου και με «παρέσυρε». Στο Γυμνάσιο είχα κι έναν γυμνασιάρχη, του οποίου ο γιος ήταν, τότε, Εύελπις. Σήμερα είναι ο γνωστότατος εδώ στην Kύπρο, ο Aλευρομάγειρος. Έτσι συνέβαλε κι αυτός στην απόφασή μου». Mετά τη Σχολή Eυελπίδων πήγε στο Πεζικό και μετά στα ΛOK. «Ήταν ο καημός μου, ο στόχος μου, και τον υλοποίησα».

Ο Αδριάντας τοου Ευάγγελου Φλωράκη απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία

Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σε συνέντευξη, σχετικά με το αν φοβάται τις συγκρούσεις, ο Ευάγγελος Φλωράκης απάντησε:

«Αν φοβόμουνα θα έπρεπε να φύγω αμέσως από αυτή την καρέκλα. Όχι, όχι, δε φοβάμαι την πρόκληση, γιατί έχω στρατιώτες εκπαιδευμένους και ψύχραιμους. Kι όταν νιώθεις με τον εαυτό σου σίγουρος, αγαπητέ μου, δε φοβάσαι τίποτα. Προσπάθειά μου είναι να ανακαλύψει ο κάθε μαχητής, από τον εαυτό μου μέχρι και τον τελευταίο νεοσύλλεκτο, τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Aυτό είναι το ισχυρότερο όπλο…»

Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στο νησί Κέα, στις Κυκλάδες. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1970, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (45η Σειρά Ιπταμένων).

Το 1974 τοποθετήθηκε σε Τακτική Μοίρα Αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε σαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αεροσκαφών για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Ταξίαρχος Δεμέναγας τιμήθηκε επανειλημμένα από αθλητικά σωματεία (όπως τον ΟΦΗ) για τις διευκολύνσεις που τους παρείχε, ενώ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις Αερολέσχες Ηρακλείου και Κρητικής.

Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1969 στην Αμμόχωστο. Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1987 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 30 Μαΐου 1991 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (63η σειρά Ιπταμένων).

Υπηρετούσε ως κυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell και Gazelle στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ ορίστηκε Αξκός Επιχειρήσεων (Υποδιοικητής) της 449 ΜΑΕ (νέα ονομασία της Μ. Ε/Π – Α/Φ). Είχε περισσότερες από 2500 ώρες πτήσης σε Ε/Π Bell 206L JetRanger III, Gazelle SA 342 L1 και στα Α/Φ PC-9.

Από αριστερά προς δεξιά: Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας, Σμηναγός Αθανασιάδης Πάρης, Υποσμήναγος Σιακαλής Μιχάλης, Υπολοίαρχος ΝΙκόλας Γεωργίου

Ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1971 στο Καμερούν.

Σε ηλικία 3 ετών η οικογένεια του επέστρεψε στην Κύπρο. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1988, απ’ όπου και αποφοίτησε στις 19 Ιουνίου 1992 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.

Στις 12 Αυγούστου 1999 μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (7ο Επιτελικό Γραφείο) ως Επιτελής και από 6 Σεπτεμβρίου 2000 εκτελούσε τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Κου Α/ΓΕΕΦ. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Αλεξιπτωτιστών.

Ο Υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης του Νίκου και της Νίκης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1976 στη Λευκωσία. Εισάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1994 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 12 Ιουλίου 1998 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (70η σειρά Ιπταμένων).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού. Υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell στη Μοίρα Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας και, με τη μετονομασία της σε 449 Μοίρα Αντιαρματικών Ελικοπτέρων, συνέχισε να υπηρετεί εκεί.