ΠΗΓΗ: philenews

 

Μουσικό συναπάντημα στο Τεχνόπολις 20

Ο κλαρινετίστας Ορφέας Χηράτος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα γνωστών Γάλλων συνθετών (Darius Milhaud, Paul Taffanel, Francis Poulenc, Jacques Ibert) και απόσπασμα από το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι. Θα τον πλαισιώνουν έξι μουσικοί από διαφορετικές χώρες αλλά με κοινή γλώσσα τη μουσική τους. Στη σκηνή θα βρεθούν μουσικοί της Όπερας της Ζυρίχης και της Λυών, η Stella Ingrosso στο φλάουτο από την Ιταλία, η Amanda Taurina στο όμποε από την Λετονία, ο Stefano Riva στο φαγκότο από την Ιταλία και ο Alessandro Viotti στο γαλλικό κόρνο από Γαλλία/Ελβετία, καθώς και ο Τουρκοκύπριος βιολιστής Nihat Agdac και ο Κύπριος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου. Είσοδος: 12/ 10 ευρώ.

Πάφος, Τεχνόπολις 20, 8μ.μ., τηλ. 70002420

 

«Το όνομά μου: Ευδοκία, Βασιλική, Άννα, Μαρία… Εσύ!»

Μια γυναίκα… σε μια στάση λεωφορείου, περιμένει το τελευταίο λεωφορείο. Γύρω της περαστικοί, που έρχονται και φεύγουν. Παρέα μόνο ο φόβος και οι σκέψεις της: «Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα τιμωρηθείς»… «Πρέπει να σωπάσεις»… «Κανείς δεν θα σε πιστέψει»… «Όλα είναι καλά»… «Θα ξανάρθω, δεν μπορείς χωρίς εμένα»… «Εσύ, ΦΤΑΙΣ»… «Σ’αγαπώ…» Λέξεις που δεν βγαίνουν από το μυαλό της. Περιμένει το τελευταίο λεωφορείο. Για το σπίτι; Θα επιστρέψει; Και αν μείνει εκεί; Το τέρας θα την προλάβει για μια φορα ακόμη; Το θεατρικό έργο της Γκέμμα-Μαρίας Ιωάννου «Το όνομά μου: Ευδοκία, Βασιλική, Άννα, Μαρία… Εσύ!» παίρνει σάρκα και οστά, με την στήριξη του Συνδέσμου για την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, σε σκηνοθεσία Αντζελας Ριζάκη. Συντελεστές Κείμενο: Γκέμμα-Μαρία Ιωάννου Σκηνοθεσία: Άντζελα Ριζάκη (Teatro Angelico) Χορογραφία: Ντίνος Χριστοδουλίδης Συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης): Τζούλη Κιτρομηλίδου, Γιάννης Χατζηπαρασκευάς. Φιλική Συμμετοχή (με αλφαβητική σειρά): Σταύρια Αλετράρη, Αγαμέμνων Θεοδότου, Μισιέλλα Κωνσταντίνου, Σόνια Λευκάτη, Ήβη Σταυρινίδου. Ελεύθερη είσοδος. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους ψυχολόγους του ΣΠΑΒΟ και το κοινό.

Λευκωσία, Αμφιθέατρο της Cyta, 8μ.μ., τηλ. 99753388

 

«Τάματα» του Φώτη Νικολάου

Τάματα: Υποσχέσεις και αφιερώματα που δίνονται σε θεούς ή αγίους με αντάλλαγμα μία χάρη, μία ευεργεσία ή την εκπλήρωση ενός πόθου. «Τάματα» τιτλοφορεί τη νέα πρόταση του ο χορογράφος Φώτης Νικολάου την οποία παρουσιάζει απόψε στη Λεμεσό.  Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν την καινούργια τους πίστη.  Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, σε ένα τόπο όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν βίαια αλλά συγχρόνως αθόρυβα για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες και ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής αρσενικής ψυχής. Χορευτές – Ερμηνευτές: Τάσος Καραχανίδης, Πάνος Μαλακτός, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου.

Λεμεσός,  Θέατρο Ριάλτο,  8.30μ.μ. 77777745

 

Ζωγραφική αυτοβιογραφία του Λευτέρη Ολύμπιου

Μια νέα σειρά έργων του με τον τίτλο «Τα Αυτοβιογραφικά» παρουσιάζει ο Λευτέρης Ολύμπιος στην γκαλερί «Γκλόρια». Άμεση πηγή έμπνευσής του είναι μέλη της οικογένειας του. Στα Αυτοβιογραφικά αποτυπώνονται πολύ προσωπικές αναμνήσεις από την  ιστορία του καλλιτέχνη. Μέσα από αυτές ο Λευτέρης Ολύμπιος δημιουργεί ένα μονοπάτι γεμάτο επιθυμίες και ελπίδες, βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες και αληθινά συναισθημάτα, τα οποία αισθάνεσαι να πηγάζουν από τα έργα αυτά, τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο Άμστερνταμ, όπου ζει και εργάζεται ο καλλιτέχνης.

Ο Λευτέρης Ολύμπιος γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στην Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης. Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του  στη Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία. Το 1997 εκπροσώπησε την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας με τη σειρά έργων «Φιλοξενία». Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Λευκωσία, γκαλερί Γκλόρια. Μέχρι 5/12,  τηλ. 22762605

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ

Λευκωσία, ΘΟΚ. O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου φιλοξενεί την παράσταση, «Το τελευταίο πάτωμα» έργο της ομάδας Obiter Dicta εμπνευσμένο από το έργο του Alfred Gehri Έκτο Πάτωμα. Η παράσταση επιλέγηκε στο πλαίσιο του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, 8.30μ.μ. 77772717. Είσοδος ελεύθερη.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ (22250652/99651799 ).  Ομαδική  έκθεση ζωγραφικής των Αννέτα Στυλιανού, Αρίστης Χατζησάββα, Δώρου Παυλίδη, Ελένης Τηλεμάχου Νικήτα, Ντίνας Καραπατάκη και Κυριάκου Σπύρου. Μέχρι 8/12.

Έκθεση ζωγραφικής Ανδρέα Πατράκη. Μέχρι 8/12

ΕΚΑΤΕ (99016456). Έκθεση «45 χρόνια Michael Owen Gallery Λάνια». Μέχρι 7/12

Γκλόρια (22762605). Έκθεση ζωγραφικής «Τα αυτοβιογραφικά» του Λευτέρη Ολύμπιου. Μέχρι 5/12

The Collection Gallery (22 256663). Έκθεση “The endless summer” του Χάρη Τσέβη. Μέχρι 15/12.

Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου (22466014). Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη παρουσιάζουν την έκθεση «9 Παρεμβάσεις». Μέχρι 22/12.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400). Ar (t)chaeology και Layers of Visibility. Μέχρι 12/1/2019.

Λεβέντειο Μουσείο (22661475). «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική Περίοδος». Μέχρι 27/1

 

Λεμεσός

ΕΘΑΛ, φουαγιέ (25877827). Έκθεση με έργα του Μέντη Μπονσταντζόγλου. Μέχρι 31/12

Αρχαιολογικό Μουσείο (25305157). «Το Ύστερον, το Πρότερον, Εμείς», του Δημήτρη Αληθεινού. Μέχρι 15/1

Diatehnon Arts & Culture, (99 363402). Ομαδική έκθεση κεραμικής της ομάδας

ARTS CERAMICA . Μέχρι 10/12

Κέντρο φωτογραφίας 6Χ6 (25354810). Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Ζειπέκκη με τίτλο «Καθ’ οδόν».  Μέχρι 22/12

 

Αγία Νάπα

Μουσείο Θάλασσα (99651799). Έκθεση ζωγραφικής της Αντιγόνης Παπαδοπούλου. Μέχρι 8/12