Όταν ακούμε τη φράση πράσινη γραμμή, το μυαλό μας τρέχει στη Λευκωσία, τις δικοινοτικές ταραχές και το ’74. Ο όρος που παρέμεινε ως σήμα κατατεθέν της εισβολής και της προσφυγιάς ωστόσο, δεν αποτελεί «μονοπώλιο» της Κύπρου.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, στη γειτονική Βηρυτό, υπάρχει ακόμη μία πράσινη γραμμή, που θυμίζει πόλεμο και δυστυχία.

Όταν το 1975 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο μεταξύ των χριστιανών φαλαγγιτών και μουσουλμάνων Παλαιστίνιων, κι άλλες χώρες όπως η Συρία και το Ισραήλ πήραν μέρος στον πόλεμο τοποθετώντας κατά μήκος της πράσινης γραμμής τα τανκς τους. Ο πόλεμος που διήρκησε έως το 1989 έλαβε τέλος με την υπογραφή της Συμφωνίας του Ταΐφ και ως το 1991 όλες οι πολιτοφυλακές, εκτός της Χεζμπολάχ, διαλύθηκαν.

Πράσινη Γραμμή

Τον όλεθρο του πολέμου έμεινε να θυμίζει μία λωρίδα η οποία ονομάστηκε πράσινη λόγω της πυκνής βλάστησης στην περιοχή. Η πραγματική της ονομασία είναι «Γραμμή Οριοθέτησης» ενώ στη Λευκωσία έμεινε γνωστή ως «πράσινη γραμμή» γιατί το 1963 με το τέλος των δικοινοτικών ταραχών και τη δημιουργία τουρκοκυπριακών θυλάκων, ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, στρατηγός Γιανγκ, τράβηξε στον χάρτη της Κύπρου μία γραμμή με ένα πράσινο μολύβι. Η επίσημη ονομασία της είναι «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο».