«Κύπριοι Έλληνες, ουδόλως επιθυμούμεν την αιματοχυσία. Σας έχομεν γνωρίση ως φίλους και πάλην σας θεωρούμεν ως φίλους. Ημείς ήλθομεν απλώς όπως ζητήσομεν λογαριασμόν απ’ εκείνους οι οποίοι έχουν βυθίση εις το σκότος την νήσον και σας έχουν παραπλανήση. Η ωραία σας νήσος θα είναι και πάλην κοινόν κτήμα εσένα και των κυπρίων τούρκων των οποίων από αιώνας γνωρίζεται ως αδελφός. Ημείς αφού επετύχομεν τον σκοπόν τούτο, θα επιστρέψομεν ειν τη πατρίδαν μας. Ημείς δεν θέλομεν έδαφος αλλά δικαιοσύνη Ο Διοικητής της Κυπριακής Ειρηνευτικής Δυνάμης».

Το πρωί της 20ης Ιουλίου, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκτός από βόμβες, πετούσαν και προπαγανδιστικά φυλλάδια, στα οποία διεμήνυαν πως «έρχονται να φέρουν την ειρήνη». Οι παραπάνω γραμμές ανήκουν σε ένα από αυτά.

Τα φυλλάδια δεν ήταν λίγα. Εκτός της ηθικής εμψύχωσης που καλλιεργούσαν στον στρατό τουςς οι Τούρκοι, με αφίσες που επιδείκνυαν Τούρκους στρατιώτες «να φέρνουν την ειρήνη» στην Κύπρο, πέταξαν και φυλλάδια στον κυπριακό χώρο. Άλλοτε απευθυνομενοι στους Ελληνοκύπριους κι άλλοτε στους Τουρκοκύπριους του νησιού.

Ταυτόχρονα, εκείνο το πρωί ακούστηκε το διάγγελμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέν Ετζεβίτ. Ήταν 06:10 το πρωί και τα αεροσκάφη έβαλλαν την Κύπρο εδώ και μισή ώρα.

«Άρχισε η απόβαση και πτώση αλεξιπτωτιστών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο. Ο Θεός να βοηθήσει και να είναι για το καλό του Έθνους μας, του συνόλου των Κυπρίων και της ανθρωπότητας. Πιστεύουμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπον θα προσφέρουμε βοήθεια στην ανθρωπότητα και στην ειρήνη. Ευελπιστώ ότι οι δυνάμεις μας δεν θα αναγκαστούν να ανοίξουν πυρ και να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα εμείς δεν πηγαίνουμε στο νησί για πόλεμο αλλά για ειρήνη. Για ειρήνη, όχι μόνο των Τ/κ αλλά και των Ε/κ. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση αφού εξαντλήσαμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές οδούς. Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλες τις φίλιες χώρες και συμμάχους μας και με τις οποίες το τελευταίο διάστημα είχαμε διαβουλεύσεις, για την καλή τους βούληση να προσφερθούν για επίλυση των υποθέσεων μέσω διπλωματικής οδού και χωρίς επέμβαση. Σαφώς, δεν φέρουν ευθύνη για το ότι οι προσπάθειές τους δεν καρποφόρησαν. Και πάλι εύχομαι όπως η ενέργειά μας αποβεί για το καλό της ανθρωπότητας, του έθνους μας και του συνόλου των Κυπρίων».

Ένα από τα προπαγανδιστικά φυλλάδια που έριξαν οι Τούρκοι έγραφε: «Η ώρα της επιβράβευσής σου. Η στιγμή της επιβράβευσης του ηρωισμού σου ήλθε. Υπερασπίσου τα σύνορα της πατρίδας σου. Ο διοικητής των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεν στην Κύπρο»

Ο Τούρκος πρόεδρος Φαχρί Κορούτουρκ επέμενε, πως η επιχείρηση του Αττίλα ήταν μία «ειρηνευτική παρέμβαση», ενώ ο Σεμίχ Σαντζάρ, αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τόνιζε: «Τη στιγμή που μεταδίδεται το μήνυμα αυτό, οι γενναίες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν μια επιχείρηση η οποία βασίζεται στα δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί με διεθνείς συμφωνίες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ασφάλεια των εκεί ομοεθνών μας».

«Έλληνα στρατιώτη! Μην εξυπηρετείς τη Χούνταν, η οποία σε απεμάκρυηνεν από την εστία σου, από τα παιδιά σου, από τη γυναίκα σου και από τους αγαπημένους σου, που εξαπάτη τη ζωήν σου και στους φασίστας-τυχοδιώκτας ανωτέρους σου που φονεύουν ανεξαιρέτως Έλληνες και Ρωμιούς της Κύπρου. Μη σου γήνει τάφος αυτή η νήσος»

Τελικά, η «ειρηνευτική επιχείρηση» των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 36,3% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον θάνατο 2000 ανθρώπων, τη μεταφορά και κακοποίηση 2000 αιχμαλώτων στα κελιά της Τουρκίας, την εξαφάνιση 1619 ελληνοκύπριων και 806 τουρκοκύπριων αγνοουμένων, τον ανεξέλεγκτο βιασμό γυναικών, πλήγμα στις οικονομικές πηγές του κράτους αλλά και δημογραφική αλλοίωση του νησιού, αφού ήδη από την πρώτη μέρα έποικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στα σπίτια των προσφύγων.