Της Μαρίας Χριστοδούλου

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1930 ως «Τουρκικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκωσίας». Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Στις 25 Απριλίου 1943 δημιουργήθηκε στη Λευκωσία η «Τουρκική Αθλητική Εστία Τσετίν Καγιά», η οποία το 1949 ενώθηκε με την «Τουρκική Αθλητική Λέσχη Λευκωσίας» για να ιδρυθεί η «Τουρκική Αθλητική Ένωση Τσετίνκαγια». Κέρδισε το Κυπριακό Πρωτάθλημα το 1950-51 και το Κύπελο το 1952 και 1954. Η Τσετίνκαγια αποκλείστηκε από την ΚΟΠ το 1955 μαζί με άλλες τουρκοκυπριακές ομάδας και από τότε έπαιζε σε δικό της γήπεδο το οποίο ονόμαστε «Ταξίμ», που στα τουρκικά σημαίνει «Διχοτόμηση». Ήταν τότε που άρχισε να γίνεται πιο έντονος ο διχασμός μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ παράλληλα η τουρκοκυπριακή Τσετίν Καγιά δεν άργησε να πολιτικοποιηθεί, στρατεύοντας τον εαυτό της στην παράταξη της τρομοκρατικής ΤΜΤ. 

Η «σκληρή πέτρα»

Στις 25 Απριλίου 1943 δημιουργήθηκε στη Λευκωσία η «Τουρκική Αθλητική Εστία Τσετίν Καγιά». Τσετίν Καγιά στα ελληνικά σημαίνει «σκληρή πέτρα». Ό Πρόεδρος της ήταν ο Φαζίλ Κιουτσιούκ, από το 1943 μέχρι το 1946. Το 1949 η «Τουρκική Αθλητική Εστία Τσετίν Καγιά» υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Α’ κατηγορία. Η ΚΟΠ απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι το καταστατικό της επέτρεπε συμμετοχή μόνο οκτώ ομάδων στο πρωτάθλημα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων. Με υπόδειξη Κιουτσούκ, ο Τουρκικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκωσίας και η Τουρκική Αθλητική Εστία Τσετίν Καγιά ενοποιήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου 1949, με στόχο να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα η οποία θα μπορούσε να συμμετέχει στην Α΄ κατηγορία. Στη νέα ομάδα δόθηκε το όνομα «Τουρκική Αθλητική Ένωση Τσετίν Καγιά» και διοικείτο από εκτελεστικό συμβούλιο έξι ατόμων, τρεις από κάθε Λέσχη.

Το λογότυπο της ομάδας

Το 1953 η ομάδα εγκαινίασε το νέο κτίριό της, το οποίο κόστισε 5400 λίρες και το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον Ελληνοκύπριο Μιλτιάδη Χατζουλλή. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Λευκωσίας, ο Πρόεδρος και ο γραμματέας της ΚΟΠ, Πρόξενοι και αντιπρόσωποι άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Αποκλεισμός από την ΚΟΠ

Από επιστολή της ΚΟΠ προς τον Επίτροπο Λευκωσίας-Κερύνειας

Στις 6 Απριλίου 1955 το προγραμματισμένο ματς μεταξύ Τσετίνκαγια και Πεζοπορικού δεν πραγματοποιήθηκε, αφού οι πόρτες του ΓΣΠ δεν άνοιξαν ποτέ. Οι Ελληνοκύπριοι, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πήραν το μέρος των Βρετανών εναντίον τους, απέκλεισαν την ομάδα από την ΚΟΠ. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι οι Τούρκικες ομάδας δεν θα δικαιούνταν από τότε και στο εξής να αγωνίζονται σε στάδια που ανήκαν σε Ελληνοκυπρίους. Κανένα στάδιο δεν ανήκε σε Τουρκοκύπριο.

Η Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία

Το Νοέμβριο του 1955 οι Τουρκοκύπριοι καθιέρωσαν τη δική τους Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία με πρώτο Πρόεδρο τον Αχμέτ Σαμί. Το Στάδιο Τζιρίτ που βρισκόταν στην τάφρο όπου η Τσετίνκαγια διατηρούσε τις εγκαταστάσεις της μετατράπηκε σε στάδιο και ενοικιαζόταν από την Αποικιακή Κυβέρνηση στην Συνομοσπονδία με 6 σελίνια το χρόνο. Από τότε η ομάδα έχει ως έδρα της το γήπεδο της τάφρου, το οποίο μετονομάστηκε σε «Ταξίμ».

Το λογότυπο της «Τουρκοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας»

Η σχέση με την ΤΜΤ

Υπεύθυνοι για την στρατιωτική εκπαίδευση των Τουρκοκυπρίων ήταν οι αξιωματικοί της ΤΟΥΡΔΥΚ. Οι εκπαιδεύσεις γίνονταν στο  στρατόπεδό της, αλλά και σε άλλους χώρους. Το οίκημα της Τσετίν Καγιά ήταν ένας από αυτούς. Σε έγγραφο του Γραφείου Πολέμου της Βρετανικής Κυβέρνησης με χρονολογία 1966 διαβάζουμε ότι η Τσετίν Καγια που βρίσκεται βορειοανατολικά της Λευκωσίας, στην Πύλη Κερύνειας, αποτελεί μία από τις «Λέσχες της ΤΜΤ». Ο Πρόεδρός της, Κεμάλ Σεμί, άλλως «Τσακάλι», διατηρούσε στενές σχέσεις με την ΤΜΤ. Οι «πολεμιστές» της Τσετίν Καγιά φορούσαν στολή χρώματος μπλε-γκρι και ήταν γνωστοί ως το «Τάγμα του Αετού».

Τα ΗΕ παραχωρούν αυθαίρετα το γήπεδο στους Τούρκους

Μετά την Τουρκική εισβολή, το γήπεδο της Τάφρου όπου προπονείτο η ομάδα το κατάπιε η νεκρή ζώνη. Τον Ιανουάριο του 1990 η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραχώρησε το γήπεδο στους Τούρκους και η Τσετίν Καγιά ξεκίνησε προπονήσεις.

Στιγμιότυπο από προπόνηση της Τσετίν Καγιά στην Τάφρο, μετά την παραχώρησή του γηπέδου από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Πηγή: Φιλελεύθερος, 17 Ιανουαρίου 1990

Με τη νέα χιλιετία

Μία δεκαετία αργότερα, τον Αύγουστο του 2000, οι Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έκτισαν πρόσθετο τείχος πάνω από τα Ενετικά τείχη, κατά μήκος του γηπέδου, αφαιρώντας τα «προσωρινά» βαρέλια.