Βιογραφίες Κυπρίων Ιατρών από το βιβλίο «Κυπρίων Ιατρών Έργα» του Λάκη Αναστασιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Τύποις

Πολλοί γιατροί υπήρξαν πρωτοπόροι και άφησαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία της κυπριακής ιατρικής. Ένας από αυτούς, ο άνθρωπος που έμεινε γνωστός ως ο «πατέρας της χειρουργικής στην Κύπρο» ήταν και ο Γεώργιος Μαραγκός.

Γεννημένος στην Αμμόχωστο το 1906, ο Γεώργιος Μαραγκός σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική στη Βιέννη, στο Ίνσπρουκ και στη Ζυρίχη, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Η επιλογή του να μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους καθηγητές ιατρικής εκείνης της περιόδου ήταν βαρύνουσας σημασίας, αφού η Αυστρογερμανική σχολή κρατούσε τότε τα σκήπτρα της ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Γεώργιος Μαραγκός μάθαινε δίπλα στους καλύτερους.

Το 1934 μετοίκησε στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε για μια εξαετία στο Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προτού επιστρέψει στην Κύπρο.

Το 1940, επιστρέφοντας στην Κύπρο, εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου λειτούργησε τη δική του κλινική, ενώ ταυτόχρονα διορίστηκε στην κυβερνητική υπηρεσία από την αποικιακή διοίκηση και εργαζόταν στο Νοσοκομείο Λεμεσού έως το 1951. Ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του Χειρουργικού Τμήματος.

Δεν σταμάτησε ωστόσο να λειτουργεί και τη δική του κλινική με τη συνεργασία της Ελλαδίτισσας μαίας και συζύγου του, Καίτης.

Η σταδιοδρομία του υπήρξε πλούσια. Ο Γεώργιος Μαραγκός αφυπηρέτησε το 1973 και μέσα σε αυτή τη μακρόχρονη πορεία και προσφορά στον τομέα της υγείας τιμήθηκε με διπλώματα και διακρίσεις από ευρωπαϊκές ιατρικές εταιρείες, από αρχηγούς κυβερνήσεων ενώ ταυτόχρονα του απονέμονταν και διάφορα τιμητικά μετάλλια, όπως του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, του Χρυσού Σταυρού του «Ερυθρού Σταυρού», του Μεταλλίου Διακρίσεως του Ινστιτούτου Visnefski της Σοβιετικής Ένωσης, Επαίνου της Ακαδημίας Αθηνών και του Ανωτέρου Παρασήμου διά υπηρεσίας προς την Αυστριακή Δημοκρατία, για την οποία στο μεταξύ διετέλεσε και πρόξενος στην Κύπρο.

«Ο Πατέρας της Χειρουργικής»

Ο Γεώργιος Μαραγκός θεωρείται κατά γενική ομολογία ο «Ο Πατέρας της Χειρουργικής» στην Κύπρο. Το 1964 ίδρυσε τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου, την πρώτη επιστημονική εταιρεία στο νησί. Πολυμαθέστατος, ερευνητής, εκδότης, συγγραφέας έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στους ιατρικούς και χειρουργικούς κύκλους.

Ο γιατρός Μαραγκός υπήρξε ο ιδρυτής και στυλοβάτης για πολλά χρόνια του περιοδικού Ιατρικόν Περιοδικόν Κύπρου έως το 1962 και εξέδωσε το «Δελτίον της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου», το οποίο συντήρησε έως το 1974, όταν συνέχισε με την «Ιατρική Χειρουργικήν στην Κύπρο».

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του και κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο όπως επίσης και οι υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Δυστυχώς, αν και ο ίδιος ενδόμυχα γνώριζε πως το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε – στηθάγχη- μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέες πρακτικές, προτιμούσε να ακολουθεί συντηρητικές θεραπείες.

Πέθανε στις 23 Μαϊου 1985 στο Λονδίνο σε ηλικία 79 χρόνων, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο στις χειρουργικές και ιατρικές υπηρεσίες του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες και ιστορίες από την Ιατρική στην Κύπρο διαβάστε το βιβλίο Κυπρίων Ιατρών Έργα, του Δρ. Λάκη Αναστασιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Τύποις