Της Μαρίνας Βρυωνίδου

Από το πρόγραμμα www.peristrovolou.com

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου «Ο Κεραυνός» ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1926 με πρωτοβουλία μιας φιλοπρόοδης ομάδας νέων και ανάπτυξε αξιόλογη δράση στον κλασικό αθλητισμό, στο ποδόσφαιρο, καθώς και σε πολιτιστικές και θεατρικές εκδηλώσεις. Το όνομα ΚΕΡΑΥΝΟΣ το πήρε από τον αθλητή και ποδοσφαιριστή Σάββα Παναγίδη, τον επονομαζόμενο Κεραυνό, λόγω των πολύ δυνατών σουτ που πραγματοποιούσε.

Τα χρώματα του Κεραυνού ήταν το κόκκινο και το κίτρινο με έμβλημα τον δισκοβόλο. Ο Κεραυνός στεγάστηκε αρχικά σε ένα ανώγι στην οδό Αφροδίτης και αργότερα μεταφέρθηκε σε κατάστημα στην οδό Σταδίου στην πλατεία των καφενείων. Με τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μετακόμισε στο σημερινό ιδιόκτητο οίκημα του, πάλι στην οδό Σταδίου. Ο χώρος αποκτήθηκε έναντι του ποσού των 720 λιρών που προήλθε από δωρεές.

Στο βιβλίο πρακτικών αναφέρεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του «Κεραυνού» αποτελούσαν οι: Ερωτόκριτος Αντωνιάδης, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Κώστας Μιχαήλ, Μιχαήλ Τριλλίδης, Κώστας Λαζαρίδης, Θεοφάνης Κ. Φιλίππου, Σάββας Παναγίδης, Κώστας Ι. Αντωνιάδης και Στυλιανός Σαββίδης.

Αθλητισμός

Αμέσως μετά την ίδρυση του ο Κεραυνός υπέβαλε αίτηση για εγγραφή στο μητρώο του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων Ελλάδος. Από το 1928 διοργάνωσε τους Παγκύπριους Παναγροτικούς Αγώνες και από το 1935 καθιέρωσε ετήσιους εφηβικούς και τοπικούς αγώνες στίβου. Το 1945, ο Κεραυνός μαζί με άλλα εννέα σωματεία καθιέρωσαν τους Διασωματειακούς Αγώνες Στίβου.

Στην πολύχρονη ιστορία του συλλόγου, «Ο Κεραυνός» ανάδειξε αθλητές σε διάφορα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού, ιδιαίτερα Στροβολιώτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι: Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, Χρίστος Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Ζήνωνος, Άγγελος Χατζηιωσήφ και Ανδρέας Μικελλίδης.

Ποδόσφαιρο

Το 1926 ο Κεραυνός δημιούργησε ομάδα, η οποία ασχολήθηκε με αγροτικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη  την περίοδο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950. Στις αρχές του 1960 επανασύστησε την ποδοσφαιρική ομάδα και το 1961 υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία όμως απορρίφθηκε επειδή δεν ήταν σωματείο που προερχόταν από πόλη.  Το 1961 ο Κεραυνός ενοποιήθηκε με την ομάδα Ένωσις Αγίων Ομολογητών, η οποία ήταν πρωταθλήτρια Β΄ κατηγορίας το 1960-61. Αρχικά η ομάδα αγωνιζόταν ως Ένωσις-Κεραυνός ενώ στη συνέχεια παρέμεινε η ονομασία Κεραυνός. Στα μετέπειτα χρόνια η ομάδα είχε 4 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία. Κατάκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας και μία φορά το πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας. Το 1993 «Ο Κεραυνός» αποφάσισε την αναστολή του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά πρόσφατα, το 2015, ανακοινώθηκε η επαναδραστηριοποίηση του ποδοσφαιρικού τμήματος με τη δημιουργία ομάδας U13 και ομάδας ποδοσφαίρου σάλας.

Καλαθόσφαιρα

Τον Ιούνιο του 1964 «Ο Κεραυνός» ήταν από τα σωματεία που συνέβαλαν στην δημιουργία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας. Η ομάδα του Κεραυνού Στροβόλου θεωρείται στο εξωτερικό σαν μία εκ των δύο σοβαρών ομάδων (η άλλη ομάδα είναι η ΑΕΛ Λεμεσού) με μεγάλη ιστορία στο άθλημα και με σημαντική παρουσία στα ευρωπαϊκά γήπεδα με μεγάλες επιτυχίες. «Ο Κεραυνός» έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Κύπρου, 9 κύπελλα Κύπρου και 3 σούπερ καπ. Το 1989 και το 1997 πέτυχε το νταμπλ. Η ομάδα του Κεραυνού έχει επίσης πολλές ευρωπαϊκές συμμετοχές. Η γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης του Κεραυνού ιδρύθηκε το 1987 και από τότε λαμβάνει ανελλιπώς μέρος στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ο πρώτος πυρήνας των κοριτσιών προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Στροβόλου.

Εθνική Δράση

Ο Κεραυνός, εκτός από την αθλητική και κοινωνική του δραστηριότητα, ανέπτυξε και πλούσια εθνική δράση. Στο κίνημα των Οκτωβριανών του 1931, πολλοί κάτοικοι του Στροβόλου, πλείστοι από αυτούς αθλητές του Κεραυνού πήραν μέρος στην εξέγερση και με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το  1955, μέλη του Συλλόγου εντάχθηκαν στις μάχιμες ομάδες της μυστικής οργανώσεως. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Μιχαλάκης Καραολής και Παντελής Κατελάρης – και οι δύο αθλητές του Κεραυνού.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 μέλη του Κεραυνού που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά και τις εφεδρείες της έλαβαν μέρος στις μάχες, όπως οι καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού Νίκος Χ΄ Παύλου ο οποίος έπεσε μαχόμενος στον Άγιο Παύλο και Μιχάλης Κινάνης στο Διόριος. Τα μέλη του Συλλόγου Νίκος Κωνσταντίνου, Χρίστος Κοσμάς και Εύδωρας Βασιλαράς βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων από το 1974.

Πολιτισμός

Ο Κεραυνός από την ίδρυση του ανέπτυξε έντονη πολιτιστική και μορφωτική δράση. Αρχικά δημιούργησε θεατρικό όμιλο και ανέβαζε διάφορα πατριωτικά και κοινωνικά έργα, όπως το «Παύλος Μελάς» και την «9η Ιουλίου».  Από το 1929 ξεκίνησε την διοργάνωση εκδρομών, κατασκηνώσεων και διαλέξεων. «Ο Κεραυνός» ίδρυσε νυχτερινή σχολή, δημιούργησε αναγνωστήριο, μια πλούσια βιβλιοθήκη, και διοργάνωνε ετήσιους εράνους και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και γιορτές για τις εθνικές επετείους.

Στον χώρο του Κεραυνού υπάρχει μέχρι σήμερα ένα πορτρέτο του Ελευθέριου Βενιζέλου που ζωγράφισε ο Στροβολιώτης αθλητής Αδάμος Αντωνιάδης. Στις βιτρίνες του οικήματος του Συλλόγου υπάρχει μεγάλη συλλογή από τα κύπελλα και έπαθλα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τις μέρες μας.  Εκτός από την βιβλιοθήκη, ο Κεραυνός διατηρεί αρχείο εγγράφων και ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο το οποίο όχι μόνο τεκμηριώνει την ιστορία του Συλλόγου αλλά σκιαγραφεί και την ευρύτερη ανάπτυξη του Στροβόλου.

Βιβλιογραφία

Αρχείο Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου «Ο Κεραυνός»

Καρσεράς Σάββας, Γενεαλογία Στροβόλου, Λευκωσία 2010.

Καρσεράς Σάββας, Στρόβιλος – Στρόβολος – Στρόβυλος, Λευκωσία 2002.

*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Το Πρόγραμμα «Περί Στροβόλου» στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινωνικού-ιστορικού αρχείου για τον Στρόβολο από τους δημότες, για τους δημότες. Το κάλεσμα αφορά την συλλογή προφορικών συνεντεύξεων καθώς και την ηλεκτρονική καταγραφή αρχείων φωτογραφιών, εγγράφων και αντικειμένων που έχουν σχέση με την ζωή και δραστηριότητα στον Στρόβολο από τη συγκρότηση της κοινότητας μέχρι και το έτος 2000.

Την επιμέλεια του Προγράμματος έχει η Μαρίνα Βρυωνίδου σε συνεργασία με τον Νίκο Καρανίκη επίτιμο Πρόεδρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου και τους Ανδρέα Χριστοφή και Παντελίτσα Παπαδοπούλου, φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Θεσμικός Χορηγός του Προγράμματος «Περί Στροβόλου» είναι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος στηρίζει αυτή την προσπάθεια με σειρά άρθρων που προκύπτουν από την έρευνα του Προγράμματος «Περί Στροβόλου»

Το πρώτο άρθρο που δημοσιεύθηκε αφορούσε τον ιστορικό αθλητικό σύλλογο Κεραυνό Στροβόλου  και  ακολούθως ξεκίνησε μια σειρά παρουσιάσεων για τους «Επιφανείς Στροβολιώτες».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Περί Στροβόλου» και τον Φωτογραφικό Διαγωνισμό για σύγχρονες φωτογραφίες του Στροβόλου που έχει ήδη προκηρυχθεί, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.peristrovolou.com