ΠΗΓΗ: philenews

 

«Η τρέλα του Γεώργιου ΙΙΙ» στο ΘΟΚ και το Ριάλτο

Το πολυβραβευμένο έργο του Alan Bennett «Η τρέλα του Γεώργιου ΙΙΙ» σε σκηνοθεσία Adam Penford αναμεταδίδεται για πρώτη φορά από τη σκηνή του Nottingham Playhouse με τον βραβευμένο με βραβεία Ολίβιε, Mark Gatiss στον ομώνυμο ρόλο. Στην Κύπρο θα παρακολουθήσουμε τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση ταυτόχρονα στο ΘΟΚ και το Ριάλο στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live. Ο Γεώργιος Γ΄ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, ο οποίος όμως παρουσιάζει συμπτώματα παράνοιας. Με τον καιρό, καθώς βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην παραφροσύνη, φιλόδοξοι πολιτικοί και ο δολοπλόκος Πρίγκιπας της Ουαλίας υπονομεύουν το Στέμμα, σπιλώνοντας τον θεσμό και εκθέτοντας τον άνδρα. Υπότιτλοι: Θέατρο ΘΟΚ: ελληνικά και τουρκικά. Θέατρο Ριάλτο: ελληνικά και αγγλικά.

Λευκωσία, ΘΟΚ, Λεμεσός Ριάλτο, 8μ.μ., τηλ. 77 77 27 17 www.thoc.org.cy. Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο: 77 77 77 45 www.rialto.com.cy

«Αϊ-Βασίλη Βασιλιά» με την Διάσταση

Η Διάσταση, συναντά τα υπέροχα τραγούδια και τις μουσικές που έγραψε ο συνθέτης Κώστας Κακογιάννης για τις γιορτινές αυτές μέρες. Τραγούδια που κατά καιρούς ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Johnny Logan, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Δώρος Δημοσθένους, η Αλέξια και άλλοι. Η παράσταση με τίτλο «Αϊ-Βασίλη Βασιλιά», είναι παρμένος από το έθιμο της Πρωτοχρονιάς, αλλά και από το ομώνυμο επιτυχημένο άλμπουμ των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη με τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά και στη δημοτική. Στο πρώτο μέρος της παράστασης θα ακουστούν τα τραγούδια αυτά, ενώ στο δεύτερο μέρος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από όλο τον κόσμο, καθώς και συνθέσεις του Κώστα Κακογιάννη από τα 6 χριστουγεννιάτικα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος όλα τα τμήματα της «Διάστασης» – Φωνητικό Σύνολο, Παιδική Χορωδία και Ομάδα Χορού – ο συνθέτης Κώστας Κακογιάννης, ο τενόρος Ανδρέας Αροδίτης και στα κρουστά ο Ρόδος Παναγιώτου. Τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στην Ένωση Οικογενειών Στρατευσίμων Κύπρου Ε.Ο.Σ.Κ.

Λεμεσός, Παττίχειο Θέατρο, 11 και 12 Δεκεμβρίου, τηλ. 25 377277 Soldouttickets.com.cy

Λογοτεχνικά πορτρέτα της Αλεξάνδρας Γαλανού και της Λίλης Μιχαηλίδου

Το Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ παρουσιάζει τα Λογοτεχνικά Πορτρέτα της Αλεξάνδρας Γαλανού και της Λίλης Μιχαηλίδου στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου. Εισαγωγική ομιλία και χαιρετισμός από τον Πάνο Ιωαννίδη, πρόεδρο του Κυπριακού ΠΕΝ. Για το λογοτεχνικό πορτρέτο της Αλεξάνδρας Γαλανού, θα μιλήσει η ποιήτρια Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου και για το λογοτεχνικό πορτρέτο της Λίλης Μιχαηλίδου, ο φιλόλογος και συγγραφέας Στέλιος Παπαντωνίου. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ποιήτριες.

Λευκωσία, Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, 6.30μ.μ. τηλ.2266 6799, 99577006

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Μετανάστευση

Μια σειρά με ενδιαφέρουσες ταινίες προβάλλονται από σήμερα στο Cine Studio με θέματα μετανάστευσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μετανάστευσης. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, προβάλλουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην καθημερινότητά τους. Οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρεμβάσεις εμπειρογνωμόνων επικοινωνίας και ειδικών σε θέματα μετανάστευσης στοχεύουν στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θέματα που παρουσιάζονται στις ταινίες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση του 2018 θα πραγματοποιηθεί σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές που θα συζητήσουν για θέματα μετανάστευσης μέσω του κινηματογράφου.

Λευκωσία, Cine Studio, 8.30 π.μ. μέχρι τις 7.30μ.μ. τηλ. 22 77 22 70

Το όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη

Την πρώτη ηθογραφική οπερέτα του Κώστα Χαράκη, «Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη», ένα έργο ιστορικής αξίας γραμμένο το 1951 σε μουσική Αχιλλέα Λυμπουρίδη, αναβιώνει η ΕΘΑΛ στην Κεντρική Σκηνή της. Εμπλουτισμένο με τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, το έργο προβάλλει διαχρονικά χαρακτηριστικά του Κύπριου, όπως την ευστροφία και την αγωνιστική ικανότητα, με τα οποία καταφέρνει να κερδίσει τη ζωή του όπου και να βρεθεί. Ήρωας του έργου είναι ο Τζιυπρής που, μαζί με τον Γιακουμή, πωλεί λευκαρίτικα στην Ευρώπη, την Αμερική και φτάνει μέχρι τα χαρέμια της Τεχεράνης. Εκεί ο Τζιυπρής καταλήγει να γίνει σουλτάνος κι ο Γιακουμής υπασπιστής του. Από ένα ξεκαρδιστικό όνειρο με πλοκή στην Τεχεράνη και μια κωμική πραγματικότητα με πλοκή στα Λεύκαρα. Σκηνοθεσία Τάκης Χριστοφάκης. Παίζουν: Χάρης Ευριπίδου, Ζωή Κυπριανού, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Ρίκκος Παφίτης, Σκεύος Πολυκάρπου, Πέτρος Φιλίππου, Έφη Χαραλάμπους, Μιχάλης Χρίστου.

Λεμεσός, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 8μ.μ., Παραστάσεις 11, 12, 14, 15 Δεκεμβρίου και 9, 12, 16, 19 Iανουαρίου στις 8μ.μ. – 9, 16 Δεκεμβρίου και 13 Ιανουαρίου στις 18:30, τηλ. 25 877827

125 χρόνια από την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Εκδήλωση για τα 125 χρόνια από την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου ως εξατάξιου σχολείου μέσης παιδείας πραγματοποιούν η Διεύθυνση, οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου. Το Παγκύπριον Γυμνάσιον ιδρύθηκε στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, το 1812, από τον Αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα Εθνομάρτυρα Κυπριανό, με την ονομασία Ελληνική Σχολή Λευκωσίας, και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. Στόχος του Κυπριανού, όπως διακήρυττε, ήταν να διδάσκονται εκεί «ελληνικά μαθήματα» και η «πάτριος πίστις». Στην υπόγεια κρύπτη της Σχολής ο Κυπριανός το 1821 έδωσε τον όρκο των Φιλικών, και συνέδεσε το μέλλον της με τους αγώνες για Ελευθερία. Στον κατάλογο των αποφοίτων του Παγκυπρίου περιλαμβάνονται προσωπικότητες που σημάδεψαν την πολιτική, πολιτιστική, πνευματική και επιστημονική τη ζωή της Κύπρου.

Λευκωσία, Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, 10.30 π.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΟ

Λευκωσία, αίθουσα εκδηλώσεων ΠΟΕΔ. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού παρουσιάζει το βιβλίο «Και με πρώτη και με δεύτερη ματιά» του Άρη Γεωργίου. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν και σχολιάσουν η Aφροδίτη Κατσή και ο Γιώργος Κουκουμάς, 7μ.μ. τηλ. 22761121.

ΘΕΑΤΡΟ

Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, «Δρόμοι Κροκοδείλων», ΘΟΚ, 8.30μ.μ. τηλ. 77772717

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ισόγειο του Μεγάρου Μιτσή, Πλατεία Ελευθερίας (99 870869). Έκθεση «Vice Versa» της Σιμόνης Σιμεωνίδου. Μέχρι 30/12

Alpha C.K. Art Gallery, (22 751325). Έκθεση του Κώστα Βαρώτσου. Μέχρι 22/12

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, (22766117). Έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Σταύρου. Μέχρι 22/12

The Collection Gallery (22 256663). Έκθεση “The endless summer” του Χάρη Τσέβη. Μέχρι 15/12.

Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου (22466014). Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη παρουσιάζουν την έκθεση «9 Παρεμβάσεις». Μέχρι 22/12.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400). Ar (t)chaeology και Layers of Visibility. Μέχρι 12/1/2019.

Λεβέντειο Μουσείο (22661475). «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική Περίοδος». Μέχρι 27/1

Λεμεσός

ΕΘΑΛ, φουαγιέ (25877827). Έκθεση με έργα του Μέντη Μπονσταντζόγλου. Μέχρι 31/12

Αρχαιολογικό Μουσείο (25305157). «Το Ύστερον, το Πρότερον, Εμείς», του Δημήτρη Αληθεινού. Μέχρι 15/1

Κέντρο φωτογραφίας 6Χ6 (25354810). Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Ζειπέκκη με τίτλο «Καθ’ οδόν». Μέχρι 22/12.

Πάφος

Γκαλερί Blue Iris, (99310893). Έκθεση «Φανάρι» του Γιάννη Σακέλλη. Μέχρι 22/12