Η 22α Ιουνίου 1973, ήταν ακόμη μία συνηθισμένη μέρα για τους Ντίνο Ανδρέου, 21 ετών από το Κελλάκι Λεμεσού και Στέλιο Αγαθοκλέους, ετών 47 από την Πάχνα. Οι δύο άντρες, παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, συνδέονταν με δυνατή φιλία αλλά και με κοινά ιδανικά. Και οι δυο τους, παρά το επάγγελμά τους, εργάτης και οικοδόμος αντίστοιχα, προσέφεραν εθελοντικές υπηρεσίες στη Δημοκρατία ως ειδικοί αστυνόμοι.

Το τηλέφωνο που τους εκτέλεσε

Το βράδυ πριν ξεκινήσει για την ανάληψη υπηρεσίας ο Στέλιος Αγαθοκλέους έλαβε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη γραμμή ακουγόταν κάποιος συναγωνιστής του που του ζητούσε να συναντηθούν στη Λεμεσό. Ο Αγαθοκλέους ειδοποίησε τον Ανδρέου και οι δυο τους ξεκίνησαν για την υποτιθέμενη συναγωνιστική συνάντηση.

Ωστόσο, φτάνοντας στο σημείο συνειδητοποίησαν πως το τηλεφώνημα που έλαβε ο Αγαθοκλέους δεν ήταν από συναγωνιστή του. Κατευθείαν συνειδητοποίησαν πως τους την είχαν στημένη, για αυτό και άρχισαν να προσέχουν τις κινήσεις τους.

Στον δρόμο της επιστροφής προς τον Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού, οι νυκτοβάτες της ΕΟΚΑ Β’ είχαν στήσει την ενέδρα τους στον «Πεντάδρομο» Λεμεσού.

Μόλις αντιλήφθηκαν τους δύο άντρες τους ανέκοψαν την πορεία και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αγαθοκλέους παρέκλινε της πορείας του και χτύπησε πάνω σ’ ένα πάσσαλο της ΑΗΚ, έξω από το κατάστημα του ΣΛΟΠ στην οδό Γλάδστωνος. Σ’ εκείνο το σημείο οι δολοφόνοι τους πλησίασαν και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Δύο ώρες μετά ο Ξενής (αδελφός του Στέλιου) τηλεφώνησε στην οικογένεια Αγαθοκλέους και πληροφόρησε τη σύζυγο του Στέλιου, Χρυσαυγή πως ο σύζυγός της χτύπησε με το αυτοκίνητο και είναι στο νοσοκομείο. Εκεί η γυναίκα πληροφορήθηκε τον θάνατο του Στέλιου.

Στις 6.30 το πρωί, τον θάνατο των δύο αντρών πληροφορήθηκε όλη η Κύπρος μέσω ραδιοφώνου.

Η δολοφονία των δύο αντρών δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και οι δολοφόνοι έμειναν ατιμώρητοι.

Ο Στέλιος Αγαθοκλέους και ο Ντίνος Ανδρέου

Βιοπαλαιστές – ειδικοί αστυνόμοι

Ο Ντίνος Ανδρέου γεννήθηκε στο Κελλάκι της Λεμεσού στις 22 Ιουνίοου 1952 από μία φτωχή οικογένεια. Τη μέρα που πέθανε έκλεινε τα 21 του χρόνια.

Ο Στέλιος Αγαθοκλέους γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1973 εργαζόταν ως οικοδόμος. Είχε ενταχθεί από νωρίς στον αγώνα της ΕΟΚΑ ενώ η δράση του συνεχίστηκε και το 1963, κατά την περίοδο της τουρκανταρσίας. Το 1973 ο Μακάριος τον κάλεσε να καταταγεί στο Εφεδρικό Σώμα κι έτσι έγινε ειδικός αστυνόμος.

Και οι δύο άντρες είχαν αντιμετωπίσει απειλές κατά της ζωής του ενώ αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΕΟΚΑ Β’ αποπειράθηκε να τους δολοφονήσει. Ωστόσο, τίποτα δεν τους φόβιζε και συνέχισαν να υπηρετούν στο ειδικό σώμα αστυνομίας.