ΠΗΓΗ: philenews

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Την μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου από τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Μάριο Τόκα, Γιώργο Κοτσώνη και Χρήστο Λεοντή θα ερμηνεύσουν οι Γεωργία Λόρδου, Φίλιππος Κτενάς, Άντρη Σκούρου και Μάριος Αλουπός, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Μάριου Μελετίου, Διευθυντή της Λαϊκής Ορχήστρας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Το αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Μελετίου και την ορχήστρα του, διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την υποστήριξη του Δήμου Λατσιών, του Συνδέσμου Φοιτητών και Αποφοίτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και του σωματείου «Φίλοι του ΕΑΠ και του ΑΠΚΥ».

Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, 8:00 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η άλλη όψη της αλήθειας του Άκι Καουρισμάκι

Ο μεγάλος Φιλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι επανέρχεται με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του «Port city trilogy», με τίτλο «Η άλλη όψη της αλήθειας» στην οποία δίνει μια συνέχεια στο πολυσυζητημένο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστών στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η υπόθεση επικεντρώνεται στον Βίκστρομ, έναν πλασιέ, ο οποίος εγκαταλείπει το σπίτι του, την γυναίκα του και την δουλειά του. Όντας ένας μανιακός χαρτοπαίκτης και κερδίζοντας μια γερή παρτίδα πόκερ αποφασίζει να ανοίξει ένα εστιατόριο στο οποίο προσλαμβάνει μερικούς… αντισυμβατικούς υπαλλήλους. Ανάμεσά σ’ αυτούς και έναν Σύρο πρόσφυγα, τον Καλέντ, ο οποίος αναζητά άσυλο στο Ελσίνκι. Ο αμετανόητος χαρτοπαίκτης, που σπατάλησε την ζωή στις λέσχες και το χαρτοπαίγνιο, θα γνωρίσει για πρώτη φορά και μιαν άλλη όψη της ζωής.

Λεμεσός, Ρίο, 8.15μ.μ. τηλ. 25871410

«Ο θάνατος του εμποράκου» από τον Άδωνη Ιδαλίου

Η θεατρική ομάδα Άδωνη Ιδαλίου ανεβάζει φέτος το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» με το οποίο έλαβε μέρος στο 31ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ αποσπώντας τρία βραβεία: Β’ Ανδρικού ρόλου για τον Αντρέα Τσακιστό στο ρόλο του Μπιφ, σκηνογραφίας για το Λοϊζο Ποσείδια και τη Στέλλα Πάρπα και έπαινο για τον Μάριο Ζαχαρίου στο ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν. Πρόκειται για μια από τις πιο μεστές και ώριμες παρουσίες της θεατρικής ομάδα του Άδωνη Ιδαλίου, η οποία έρχεται να προστεθεί στη διαρκή ανοδική πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων, διάστημα κατά το οποίο η ομάδα έχει δίκαια κερδίσει την αναγνώριση των κριτικών αλλά και του κοινού.

Αραδίππου, 8μ.μ. τηλ. 96339797

Δημιουργίες από πηλό

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την νέα εικαστική πρόταση από πηλό των Βαρβάρας Γεωργίου, Βάσου Δημητρίου, Χριστίνασ Κωνσταντίνου Giusti, Σίλιασ Ποτούδη Μακφέρσον και Μαρίας Μηνά. Πρόσφατα, υπήρξε μια επανάσταση στον χώρο της τέχνης όπου διεφάνη η διάκριση μεταξύ ‘art and craft’, τοποθετώντας την κεραμική στον κόσμο της υψηλής τέχνης. Στη σημερινή εποχή της εμπορικής μαζικής παραγωγής, τα χειροποίητα αντικείμενα δίνουν νόημα και έχουν απήχηση. Κατασκευασμένα από φυσικό πηλό, τα κεραμικά αντικείμενα έχουν μια έμφυτη αυθεντικότητα που λείπει από άλλα υλικά. Έτσι, και η έκθεση αυτή, από πέντε πολύ διαφορετικούς καλλιτέχνες, τονίζει τηv απεριόριστη δημιουργικότητα που προσφέρει ο πηλός.

Λευκωσία, γκαλερί Όπους, εγκαίνια 7.30μ.μ. τηλ. 22424983. Μέχρι 12 Ιανουαρίου

Χριστουγεννιάτικη μαγεία με την Αλίκη Χρυσοχού

Η καταξιωμένη σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού με την συνοδεία του διεθνούς φήμης πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου υπόσχονται να προσφέρουν μια αξέχαστη βραδιά, ταξιδεύοντας μας στη μαγεία των Χριστουγέννων. Φιλική συμμετοχή από τον από τον βαρύτονο Γιώργο Ιωάννου και την παιδική χορωδία Επιλογής, υπό τη διεύθυνση της Αγγελίνας Νικολαΐδου. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για σκοπούς ενίσχυσης του Συλλόγου Εγκεφαλίτιδας, στον οποίο η σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού αποτελεί Επίτιμη Πρέσβειρα.

Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8μ.μ., τηλ. 77777745

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Λευκωσία, Κτήριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, διάλεξη με θέμα «THE HELLENISTIC GULF – Η ελληνική ναυτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο και την νότια Μεσοποταμία κατά την Ελληνιστική περίοδο» με εισηγητή τον Ανδρέα Πάρπα, Ιστορικό-Ερευνητή, 7.30μ.μ., τηλ. 22893560

ΤΕΧΝΗ

Λευκωσία, Διαχρονική γκαλερί. Έκθεση-σιωπηρή Δημοπρασία έργων τέχνης, παλαιών χαρτών και χαρακτικών, με έργα των Γιώργου Γαβριήλ, Γιαννή Πελεκάνου, Κώστα Αντωνέλλου, Χρίστου Χριστίδη, Πάμπου Μίχλη, Βασίλη Μίτα, Πέτρου Πτωχόπουλου, Πασχάλη Αναστάση, Νεφέλης Πτωχοπούλου, Μαρίας Κοκκίνη, 7.00μμ. Τηλ 22680145

Λάρνακα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίες με τίτλο «Ιερές συνομιλίες των Μιχάλη Κουλλεπού και Megan Coates. Εγκαίνια στις 7μ.μ. από τον διευθυντή του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκο.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ισόγειο του Μεγάρου Μιτσή, Πλατεία Ελευθερίας (99 870869). Έκθεση «Vice Versa» της Σιμόνης Σιμεωνίδου. Μέχρι 30/12

Alpha C.K. Art Gallery, (22 751325). Έκθεση του Κώστα Βαρώτσου. Μέχρι 22/12

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, (22766117). Έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Σταύρου. Μέχρι 22/12

The Collection Gallery (22 256663). Έκθεση “The endless summer” του Χάρη Τσέβη. Μέχρι 15/12.

Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου (22466014). Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη παρουσιάζουν την έκθεση «9 Παρεμβάσεις». Μέχρι 22/12.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400). Ar (t)chaeology και Layers of Visibility. Μέχρι 12/1/2019.

Λεβέντειο Μουσείο (22661475). «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική Περίοδος». Μέχρι 27/1

Λεμεσός

ΕΘΑΛ, φουαγιέ (25877827). Έκθεση με έργα του Μέντη Μπονσταντζόγλου. Μέχρι 31/12

Αρχαιολογικό Μουσείο (25305157). «Το Ύστερον, το Πρότερον, Εμείς», του Δημήτρη Αληθεινού. Μέχρι 15/1

Diatehnon Arts & Culture, (99 363402). Ομαδική έκθεση κεραμικής της ομάδας

ARTS CERAMICA . Μέχρι 10/12

Κέντρο φωτογραφίας 6Χ6 (25354810). Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Ζειπέκκη με τίτλο «Καθ’ οδόν». Μέχρι 22/12.

Πάφος

Γκαλερί Blue Iris, (99310893). Έκθεση «Φανάρι» του Γιάννη Σακέλλη. Μέχρι 22/12