Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Οι βιβλιοθήκες, «οι μητροπόλεις του πνεύματος», η χειροπιαστή απόδειξη της πνευματικής συνεργασίας και αλληλεγγύης των πολιτισμικών κατορθωμάτων που κάθε λαός περνά από γενιά σε γενιά, αποτελούν το βάθρο της μνήμης του κόσμου, όπως αναφέρει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Μπορεί πλέον το διαδίκτυο, και ο αντικαταστάτης της εγκυκλοπαίδειας, Google, να έχουν περιορίσει τη χρήση του βιβλίου, αφού η έρευνα μπορεί να γίνει και online, ωστόσο, οι βιβλιοθήκες παραμένουν τα κτήρια εκείνα που προστατεύουν πραγματικά τη Γνώση και το Πνεύμα. Φέρουν μαζί τους την ιστορία της πόλης που της φιλοξενεί, τις ιδέες που διαμόρφωσαν την κοινωνία, τις εικόνες άλλων εποχών και τη γλυκιά μυρωδιά του βιβλίου. Αποτελούν καταφύγιο ηρεμίας και προσφοράς.

Image result for σεβέρειος

Και καθώς το να αγοράζει κανείς βιβλία, δεν είναι ο μόνος τρόπος να διαβάσει, το Σάββατο 20 Απριλίου οι Βιβλιοθήκες της Λευκωσίας ανοίγουν τις πόρτες τους και μας υποδέχονται σε μια Βιβλιοβόλτα όπου θα τις γνωρίσουμε!

Θα επισκεφθούμε την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, την Αχίλλειο, τη Σεβέρειο, τη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, την ελεύθερη βιβλιοθήκη στη Φανερωμένη ενώ θα γνωρίσουμε και τα βιβλιοπωλεία της πόλης: Εν Τύποις, Έρμα, Μέρες και Υφαντουργείο αναμένουν να τα ανακαλύψετε μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων με κεντρικό θέμα το βιβλίο!

*Η βιβλιοβόλτα θα λάβει μέρος το Σάββατο 20 Απριλίου. Στις 10:00 το πρωί, η Ιλιάνα Κουλαφέτη σας καλεί σε μια ανοιχτή βόλτα στην ιστορία του βιβλίου με τον Κυπριακό Χρονογράφο. Πέντε ιστορικές βιβλιοθήκες της πόλης, ένα βιβλιοπωλείο και μία ελεύθερη βιβλιοθήκη θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να γνωρίσουμε την ιστορία τους και το περιεχόμενό τους.
Σημείο συνάντησης και εκκίνησης Πλατεία Ελευθερίας

*Η συμμετοχή είναι δωρεάν – Προκρατήστε με ένα μήνυμα τη θέση σας για καλύτερο συντονισμό της βόλτας στη σελίδα μας στο Facebook ή *στο email bookfestivalcy@gmail.com

Λευκωσία

Η ιστορία του θεσμού της Βιβλιοθήκης

Στην Κύπρο θεωρείται πιθανό ότι ο θεσμός των δημόσιων βιβλιοθηκών υφίστατο πριν από το 45 μ.Χ. κι ότι τέτοιες είχαν ίσως ιδρυθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το κείμενο επιγραφής της ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκε στους Σόλους και στο οποίο αναφέρεται ένας Απολλώνιος επιμελητής. Ο Απολλώνιος αυτός κατείχε, σύμφωνα με την επιγραφή, και το αξίωμα του επιμελητή στο βιβλιοφυλάκιον των Σόλων. Παρά το ότι μερικοί υποστήριζαν ότι το βιβλιοφυλάκιον αυτό ήταν ίσως το δημόσιο αρχείο της πόλης, θεωρείται πιο πιθανό ότι πρόκειται για τη δημόσια βιβλιοθήκη των Σόλων, πράγμα που σημαίνει ότι από τότες λειτουργούσε ήδη στις σημαντικές, τουλάχιστον, πόλεις της Κύπρου ο θεσμός των δημοσίων βιβλιοθηκών.

Related image

Παρόλα αυτά, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας, ο θεσμός των δημόσιων βιβλιοθηκών δεν λειτουργούσε στην Κύπρο. Ωστόσο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας βιβλία, κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα, έφταναν στην Κύπρο από τη Βενετία και αλλού κι εμπλούτιζαν τις συλλογές μοναστηριών, μητροπόλεων, πλούσιων ατόμων, λεσχών κ.λπ.

Γύρω στο τέλος της Τουρκοκρατίας άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες βιβλιοθήκες, που ιδρύθηκαν και εξυπηρετούσαν βασικά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Κατά την εποχή της Αγγλοκρατίας, και ιδίως από τις αρχές του 20ου αιώνα, άρχισαν να σχηματίζονται διάφορες σημαντικές βιβλιοθήκες.

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν εκατοντάδες βιβλιοθήκες και πολύτιμες συλλογές βιβλίων, Υπάρχουν οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, οι σχολικές, οι βιβλιοθήκες κυβερνητικών τμημάτων, ξένων πρεσβειών και οι ιδιωτικές.

Μάλιστα, έως το 2006 λειτουργούσε ο θεσμός της Περιοδεύουσας Βιβλιοθήκης.  Επρόκειτο για κινητές μονάδες οι οποίες διέθεταν περί τις 25.000 τόμους και εξυπηρετούσαν 184 χωριά κάθε 21 μέρες, δανείζοντας βιβλία.

Σήμερα στον Δήμο Λευκωσίας μπορείς να συναντήσεις πάνω από δέκα δημόσιες βιβλιοθήκες, οι οποίες είναι έτοιμες να σε δεχτούν για ανάγνωση και έρευνα. Εσύ ακόμη να τις ανακαλύψεις; Κάνε κλικ στον Δήμο Λευκωσίας και καλωσόρισε τον εαυτό σου στον μαγικό κόσμο του βιβλίου!