17 Δεκεμβρίου 1949. Στην «ποδοσφαιρομάνα» της Μιας Μηλιάς, η οικογένεια Καϊάφα έφερε στον κόσμο τον Σωτήρη. Τον μοναδικό Κύπριο ποδοσφαιριστή που τιμήθηκε με το «Χρυσό Παπούτσι» και βγήκε πρώτος σκόρερ της Ευρώπης με το ρεκόρ των 489 γκολ.

Ο Σωτήρης Καϊάφας σήμερα

Τα πρώτα σουτ

Ένα χρόνο πριν τη γέννησή του είχε δημιουργηθεί η αγαπημένη του ομάδα, που τον ανέδειξε η Ομόνοια. Ο Σωτήρης, μεγαλωμένος σε μια φτωχική οικογένεια στη Μια Μηλιά, έπαιζε μπάλα αρχικά με τα παιδιά της γειτονιάς του στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίου Ιωάννη. Αργότερα ωστόσο, ξεκίνησε να «κλωτσάει τη μπάλα» για λογαριασμό της ομάδας του χωριού του με την ονομασία «Πρόοδος». Για τον Σωτήρη Καϊάφα το ποδόσφαιρο θα γινόταν συνώνυμο της ζωής και της πορείας του.

«Σχολάγαμε από το σχολείο, ούτε καν τρώγαμε και τρέχαμε στην εκκλησία να παίξουμε ποδόσφαιρο. Ως τις 6-7 το απόγευμα. Έδυε ο ήλιος και τότε σταματάγαμε» μου διηγήθηκε ο ίδιος όταν τον συνάντησα το 2017.

Οι μέρες κυλούσαν, τα παιδιά μαζεύονταν καθημερινά για μπάλα και το ταλέντο του Σωτήρη ήταν αδύνατο να μείνει στην αφάνεια. Συνεχίζοντας να παίζει για την «Πρόοδο», το 1965 φόρεσε τη φανέλα της Ομόνοιας και δύο χρόνια αργότερα έγινε ο βασικός σέντερ φορ της ομάδας. Για τα επόμενο 20 χρόνια, ο Σωτήρης Καϊάφας ήταν το αναντικατάστατο 9ρι της Ομόνοιας. Σε αυτά τα χρόνια αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα 8 φορές. Ένας αριθμός αναντικατάστατος και αχτύπητος έως σήμερα που αποτελεί ρεκόρ. Το όνομά του συνδέθηκε από τότε με τη Θύρα 9 ενώ έως σήμερα αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ομάδας.

Βέβαια, στα αρχικά του βήματα το να τρέχει από το σχολείο στο γήπεδο δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα αφού οι απουσίες του τον βάρυναν και έτσι δεν μπορούσε να παίρνει μέρος σε διάφορους αγώνες.

Τη διαφορά στη ζωή του έφερε ο προπονητής και δάσκαλός του Πατσάτσιεφ, ο οποίος κάποια στιγμή αποφάσισε να διαλέξει κάποια νεαρά παιδιά. Ανάμεσά τους ήταν και ο Σωτήρης Καϊάφας.

«Ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος του ποδοσφαίρου ο Πατσάτσιεφ. Διάλεξε εμένα, τον Κόκο Αντωνίου, τον Καννάρη, τον Στελλάκη Ανδρονίκου και από τα δεύτερα περάσαμε στην α’ ομάδα. Μας έκανε και ατομικές προπονήσεις και μας δασκάλευε, πού να σταθούμε, πώς να κλωτσήσουμε την μπάλα. Αυτός έδωσε και μεγάλη σημασία στο να μου μάθει τις κεφαλιές. Έπρεπε να έχεις καλό συγχρονισμό για τις κεφαλιές. Να υπολογίσεις πότε θα έρθει κατά πάνω σου η μπάλα και να πεταχτείς να την χτυπήσεις. Διαφορετικά προσγειωνόσουν και η μπάλα απλά πέρναγε από πάνω σου» μας είπε.

Οι προπονήσεις έγιναν πιο εντατικές και έτσι ο χαμένος χρόνος καλύφθηκε και με το παραπάνω.

Αν και είχε χάσει πολλές προπονήσεις τον κάλεσαν να παίξει σε ένα φιλικό αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα στο Βαρώσι.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής Βάργκας τον έβαλε στο παιχνίδι στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Ο Καϊάφας είχε ανατρέψει το σκορ και το παιχνίδι έληξε 3-3. Είχε πάρει τη θέση του σέντερ μπακ με τον αριθμό 4.

 

«Αν ζούσε ο πατέρας μου, μπορεί να μην ήμουν ποδοσφαιριστής»

Οι γονείς του τον ήθελαν «γραμματιζούμενο». Το 1967, ο Σωτήρης Καϊάφας είχε χάσει τον πατέρα του. Στις περισσότερες προπονήσεις δεν παρουσιάστηκε. Διηγείται: «Αν ζούσε ο πατέρας μου μπορεί να μην ήμουν ποδοσφαιριστής. Όνειρό του ήταν τα γράμματα. Τότε είχαμε την ευχέρεια σαν οικογένεια να σπουδάσουμε. Είχαμε κάποιους θείους στην Αμερική κι έτσι σπούδασαν και τα αδέλφια μου, ο ένας γιατρός, ο άλλος οικονομολόγος. Τον πατέρα μου τον έχασα στα 16 μου. Δεν με πρόλαβε να παίζω. Τον έχασα Δεκέμβρη, Ιούνιο έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι».

Το αιώνιο 9ρι

Στην αρχή της καριέρας του ο Σωτήρης Καϊάφας έπαιζε στη θέση του σέντερ μπακ, σκοράροντας στα πρώτα 4 παιχνίδια που έλαβε μέρος, 13 φορές! Ήταν τότε που η Εθνική Κύπρου τον ζήτησε ως αμυντικό. Παρόλα αυτά όταν η ομάδα άλλαξε προπονητή και ήρθε ο μεγάλος του δάσκαλος, όπως τον αποκαλούσε, Πατσιάτσεφ, τον άλλαξε θέση μετατρέποντάς τον σε σέντερ φορ. Αν και ο Καϊάφας διαφωνούσε, η φανέλα με το νούμερο 9 έγινε συνώνυμο του ονόματός του και έκτοτε χάριζε ανελλειπώς τίτλους και δόξες στη θύρα 9.

Όταν η Ομόνοια διέλυσε τον Άγιαξ

Αν και ήταν πολλά τα παιχνίδια που έχει να θυμάται, δεν θα ξεχάσει ποτέ και με τίποτα το συγκλονιστικό παιχνίδι του 1979, όταν η Ομόνοια διέλυσε στην κυριολεξία την ολλανδική ομάδα Άγιαξ με 4 γκολ!

«Ο καλύτερος αγώνας ήταν στο Μακάρειο με τον Άγιαξ. Ήταν τότε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης κι εμείς τους νικήσαμε με 4-0. Είχα σκοράρει και δυο φορές εγώ. Είναι αξέχαστο όχι μόνο για μένα, αλλά και για όλον τον κόσμο. Θυμάμαι είχε και μη ομονοιάτες πραγματικά συγκινήθηκαν. Παίξαμε με ψυχή και δύναμη. Βγήκαμε να γιορτάσουμε μετά από αυτό όπως κάθε Σάββατο μετά από παιχνίδι. Αξέχαστη βραδιά».

 

Το χρυσό παπούτσι

Ο Σωτήρης Καϊάφας είναι ο μόνος Κύπριος ποδοσφαιριστής που τιμήθηκε με το Χρυσό Παπούτσι. Και όχι αδικαιολόγητα, αφού το 1976 κατάφερε να σκοράρει 30 φορές! Έτσι η UEFA αποφάσισε να τον τιμήσει.

«Για μένα το Χρυσό παπούτσι είναι μία πολύ συγκινητική ιστορία. Θυμάμαι πήγα στο Παρίσι, στη Γαλλία. Βρισκόμουν μεταξύ άλλων ποδοσφαιριστών. Ήταν εκεί όλη η Ευρώπη και όλοι ήθελαν μία δήλωση, κάτι. Βέβαια τα αγγλικά μου ήταν λίγα, αλλά ήταν και η γυναίκα μου εκεί, και ο εκπρόσωπος του Ρ.Ι.Κ. και ο προπονητής μου και με βοήθησαν. Ζήσαμε μία φανταστική στιγμή. Πήγαμε μετά και στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’, μας είχε πει «Τους αθλητές μας πρέπει να τους προωθούμε και να τους βοηθάμε».

«Με τον Ανδρέα Κανάρη παίξαμε μαζί 17-18 χρόνια. Ήταν από τους καλύτερους συμπαίκτες μου. Βοηθήθηκα και βοηθήθηκε.Είχε πολύ καλή πάσα. Είχανε κοινή πορεία. Ξεκίνησα εγώ ’66-’67 και ο Κανάρης ’67-’68. Παίζαμε καλά μαζί».

Τα πετροδόλαρα

Το 1983, έχοντας στο βιογραφικό του το Χρυσό Παπούτσι, ενδιαφέρθηκε για τον Καϊάφα το Ντουμπάι. Συγκεκριμένα παράγοντας της ομάδας Αλ Νασρ ήρθαν στην Κύπρο προκειμένου να γνωρίσουν τον γνωστό παίχτη και να κανονίσουν τα της μεταγραφής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Κύπρος», οι πράσινοι έδωσαν δανεικό τον παίκτη με βάση το διεθνής κανονισμό της FIFA «Κοντίσιοναλ Τράνσφερ» έναντι του ποσού των 25 χιλιάδων δολαρίων.

«Ο ίδιος θα πάρει σαν πριμ μεταγραφής 14 χιλιάδες δολάρια ενώ ο μισθός του χωρίς τα διάφορα πριμ θα είναι γύρω στις 2 χιλιάδες δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης θα παίρνει έξτρα πριμ για κάθε γκολ που θα σημειώνει, και θα του παραχωρηθεί δωρεάν αυτοκίνητο και επιπλωμένο διαμέρισμα» σημειώνεται στο ρεπορτάζ του ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Αν και τα λεφτά ήταν πολλά, η ζωή στο Ντουμπάι δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον ποδοσφαιριστή και την οικογένειά του, ο οποίος αφηγείται στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ,  «Όλη μέρα είχαμε τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι. Είχα και μικρό παιδί τριών χρόνων τότε. Η ζέστη ήταν αφόρητη. Δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε κάπου να παίξουν».

Για αυτό και σκαρφίστηκε τον τραυματισμό του, προκειμένου να μην παίξει ποτέ σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας και να επιστρέψει. Όπως και έγινε. Χάρισε πίσω στην ομάδα 30 χιλιάδες, μπήκε στο αεροπλάνο, επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα και έπαιξε για ακόμη μία σεζόν πριν κρεμάσει τα χρυσά του παπούτσια.

Ο Σωτήρης Καϊάφας έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ οχτώ φορές, ενώ κατέχει το ρεκόρ επίτευξης των περισσότερων γκολ σε μία αγωνιστική περίοδο πρωταθλήματος, αφού το 1976-1977 σκόραρε 44 φορές!

«Ήταν πολύ διαφορετικά τότε, ο κόσμος και οι ποδοσφαιριστές ήταν αγαπημένοι και φίλοι. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο καθένας ήταν για τη φανέλα του, αλλά όταν τελείωνε το παιχνίδι ο κόσμος έφευγε μαζί από το γήπεδο. Δεν υπήρχε τότε θύρα 9 ή 13 και τέτοια. Μέσα στο γήπεδο φώναζε ο καθένας για την ομάδα του, αλλά ως εκεί. Δεν είχε φασαρίες και άλλα τέτοια».

Αποτελεί και το χρυσό παπούτσι της Ομόνοιας αφού έχει σκοράρει για το Τριφύλλι 489 φορές και 324 για την Εθνική Κύπρου.

Η ΕΑΚ τον έχει ανακηρύξει Αθλητή της Χρονιάς το 1976 και το 1978 και πολλές περισσότερες ως Ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τον έχει αναδείξει ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του αιώνα της Κύπρου.

Οι ικανότητές του χάρισαν στην ομάδα 11 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 5 νταμπλ και 5 ασπίδες.