ΠΗΓΗ: philenews

Η σύγχρονη γυναίκα με το πινέλο

Στη νέα σειρά των έργων της από πορτραίτα η ζωγράφος Κατερίνα Σταύρου επιχειρεί με τη χαρακτηριστική πινελιά της να σκιαγραφήσει την εικόνα της σύγχρονης δυναμικής γυναικείας μορφής. Η διαρκής αναζήτηση της καλλιτέχνιδας εκφράζεται μέσα από τις πειραματικές τεχνικές καθώς και την ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιεί, καταφέρνοντας έτσι να μεταφέρει περίτεχνα τη θεματική της στην επιφάνεια του καμβά. Τα έργα της μαρτυρούν ξεκάθαρα τη δημιουργική πορεία της ζωγράφου από τα αρχικά στάδια μέχρι την ολοκλήρωση του πίνακα. Με τη σειρά των έργων αυτών κάτω από τον τίτλο «Δευτέρα βράδυ» η καλλιτέχνις επιθυμεί να ανοίξει ένα διάλογο με το κοινό, φέρνοντας στο προσκήνιο το διαχρονικό θέμα της θέσης που κατέχει η γυναίκα στη κοινωνία. 

Λευκωσία, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, εγκαίνια 8μ.μ., τηλ. 22766117. Μέχρι 22/12

«Ποιητική νοσταλγία» του Ντίνου Κοντού

Ο Γιώργος Κιτρομηλίδης παρουσιάζει σήμερα το  βιβλίο «Ποιητική νοσταλγία», του Ντίνου Κοντού που αναφέρεται στην ιστορία της Μαρωνιτικής Κοινότητας, στην Κύπρο. Στην εκδήλωση θα ακουστούν ζωντανά από πολυμελή Ορχήστρα, τα πέντε τραγούδια που περιλαμβάνονται στο ψηφιακό δίσκο υπό την καθοδήγηση του συνθέτη και ερμηνευτή Αβραάμ Κοντού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη.

Λευκωσία, Κινηματοθέατρο Παλλάς, 7.30μ.μ., τηλ. 99422221

Αυτοβιογραφική ταινία του Φελίνι στη Λεμεσό

Το κλασικό αριστούργημα του Φεντερίκο Φελίνι «Θυμάμαι» που του χάρισε και πολλές διεθνείς διακρίσεις προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Η ταινία κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας,  τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και του National Board of Review. Μια αυτοβιογραφική ταινία με την οποία ο μεγάλος Ιταλός δημιουργός επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια και τις αναμνήσεις από την γενέτειρά του Ρίμινι. Ο Φελίνι μας συστήνει με αξέχαστους γκροτέσκο χαρακτήρες, προϊόντα μιας πραγματικότητας σύμμεικτης με την φαντασία και τον παραλογισμό. Τα πρόσωπα του Φελίνι αποτυπώνονται στην μνήμη μας με ευκολία και παρά την εξωφρενική τους συμπεριφορά γίνονται προσιτά, συμπαθή και αγαπητά και στον θεατή. Η τραβηγμένη στα άκρα συμπεριφορά τους είναι εργαλείο στα χέρια του σκηνοθέτη, ο οποίος από την μια μας παρουσιάζει την παρορμητική ψυχοσύνθεση του λαού του και από την άλλη προβαίνει σε εύστοχα σχόλια πάνω στις κοινωνικές δομές, στους οικογενειακούς δεσμούς και στο φαινόμενο του φασισμού.

Λεμεσός, Ρίο, 8.15μ.μ. τηλ. 22871410

Το «Αντιστρεφόμενο τοπίο» της Θεοδώρας Παπαχρυσοστόμου

Η εικόνα για την Θεοδώρα Παπαχρυσοστόμου αποτελεί κύριο εργαλείο στην εικαστική της προσέγγιση. Ακολουθεί σκηνές της καθημερινότητας μας και τις απομονώνει μέσα στην αυστηρά επιλεγόμενη επιφάνεια του χαρτιού για να αναζητήσει τις ποιότητες μιας απλής καθημερινής στιγμής. Στην νέα ενότητα της δουλειάς της η Θεοδώρα αναζητεί το ανθρώπινο κορμί στις ακτές της Μεσογείου και το εναποθέτει με μολύβι σε ένα φυσικό αντίστροφο τοπίο. Εξού και ο τίτλος της έκθεσης της «Αντιστρεφόμενο τοπίο». Οι φιγούρες απαλλαγμένες από την γραφικότητα της αναπαράστασης εστιάζουν στη σχέση της με τον θεατή. Το περιβάλλον δράσης τους μετατίθεται σε χρόνο και διάθεση τονίζοντας τα βαθύτατα χαρακτηριστικά μιας υπαρξιακής αγωνίας. «Οι φιγούρες αλλάζουν στάση και μας τοποθετούν σε μια άλλη πραγματικότητα, αυτήν από την οποία προέρχονται και σε αυτήν, στην οποία θα επιστρέψουν. Μαζί ή χωρίς τα εξαρτήματα τους, οι χαρακτήρες τους παραμένουν αναλλοίωτοι» εξηγεί η καλλιτέχνης.

Λευκωσία, γκαλερί Όπους, τηλ. 22424983. Μέχρι 8/12

Σύγχρονη κεραμική με έμπνευση την παράδοση

Ένα διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, εστιάζοντας κυρίως στην Εποχή του Χαλκού, την Κύπρο – Γεωμετρική και την Μεσαιωνική Περίοδο, υπερβαίνοντας τις έννοιες του ‘παλαιού’ και του ‘μουσειακού’ επιχειρεί η έκθεση με τίτλο «Past Present» που οργανώνει η ομάδα Arts Ceramica σε επιμέλεια Μανώλη Χατζημανώλη.  Η αποτελείται από Κύπριους και Πολωνούς καλλιτέχνες. Δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της κεραμίστριας Εβελίνας Μπιρούτ – Χατζημανώλη και 4 άλλων αποφοίτων του κλάδου Ceramic Art & Design της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Wroclaw της Πολωνίας με στόχο την έρευνα και καταγραφή αρχαίων, παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων τεχνικών κεραμικής,  για τη δημιουργία αντικειμένων που να μπορούν να αντεπεξέλθουν, στις ανάγκες του σήμερα.

Λεμεσός, Diatehnon Arts & Culture, τηλ. 99 363402. Μέχρι 10/12

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Λευκωσία, Κτήριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Bronze Age demise, Iron Age regeneration on Cyprus». Εισηγητής Δρ Γεώργιος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 7.30μ.μ., τηλ. 22893560

ΒΙΒΛΙΟ

Λευκωσία, Πολυχώρος των Eκδόσεων Eν Tύποις.  Παρουσίαση του βιβλίου «Eβδομήντα και κάτι κι έχω τα νεύρα μου» του Ιωάννη Μαχαιριώτη, 7.30μ.μ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση ζωγραφικής Ανδρέα Πατράκη. Μέχρι 8/12

ΕΚΑΤΕ (99016456). Έκθεση «45 χρόνια Michael Owen Gallery Λάνια». Μέχρι 7/12

Γκλόρια (22762605). Έκθεση ζωγραφικής «Τα αυτοβιογραφικά» του Λευτέρη Ολύμπιου. Μέχρι 5/12

The Collection Gallery (22 256663). Έκθεση “The endless summer” του Χάρη Τσέβη. Μέχρι 15/12.

Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου (22466014). Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη παρουσιάζουν την έκθεση «9 Παρεμβάσεις». Μέχρι 22/12.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400). Ar (t)chaeology και Layers of Visibility. Μέχρι 12/1/2019.

Λεβέντειο Μουσείο (22661475). «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική Περίοδος». Μέχρι 27/1

Λεμεσός

ΕΘΑΛ, φουαγιέ (25877827). Έκθεση με έργα του Μέντη Μπονσταντζόγλου. Μέχρι 31/12

Αρχαιολογικό Μουσείο (25305157). «Το Ύστερον, το Πρότερον, Εμείς», του Δημήτρη Αληθεινού. Μέχρι 15/1

Diatehnon Arts & Culture, (99 363402). Ομαδική έκθεση κεραμικής της ομάδας

 ARTS CERAMICA . Μέχρι 10/12

Κέντρο φωτογραφίας 6Χ6 (25354810). Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Ζειπέκκη με τίτλο «Καθ’ οδόν».  Μέχρι 22/12