Μετά από 36 χρόνια απουσίας, το θρυλικό συγκρότημα ABBA που σημάδεψε μια ολόκληρη δεκαετία, ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει με δύο καινούρια κομμάτια. Το συγκρότημα που αγαπήθηκε ευρέως, είναι γνωστό για τα dance hits του αλλά και για το μοναδικά εκκεντρικό κιτς ντύσιμό τους. Αυτό που δεν είναι όμως γνωστό, είναι πως οι τέσσερις λατρεμένοι Σουηδοί, ξεκίνησαν την καριέρα τους έναν Απρίλιο του 1970, στην παραλία της Αμμοχώστου.

Ο Benny με τη Frida κι ο Bjorn με την Agnetha, βρίσκονταν στην Κύπρο απολαμβάνοντας τον μεσογειακό της ήλιο και τα καταγάλανα νερά των Βαρωσιών. Είχαν μόλις φτάσει με την ταξιδιωτική εταιρεία Fritidsresor, με την οποία είχαν συμφωνήσει όχι μόνο το ταξιδιωτικό τους πακέτο αλλά και την πραγματοποίηση μιας συναυλίας για τους στρατιώτες του Ο.Η.Ε. στο νησί.

Τίποτε δεν προμήνυε τη μεγάλη επιτυχία που θα συναντούσαν λίγο καιρό αργότερα, εκείνο το ζεστό μεσημέρι που τους βρήκε να κάνουν πρόβες στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους, Twiga Tower, για πλάκα. Η συναυλία ήταν κυριολεκτικά αδιάφορη. Σε μόνο μισή ώρα, τραγούδησαν κάποια σουηδικά κομμάτια και επέστρεψαν στη βάση τους.

Παραθερίζοντας στην Αμμόχωστο

Ωστόσο, αυτά τα 30 λεπτά υπήρξαν η αρχή του παντός! Τα δύο ζευγάρια ενθουσιασμένα από την εμπειρία τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο συγκρότημα. Διάλεξαν το όνομα Festfolket, που σημαίνει partypeople ενώ υπήρχε ταυτόχρονα η φήμη πως το όνομα επιλέχθηκε επειδή αν κάποιος το έγραφε Fästfolket, σήμαινε «αρραβωνιασμένα ζευγάρια», κάτι το οποίο ήταν η πραγματικότητά τους.

Όμως οι Festfolket, δεν ήταν και τόσο «fest» τελικά. Οι πρώτες τους εμφανίσεις ήταν μία πραγματική καταστροφή. Ο κόσμος δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σόοου τους, το οποίο περιελάμβανε γνωστά σουηδικά τραγούδια και φτηνά, αστεία σκετς. Τότε γεννήθηκε και η ιδέα για κάτι πιο πρωτοποριακό και εντελώς ριζοσπαστικό.

Δυο χρόνια αργότερα, οι Agnetha, Benny, Björn και Anni-Frid δημιούργησαν τους ABBA. Το 1974, εμφανίστηκαν στη Eurovision με το Waterloo προκαλώντας κυριολεκτικά ντελίριο στον κόσμο που τους παρακολούθησε. Οι ABBA μόλις είχαν κατοχυρώσει τη θέση τους στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Δεν ήταν όμως μόνο η μουσική που ξεσήκωνε τα πλήθη που τους έκανε γνωστούς αλλά και το υπερβολικά κακόγουστο ντύσιμο που οι ίδιοι επέλεγαν. Και οι μεγάλες καμπάνες με τα διαστημικά σχέδια και τα υπερβολικά στρας δεν ήταν θέμα γούστου, αλλά φοροδιαφυγής. Ένα παραθυράκι στον σουηδικό νόμο έλεγε πως αν ένα κοστούμι ήταν τόσο «διαφορετικό» που δεν θα μπορούσε κανείς να φορέσει στο δρόμο, τότε δεν υπαγόταν σε φορολόγηση.

Δυστυχώς για το συγκρότημα μόλις τα πρώτα μαύρα ερωτικά σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους ο χωρισμός των ζευγαριών έφερε και τη διάλυση του συγκροτήματος.

Πρόσφατα ωστόσο, τα δύο ζευγάρια δήλωσαν πως το ενδεχόμενο για επανένωση του θρυλικού συγκροτήματος είναι ανοιχτό, μετά από μία συνάντηση που είχαν για να ηχογραφήσουν δύο νέα κομμάτια.

«Συναντηθήκαμε στο στούντιό μου στην Στοκχόλμη και γράψαμε τα τραγούδια. Ήταν υπέροχο», δήλωσε ο πιανίστας Άντερσον στην Κυριακάτικη Welt με τον Ουλβέους να πρόσθεσε: «Ένιωσα καλά».

Τα νέα τραγούδια θα είναι μέρος μίας πιλοτικής περιοδείας που έχει προγραμματιστεί για το 2019, όπου οι μουσικοί των Abba θα εμφανιστούν στη σκηνή σαν avatar. Τα νέα τραγούδια δημιουργήθηκαν ειδικά γι αυτό το πρότζεκτ. Πέρασαν περισσότερα από 35 χρόνια από τον χωρισμό τους, το 1982, και η επανένωση στο στούντιο τους έκανε καλό. «Μόνο εμείς και η μπάντα», δήλωσε ο Άντερσον, ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα τραγούδια, αλλά δεν θέλει να το αποκλείσει. «Μόνο αν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα τραγούδια για την παράσταση με τα avatar, τότε ίσως αυτό να συμβεί», δήλωσε στην εφημερίδα.

Πάντως τα πρώην μέλη του συγκροτήματος δεν δείχνουν πρόθυμα να επανενωθούν και προτιμούν να αφήσουν τις παραστάσεις στα avatar, ωστόσο διατηρούν μια πιθανότητα ανοιχτή. «Δεν θα το κάνουμε, αλλά έχουμε πάντα το δικαίωμα να αλλάξουμε γνώμη».