Πληροφορίες και φωτογραφίες: allaboutlimassol

Οι προηγούμενες γενιές Λεμεσιανών, μπορούν να νιώθουν κυριολεκτικά «αδέλφια» μεταξύ τους, αφού έχουν ένα κοινό: οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν στον κόσμο χάρη σε έναν άνθρωπο· τον Μάριο Τριτοφτίδη, τον άνθρωπο που ίδρυσε την πρώτη Γυναικολογική Κλινική στην πόλη και έκτοτε, ξεγέννησε κυριολεκτικά τη μισή Λεμεσό. Ο ίδιος μπορεί να μην έκανε δικά του παιδιά, ωστόσο χιλιάδες «Λεμεσιανούθκια» πέρασαν από τα χέρια του: είτε ως βρέφη είτε ως βαφτιστήρια.

Ο γιατρός της Κύπρου

Ο Μάριος Τριτοφτίδης γεννήθηκε στην κοσμοπολίτικη Λεμεσό το 1910 και παρέμεινε στην πόλη έως και τη Δ’ τάξη του Δημοτικού. Ωστόσο, χρειάστηκε να μετακομίσει στην Αθήνα με την οικογένειά του λόγω των εργασιακών υποχρεώσεων του πατέρα του.

Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο Καλλιθέας, ακολούθησε σπουδές στην Ιατρική Αθηνών από την οποία αγορεύτηκε Διδάκτορας Ιατρικής. Σε ηλικία 22 ετών έπιασε δουλειά ως βοηθός και επιμελητής του Νικόλαου Λούρου στο Μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» στην Αθήνα ενώ παράλληλα δίδασκε στη Σχολή Μαιών.

Η κλινική Ττιροφτίδη στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λεμεσό πριν κατεδαφιστεί

40.000 παιδιά

Εφοδιασμένος με τις απαραίτητες γνώσεις, την όρεξη και την αγάπη για τον τόπο του, ο Μάριος Τριτοφτίδης επέστρεψε στην Κύπρο το 1939 και ίδρυσε την πρώτη Μαιευτική – Γυναικολογική και Χειρουργική Κλινική στη Λεμεσό. Έκτοτε, κυριολεκτικά η μισή Λεμεσός ξεγεννήθηκε στα δικά του χέρια ενώ υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια της καριέρας του ξεγέννησε περί τα 40.000 παιδιά και πραγματοποίησε 30.000 εγχειρήσεις.

Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Όμως η προσφορά του Μάριου Τριτοφτίδη δεν τελείωνε εκεί. Η κλινική του μετετράπη σε στρατιωτικό νοσοκομείο όχι μία αλλά δύο φορές, προσφέροντας ανακούφιση: τη μία ήταν το 1963 κατά την περίοδο των δικοινοτικών ταραχών και την άλλη κατά το 1974, την περίοδο της τουρκικής εισβολής.

Μάλιστα, η πατριωτική του δράση ήταν τέτοια που προσέφερε τις υπηρεσίες του ως γιατρός στην Εθνική Φρουρά ενώ οργάνωσε και το σώμα των Εθελοντριών Νοσοκόμων, που αποδείχθηκε πέρα για πέρα πολύτιμο.

Μεταξύ άλλων, το 1960 διετέλεσε βουλευτής της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, προωθώντας νόμους για την παροχή σύνταξης σε ανάπηρους του αγώνα και σε χήρες και ορφανά ηρώων.

Οι εθελόντριες αδελφές της Εθνικής Φρουράς περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60 με τον Γεώργιο Γρίβα και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο / Πηγή: Λεμεσού Μνήμες

Το τέλος της κλινικής Τριτοφτίδη

Ο Δρ. Τριτοφτίδης διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον Μακάριο. Κάποια στιγμή εξέφρασε τους προβληματισμούς του στον Εθνάρχη Μακάριο, σχετικά με την εξάπλωση της μεσογειακής αναιμίας στο νησί, προτείνοντας την ίδρυση ενός κέντρου μελέτης για αντιμετώπιση της ασθένειας. Τότε ο Μακάριος του ζήτησε την παραχώρηση της κλινικής του. Όπως και έγινε, συνεχίζοντας ο ίδιος να δέχεται ασθενείς στο σπίτι του.

Αν και η Κλινική του κατεδαφίστηκε, το όνομα του Μάριου Τριτοφτίδη θα παραμένει για πάντα ζωντανό και συνδεδεμένο με την ιστορία της Λεμεσού.