«Και τα μέλη τα’ κοψε με το δρεπάνι, τα ‘ριξε απ’ τη στεριά στον πόντο τον πολυτρικύμιστο, να πλέουν πάνω στη θάλασσα πολύ καιρό. Μια ολόγυρα τους λευκός αφρός απ’ το κομμάτι αυτό της σάρκας της αθάνατης ανέβαινε κι απ’ τον αφρό γεννήθηκε μια κόρη. Κοντοζύγωνε στα Κύθηρα τα ιερά κι ύστερα διάβηκε απ’ εκεί στη θαλασσόζωστη την Κύπρο».

Μ’ αυτά τα λόγια ο Ησίοδος περιγράφει τη γέννηση της θεάς Αφροδίτης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αφρός τη γέννησε στην Πέτρα του Ρωμιού, εξού και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που κατέχει η Πάφος στην τέλεση της λατρείας της. Η πόλη όμως του Κυνήρα, δεν πρωτοστατούσε μόνο στη γέννηση της θεάς, αλλά και στην κατοχή του ιερού ναού που ήταν αφιερωμένος στην ίδια και που θεωρείτο μαζί με τους Δελφούς, ο ομφαλός της γης.

Η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε πως στα ερείπια του ιερού ναού πραγματοποιείτο αδιάλειπτα η λατρεία της θεάς για πάνω από 1500 χρόνια, από την ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι και το τέλος του 4ου αι. π..Χ.

Η ιερή πέτρα της Αφροδίτης

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ιδιότυπης λατρείας της Αφροδίτης στην Πάφο, ήταν η ανεικονική της λατρεία. Η θεά αναπαρίστατο ως κονική πέτρα, σύμβολο της γονιμότητας. Το 1913, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία πέτρα με ακανόνιστο πυραμιδικός σχήμα και ύψος 1.22 μ. από σκούρο στακτοπράσινο ανδεσίτη. Η πέτρα θεωρήθηκε ως η αυθεντική, προτού όμως μεταφερθεί στο Κυπριακό Μουσείο, οι νεαρές μητέρες που δεν είχαν γάλα κατέφευγαν στην ιερή πέτρα και την έτριβαν μ’ ελαιόλαδο, επιζητώντας θεραπεία από το στέρεμα.

Το Ιερό της Αφροδίτης, Κούκλια, Πάφος.

Η ιερή πορνεία και τα μυστήρια

Κάθε Απρίλη πραγματοποιούνταν οι τελετουργίες προς τιμήν της θεάς. Οι πιστοί συγκεντρώνονταν στο ιερό άλσος αναμένοντας την αυγή και την εμφάνιση του Αυγερινού. Κατευθείαν ξεκινούσε η πομπή, συνοδεία μουσικής και χορού. Την πρώτη μέρα πρωταγωνιστούσαν ο αρχιερέας και η αρχιέρεια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν το μυστήριο του ιερού γάμου.

Τη δεύτερη μέρα τελείτο το μυστήριο της ιερής. Οι νεαρές γυναίκες που λάμβαναν μέρος, ήταν υποχρεωμένες να παραμείνουν στον ναό, μέχρι τη δεύτερη μέρα όταν κάποιος άντρας θα τις διάλεγε, ρίχνοντας ένα κέρμα στα πόδια τους. Ακολουθούσε η πράξη στο ιερό άλσος και η τελετή τελείωνε με τα θαλάσσια λουτρά.

Το έδαφος της Κύπρου παρακινεί τους άντρες στην πορνεία

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η Κύπρος αποτελούσε τον σεξουαλικό προορισμό της αρχαιότητας. Όσοι έρχονταν έκαναν έρωτα με τις θεραπαινίδες της θεάς Αφροδίτης, επικαλούμενοι το όνομά της.

Οι γιορτές αυτές κυνηγήθηκαν πολύ από τον χριστιανισμό και οι περισσότερες καταργήθηκαν τον 4ο αι. μ.Χ με το Διάταγμα του Θεοδοσίου. Ωστόσο, πήρε πολλά περισσότερα χρόνια να εξαφανισθούν τελείως, όπως μας ενημερώνει ένας Γερμανός ιερέας που περιέγραψε τα παγανιστικά προσκυνήματα στην Πάφο με την εξής προειδοποίηση: «Το έδαφος της Κύπρου παρακινεί τους άντρες στη λαγνεία».