7 Σεπτεμβρίου 1999. 14:56:50 τοπική ώρα, ένας υπόκωφος θόρυβος ήταν το έναυσμα μίας φονικής καταστροφής, χωρίς έλεος. Το ρεύμα κόπηκε και ένα-ένα τα κτήρια της Αθήνας, άρχισαν να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Ρικομέξ, Φαράν, οικοδομή στη Ν. Φιλαδέλφεια, πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση, ΦΙΛΟΠΛΑΣΤ, ΒΙΟΚΥΤ. Σ’ αυτά τα έξι κτήρια, σημειώθηκαν οι τραγικότερες απώλειες. Ο σεισμός των 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, άφησε πίσω του 143 νεκρούς τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες. Ανάμεσα στους νεκρούς και δύο οικογένειες Κυπρίων.

Οι ξεκληρισμένες οικογένειες

Οι δύο άτυχες οικογένειες ζούσαν στο προάστιο του Μενιδιού. Εκεί που ο εγκέλαδος κατέστρεψε τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών. Δύο γονείς και δύο ανήλικες κόρη, ήταν τα θύματα του σεισμού. Ο 44 ετών, Χρίστος Παπαθωμάς από τον Λάρνακα Λαπήθου και η κόρη του Γεωργία 16 ετών η μία οικογένεια, ενώ η άλλη θρηνούσε μητέρα και σύζυγο και κόρη, τις 37χρονης Φρόσως Παντελή Νικολεττή και 14χρονη Έβελυν.

Έχασαν τον ύπνο τους οι κάτοικοι

Οι στιγμές του σεισμού ήταν τόσο συγκλονιστικές, που οι κάτοικοι Αθηνών έχασαν κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Οι πιο τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι άνθρωποι. Από τον σεισμό κατέρρευσαν τρία εργοστάσια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ. Στο μοιραίο κτήριο, με τις άπειρες κακοτεχνίες, έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι. 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ. 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση.

Η Ελλάδα χωρίστηκε σε έξι τάφους που για μέρες απασχολούσαν για μέρες τα σωστικά συνεργεία που έκαναν μάταιες προσπάθειες να βρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια.