Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Αυγούστου 1960, όταν κάποιες υπογραφές θα άλλαζαν μια για πάντα τα δεδομένα της Κυπριακής πολιτικής. Ο τελευταίος Κυβερνήτης του νησιού, Σερ Χιου Φουτ φορώντας φράκο, την ταινία του μεγαλόσταυρου και τα παράσημά του, διάβασε στη Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, την προκήρυξη της αναγγελίας του Κυπριακού Κράτους με την οποία επισημοποιείτο η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων και η υποστολή της αγγλικής σημαίας.

Ήδη από το επόμενο πρωί σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια κυμάτιζε η νέα σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρώτο Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ και Αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ που είχαν εκλεγεί στις πρώτες προεδρικές εκλογές του νησιού στις 13 Δεκεμβρίου 1959.

Ακολούθως η αγγλική σημαία αυτή ταξίδεψε στην Αγγλία με τον 21χρονο τότε στρατιώτη John Miller, που υπηρετούσε στην Κύπρο με το Τάγμα των Royal Signals. Πολλά χρόνια αργότερα ο Miller θα αποκαλύψει πως κατά την τελετή υποστολής είχε ζητήσει την άδεια του τότε Κυβρνήτη Sir Hugh Foot να την κρατήσει, ο οποίος και συμφώνησε.

Η σημαία έμεινε για σχεδόν 40 χρόνια στην ντουλάπα του Miller στο Suffolk της Μ.Βρετανίας μέχρι το 1999, οπόταν ο ίδιος ήρθε μαζί της στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στα Φοινικάρια.

Το 2006 αποφάσισε να την παραδώσει στο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσο Σοφοκλέους, παραδεχόμενος πως αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και του ένδοξου αγώνα της ΕΟΚΑ που οδήγησε στη ανεξαρτησία της Κύπρου και το τέλος της Βρετανής αποικιοκρατίας.

Το Μουσείο Αγώνος, αποσκοπώντας στην ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων που δεν αποτελούν τμήμα της μόνιμης έκθεσής του, ανακοίνωσε την παρουσίαση αυτής της βρετανικής αποικιοκρατικής σημαίας που υπεστάλη από το κτήριο του Κυβερνείου.

Η έκθεση του εν λόγω τεκμηρίου πραγματοποιείται εξ αφορμής της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την λήξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο οποίος συντέλεσε στον τερματισμό της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο (1878-1960). Εκτός από την αναφορά σε ένα ορόσημο των νεότερων χρόνων της κυπριακής ιστορίας, το τεκμήριο αυτό συμβάλλει και στην κατανόηση του διεθνούς και διοικητικού καθεστώτος του νησιού στο πλαίσιο της βρετανικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

Ο Θάσος Σοφοκλέους εξομολογείται ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι ήταν αυτό που θα του παρέδιδε ο 68χρονος πλέον Τζον Μιλερ, που υπηρέτησε ως στρατιώτης στο Κυβερνείο.

«Με αγκάλιασε και μου λέει «είναι δική σας, δεν μου ανήκει» και του λέω εγώ καλά, πως εσύ έπιασες αυτή τη σημαία; Μου λέει είμαι εγώ που έκανα την υποστολή, τη δίπλωσα και δεν την έδωσα μου λέει, και ύστερα ρώτησα τον κυβερνήτη αν μπορώ να την κρατήσω και του λέει «κράτα την». Έκτοτε μου λέει την έχω φυλάξει και σας την παραδίδω να τη βάλετε στο Μουσείο Αγώνος».

Τι συμβολίζουν όμως οι δύο λέοντες που βρίσκονται στο κέντρο της αποικιοκρατικής σημαίας;

Ανδρέας Κάρυος, Επιστημονικός Συνεργάτης Μουσείου Αγώνος
«Το 1905, με διάταγμα του βασιλιά της Βρετανίας του Εδουάρδου του 7ου, ορίστηκε η σημαία να είναι όπως τη βλέπουμε σήμερα, όπως την εκθέτουμε στο μουσείο μας, με την προσθήκη των δύο λεόντων, οι οποίοι αντικατέστησαν τα αρχικά CHC. Πηγή έμπνευσης ήταν η ασπίδα του Ριχάρδου του πρώτου, του Λεοντόκαρδου, ο οποίος υπήρξε κατακτητής της Κύπρου το 1191».

Για όσους επιθυμούν να δουν απο κοντά το ιστορικό αυτό τεκμήριο θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν με μία επίσκεψη στο Μουσείο Αγώνος από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 οπόταν και θα διαρκέσει η έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Αγώνος βρίσκεται στην Πλ. Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι ανοιχτό για το κοινό Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-14:30, και η είσοδος είναι δωρεάν.