Ο τίτλος, οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες ανήκουν στο περιοδικό εποχής «Ενημέρωση» που βρήκαμε στο Flea Market της Λευκωσίας

19 Νοεμβρίου 1984. Η Πατρίτσια Έλεν Ρουθ από τη Βρετανία, απολάμβανε τις διακοπές της για ακόμη μια φορά, στην αγαπημένη της πόλη της Κύπρου, Πάφο. Η ώρα ήταν περασμένη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα και μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι από την έξοδό της, στο συνοικιακό μπαρ «Πέλικαν», όπου απολάμβανε καμιά μπύρα που και που. Μπήκε στο σπίτι χωρίς κάποια έγνοια, φόρεσε κάτι πρόχειρο και ετοιμαζόταν για ύπνο. Ωστόσο, χτύπησε το κουδούνι εκείνη τη στιγμή, και σίγουρη πως ήταν κάποιος Κύπριος φίλος της, άνοιξε χωρίς να ρωτήσει. Πριν όμως αντιληφθεί τι και ποιος, όρμησε στο σπίτι ένας άντρας με ένα μικρό μαχαίρι στο σπίτι. Η Πατρίτσια τα ‘χασε. Δεν είχε ιδέα ποιος θα γινόταν ο βασανιστής της μοιραία εκείνο το βράδυ.

Σε μία από τις τελευταίες φωτογραφίες της η Πατρίτσι Ρουθ, πριν τη δολοφονία της

Η Πατρίτσια στην Πάφο

Η Πατρίτσια Έλεν Ρουθ καταγόταν από το Θόρτον του Μπρέτφορτ, όπου ζούσε με τον σύζυγό της και εργαζόταν περιστασιακά ως σερβιτόρα για να συμπληρώνει ένα κάποιο «χαρτζιλίκι». Και στους δύο άρεσε πολύ η Κύπρος και δη η Πάφος, την οποία επισκέπτονταν συχνά για διακοπές.

Εκείνο το καλοκαίρι του 1984 οι δυο τους είχαν επιστρέψει στην αγαπημένη τους πόλη, όπου έμεναν κοντά στο λιμανάκι στο οποίο ρέμβαζαν για ώρες στη θάλασσα της Κύπρου. Τον Νοέμβριο η Πατρίτσια αποφάσισε να επιστρέψει για δύο εβδομάδες. Ένας φίλος της Κύπριος προσφέρθηκε να της βρει ένα διαμέρισμα για αυτό το διάστημα, όπως και έγινε στην Κάτω Πάφο στο κτήριο Άσλεν Κωντ. Στις 10 Νοεμβρίου αποβιβαζόταν στην Κύπρο, έτοιμη για τη δεκαπενθήμερη χαλάρωσή της.

Εννέα μέρες μετά, ξεκίνησε να βρει τον Κύπριο φίλο της στο μπαρ Πέλικαν. Ήταν μία από τις πιο συνηθισμένες της βόλτες. Διένυσε τη συνηθισμένη απόσταση των 400 μέτρων και βρέθηκε στο μπαρ. Ο φίλος της δεν εμφανίστηκε και αφού ήπιε δυο μπύρες έκανε να επιστρέψει.

Ο δρόμος ήταν έρημος και σκοτεινός, όμως στη διαδρομή δεν είδε τίποτα ανησυχητικό. Έφτασε στο σπίτι γύρω στη μία το πρωί, έβαλε πρόχειρα ρούχα και φόρεσε μία ριχτή ρόμπα.

Η διαδρομή 400 μέτρων που διένυσε η άτυχη κοπέλα και το διαμέρισμά της

Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το κουδούνι. Σίγουρη πως ήταν ο Κύπριος φίλος της άνοιξε χωρίς να ρωτήσει. Όμως αντ’ αυτού, ένας άγνωστος άντρας όρμησε μέσα κρατώντας ένα μαχαίρι. Ήταν η στιγμή που η Πατρίτσια έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της.

Κρατώντας το μαχαίρι την απείλησε να αλλάξει ρούχα και την οδήγησε σε ένα διαμέρισμα. Τότε άρχισε να την διατάζει να ξαπλώσει και εκείνος άρχισε τις άσεμνες πράξεις πάνω στο κορμί της. Η Πατρίτσια, αποφασισμένη να ζήσει, έτρεξε μέχρι το σαλόνι. Όμως εκείνος την πρόλαβε και με μανία άρχισε να την μαχαιρώνει. Με 17 μαχαιριές την κατακρεούργησε καταφέρνοντάς της τη χαριστική βολή στο καρύδι.

Η μπυραρία Πέλικαν στην Κάτω Πάφο, όπου η Πατρίτσια πέρασε τις τελευταίες της ώρες λίγο πριν δολοφονηθεί

Μέσα στο αμόκ του όμως, και για να σιγουρευτεί πως η νεαρή ήταν νεκρή, τη σήκωσε πάνω του και την πέταξε μέσα στο γεμάτο νερό μπάνιο όπου την έπνιξε.

Αργότερα, ήρεμος και σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, καθάρισε τα αίματα, μάζεψε τα προσωπικά του αντικείμενα και τα ρούχα της Πατρίτσια, τα έδεσε σε ένα μαντήλι και έφυγε από το σπίτι. Το πτώμα της άτυχης κοπέλας έμεινε στο διαμέρισμα, που δεν ανήκε στον μανιασμένο νεαρό, το οποίο βρήκαν τρεις μέρες αργότερα οι υπάλληλοι του κτηρίου.

Ο Συλληφθείς σχετικά με τη δολοφνία της οδηγείται στο δικαστήριο

Βεβαρυμμένο το παρελθόν του δολοφόνου

Η αστυνομία συλλέγοντας τα κομμάτια της δολοφονίας οδηγήθηκε πολύ σύντομα στον ένοχο δολοφόνο, έναν νεαρό ο οποίος είχε βεβαρυμμένο παρελθόν και αυτή η φορά δεν ήταν η πρώτη που προσπαθούσε να βιάσει κάποια τουρίστρια. Λίγο καιρό πριν η αστυνομία τον είχε καταδικάσει για τις άσεμνες επιθέσεις του σε βάρος μιας μικρής Αμερικανίδας. Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο και τον χαρακτήρισε «ζωντανό νεκρό της κοινωνίας».

Ήταν 3 Νοεμβρίου 1983, όταν ο νεαρός δολοφόνος της Πατρίτσιας, ανέβηκε μια ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στο διαμέρισμα της νεαρής Αμερικανίδας τουρίστριας, Κίμπερλυ Αν Βαν Ντάλλεν. Την πλησίασε και με ένα κλεφτοφάναρο άρχισε να τη χαϊδεύει στα προσωπικά της σημεία μέχρι που η 16χρονη ξύπνησε και έβαλε τις φωνές.

Η Πατρίτσια Έλεν Ρουθ άφησε την τελευταία της πνοή στην Πάφο που τόσο αγαπούσε

Τότε η μητέρα της, Ίρις ξύπνησε, και αντιμετώπισε τον ανώμαλο νέο, ο οποίος μη χάνοντας καιρό άφησε τη 16χρονη και προτάσσοντας ένα χασαπομάχαιρο στη μητέρα της την απείλησε ζητώντας της να κάνουν έρωτα. Τρομαγμένη η μητέρα της νεαρής άρχισε να τσιρίζει τρέποντάς τον σε φυγή. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης, τα οποίαλόγω καλής διαγωγής στη φυλακή μετετράπηκαν σε 16 μήνες.

Έκτοτε κυκλοφορούσε ελεύθερος μέχρι τη μέρα που δολοφόνησε τη 34χρονη Πατρίτσια.