Πληροφορίες: Το Περιοδικό

Αγγλία 1986. Οι βρετανικές αρχές ανακαλύπτουν μέσα σε χαρτοκιβώτια που έφεραν δήθεν πορτοκάλια, 600 κιλά κάνναβης. Μία τεράστια επιτυχία για τις αρχές της Βρετανίας οι οποίες ανακάλυψαν τον «θάνατο» στα χαρτοκιβώτια, μία τεράστια όμως αποτυχία και για την Κύπρο, η οποία ήταν και η χώρα προέλευσης του θανατηφόρου κιβωτίου.

Σε ρεπορτάζ που εντοπίστηκε στο Περιοδικό του εκδοτικού συγκροτήματος Δίας, αναφέρεται ότι τα 600 κιλά βρέθηκαν μέσα σε χαρτοκιβώτια πορτοκαλιών σε συσκευαστήριο του Ύψωνα στη Λεμεσό και έφυγαν από την Κύπρο, χωρίς κανείς να συνειδητοποιήσει τίποτα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αστυνομία Κύπρου τότε τηρούσε σιγή ιχθύος για το ζήτημα, καθώς η επιτυχής εξάρθρωση της σπείρας στην Αγγλία, σήμαινε ταυτόχρονα και μία μεγάλη αποτυχία των κυπριακών Αρχών, αφού τα 600 κιλά χασίς, έφτασαν στην Κύπρο, συσκευάστηκαν σε κιβώτια πορτοκαλιών σε συσκευαστήριο στην περιοχή Ύψωνα και ακολούθως φορτώθηκαν σε εμπορικό πλοίο και εξήχθησαν στην Αγγλία, χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτε, μέχρι την άφιξη τους στο Southampton.

Για την υπόθεση συνελήφθηκαν από την Scotland Yard για ανακρίσεις, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος, ενώ η βρετανική Αστυνομία είχε στείλει και ειδικό κλιμάκιο στην Κύπρο για να συλλέξει πληροφορίες για την υπόθεση.